More
  KreuLigjëratë

  Ligjëratë

  21 institucione nga vendi e bota për konferencën ndërakademike, ndëruniversitare “Letërsitë kombëtare në sistemin universitar” në Akademinë e Shkencave

  Njëzet e një institucione nga më të rëndësishmet nga vendi e bota, përmes përfaqësimit prej profesorëve e studiuesve më në zë, u mblodhën më...

  Prof. Diana Kastrati: Arbërishtja gjuhë në rrezik?

  KUVENDIN II i STUDIMEVE ARBËRESHE, organizuar nga Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët, zhvilluar në datat 4 dhe 5 shtator 2023 në Tiranë. Flitet...

  Visar Zhiti i ftuar në Universitetin e Michigan-it, “Le të shpëtojmë poezitë”

  Në Universitetin e Michigan-it, i pari universitet publik dhe ndër më të mëdhenjtë në SHBA, Fakulteti i Gjuheve Moderne dhe letërsive të tyre ftoi...

  Rexhep Zllatku: Shqipja e Tiranës (Shtërzimet tona gjuhësore)

  Ka të ngjarë që, fill pas vitit 1972 (Kongresit të drejtshkrimit), intelektualët gegë e toskë bënë një “marrëveshje” të cilën e zbatojnë  sot e...

  Zef Zorba: Mbi tragjedinë e papërfunduar “Hajrija” të Atë Gjergj Fishtës

  Përgatiti për botim: Andreas Dushi Vepra e fundit e Atë Fishtës që u vu në skenë para se ai të shpallej i ndaluar ishte “Juda...

  “Njëshi”, ligjëratë nga Stefano Massini

  Përshtatur në shqip nga Gëzim Puka Si lind diktatura?! Si formohet diktatura?! Një përgjigje e mora disa ditë më parë prej një ngjarjeje të vogël...

  Elena Gjika Merlika: Mësimdhënia e letërsisë dhe personaliteti i studentit

  Më 27 gusht u mbushën 100 vjet nga lindja e intelektuales Elena Gjika Merlika, bija e patriotit Sotir Gjika. Fati i saj i trishtë...

  Sintezë shkencore kushtuar kulturës tradicionale të arbëneshëve të Zarës

  Prof. Dr. Isak Shema Akademik Aleksandër Stipçeviq në vitin 2011 ka botuar veprën monumentale "Tradicijska kultura zadarskih Arbanasa". Parathënien e këtij botimi e ka shkruar...

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË