Kreu Kinematografi

Kinematografi

Josif Papagjoni: Rikard Ljarja – një imazh lëvizës në kohë

Shumë vetë mbeten në mbamendjen e njerëzve, më gjerë të komunitetit, shoqërisë, kombit, për do ndihmesa të papërsëritshme, të vetëmjaftueshme, qenësore në...

Andrea Tarka: Stalker (Zona e Tarkovskit)

Filmi “Stalker” nis me prezantimin e hapësirave ku jetojmë, të cilat kanë një mungesë drite dhe ngjyrash. Jeta në përditshmërinë tonë thith...

Aktori që refuzoi të luajë para vrasësve

Nga Miljenko JergoviçGazeta kroate “Jutarnji List” Bekim Fehmiu ishte seks simbol, ishte shqiptar, megjithëse aktor në gjuhë të...

Timo Flloko: Tri poezi për tri qytete ku kam jetuar

Qyteti ëndërr Gjirokastra, qyteti i tim eti, i gjyshit Grigor dhe gjyshes Katerina, i xhaxhallarëve të mi dhe të afërmve...

Andi Nika: Disa fjalë mbi filmin ‘Requiem for a Dream’

Requiem për një ëndërr; pikërisht, vajtimi i një ëndrre që nuk realizohet kurrë, disfata e katër heronjve tragjikë përballë idhujve të modernitetit....

Enver Kushi: Gjëmimi i rënkimit të Margarita Xhepës

Jashtë tekstit   Aktorët, këta magjistarë të interpretimit të fjalës, i kam parë dhe i shoh me nderim dhe...

Piro Milkani: Kur xhironim filmin “Përse bie kjo daulle”

Tamam në kohën kur po përfundonim xhirimet e filmit “Ngadhënjim mbi vdekjen”, Kadareja hidhte në treg romanin e tij të dytë të...

Enver Kushi: Muret e gjallë të një shtëpie

Para se rruga “Siri Kodra” të dalë në unazë, po të kthehesh në të djathtë, disi e fshehur mes ca pallateve të...

Artikujt më të fundit

Dr. Elsa Skënderi: Diskursi dashuror i Zejnullah Rrahmanit në veprën “Deti i Zi”

Libri “Deti i Zi”, i Z. Rrahmanit është një ndër shfaqjet më të epërme të diskursit të dashurisë në letërsinë shqipe. Diskursi...

Ermira Godo: “Shekspiri” u shkrua nga Hygoi në mërgim kurse në shqip u përkthye në internim nga Abdulla Rami

Më 29 janar përkujtohet 50 vjetori i vdekjes së Abdulla Ramit. Një bisedë me mbesën e tij, Ermira Xhomaqi...

Luran Osmani, autori i grafikës: Në një çast meditimi te shtatorja e Skënderbeut në Shkup, lindi kjo grafikë

Bisedoi Nurie Emrullai Artisti ka rol kyç në shoqëri sepse atij i duhet të mbajë gjallë kujtesën historike. Përcjellja...

Kosta Nake: Drama lindore e miqësisë perandorake

(Ismail Kadare, “Sorkadhet e trembura”, Synops për një tjetër art, Vepra 20, f.517) Fati i grave të ish-kampit...

KATEGORITË