Kreu Histori

Histori

Reflektime mbi aktualitetin e historisë: rasti “Arbni historik, gjeografik, kishtar dhe politik” i Aurel Plasarit

Artan R. Hoxha, Ph.D. Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët Si munden historianët të kapërcejnë kufijtë ontologjikë...

Një vepër e panjohur mbi Skënderbeun “Croia ricuperata, overo il Gran Scanderbeg. Poema eroico.”

Nga Matteo Mandalà Gjatë përgatitjeve për kremtimin e 550 vjetorit të vdekjes së Gjergj Kastriotit katedra e albanologjisë...

Lux Secreta poetja dhe përkthyesja shkodrane e viteve ’30

Nga Andreas Dushi Për Lux Secreta ka pak të dhëna. Për herë të parë, emrin e saj e...

Zef Zorba për Ât Gjergj Fishtën

Mesazhi hyjnor i Krishtlindjeve Poeti poliedrik, Ât Gjergj Fishta, nuk kishte si t’i shmangej ballafaqimit me figurën e Krishtit,...

Behar Gjoka: Ujdhesa letrare budiane

Përmasat shkrimore, natyrisht jo vetëm për kohën e tij, por shumë më tepër për praninë e pashkëputur të poetikës autoriale në udhën...

Panoramë e historisë së shqiptarëve midis Mesjetës dhe Kohës së Re

Artan R. Hoxha, Ph.D. Qendra për Studimet dhe Publikimet për Arbëreshët Në mesin e shekullit XVII, diku rreth...

Gjon Buzuku në Sicili: Pal Skiroi dhe studimi i parë filologjik i “Mesharit”

nga Matteo Mandalà Falë një vargu rrethanash fatlume Sicilisë dhe studiuesve më të shquar arbëreshë të kësaj ujdhese...

Kush e hartoi alfabetin e gjuhës shqipe? 

(Diskutimi në të përkohshmet “Kumbona e së Diellës” dhe “Hylli i Dritës”) Përgatiti Andreas Dushi

Artikujt më të fundit

Në varkën e kohës me Flurans Ilian: Bashkudhëtar Andreas Dushi

Flurans Ilia vjen në këtë bisedë për librin e tij të fundit “Hapësirë midis dy notave (tempovarkë)”. Ai tregon për jetën,...

Floresha Dado: A “shihet” figura në veprën letrare?

Pse nuk më pëlqeu pamja e jashtme e asnjërës prej aktoreve që interpretojnë figurën e  Helenës, në filmat kushtuar luftës së Trojës?...

Dr. Fabio M. Rocchi: Stereotipe me prejardhje ballkanike: mbi dy veprat e para të shkrimtarit Elvis Malaj. (Udha e dorës, E: 9)

Elvis Malaj lindi në Shqipëri, por u rrit dhe formua – edhe në aspektin shkollor – në Itali. Në vijim të kësaj...

Anton Nikë Berisha: Rrafsh i lartë i studimit të apofonisë indoevropiane në gjuhën shqipe

Albert Riska, Gjurmë të apofonisë indoevropiane në gjuhën shqipe. Shtëpia botuese Kristalina- Kh, Tiranë 2022. Dije e gjerë dhe e...

KATEGORITË