Kreu Letërsi Shënime mbi libra

Shënime mbi libra

Akademik Gjovalin Shkurtaj: Pse duhet të shkruajmë më shumë për ligjërimin e letërsisë artistike të sotme

Qysh kur kam qenë punonjës shkencor në Institutin e Gjuhësisë e të Letërsisë, më është bërë zakon që, në çdo fundvit, në...

Yzedin Hima: Balada e Zonjës së rëndë të Zhulatit

Balada “Hanko, mos qaj nëpër varre” është një magji poetike e Petrit Rukës me motive nga folklori ynë i jugut. Ky tekst...

Arben Çejku: “Fajtorët” e shkrimtarit Besnik Mustafaj

Besnik Mustafaj është një shkrimtar me kohë të plotë dhe, nga ky këndvështrim, ai, realisht mund të konsiderohet si një intelektual bashkëkohor,...

Uran Butka: Zëri dhe fjala magjike

Romani i shkrimtarit Visar Zhiti, “Këpucët e aktorit”, një fiction i fuqishëm, ngërthen një dramë ekzistencialiste, që shpaloset artistikisht dhe emocionalisht në...

Noeh Pantalija: Mundësia për të njohur të vërtetat tona nëpërmjet “Jeta e gënjeshtërt e të rriturve”

U mahnita nga leximi i romanit “Jeta e gënjeshtërt e të rriturve”! E kisha paragjykuar nga titulli, ç’është e vërteta, por paskam...

Sadedin Mezuraj: “Aksidenti” i Kadaresë një roman për dashurinë, lirinë dhe seksualitetin

Ismail Kadare u prezantua në letrat shqipe qysh në krye të herës, si një shkrimtar novator, duke sjellë në prozën romanore poetika...

Fatbardh Amursi (Rustemi): Poezia e Ilirjan Zhupës, provë rezistence përballë rrjedhës së kohës

Në kohën e bunkerëve, “kulla e fildisht”, shihej si vend heretikësh, vetëm se kurajozët eksperimentonin në laboratorin e tyre krijues, ndërkohë që...

Namir Lapardhaja: Alegoria si çlirim nga “dertet” e realitetit

Teksti i romanit të shkrimtarit Zija Çela mund të na ofrojë një shumësi leximesh. Ai mund të lexohet thjesht si histori, si...

Artikujt më të fundit

Dr. Elsa Skënderi: Diskursi dashuror i Zejnullah Rrahmanit në veprën “Deti i Zi”

Libri “Deti i Zi”, i Z. Rrahmanit është një ndër shfaqjet më të epërme të diskursit të dashurisë në letërsinë shqipe. Diskursi...

Ermira Godo: “Shekspiri” u shkrua nga Hygoi në mërgim kurse në shqip u përkthye në internim nga Abdulla Rami

Më 29 janar përkujtohet 50 vjetori i vdekjes së Abdulla Ramit. Një bisedë me mbesën e tij, Ermira Xhomaqi...

Luran Osmani, autori i grafikës: Në një çast meditimi te shtatorja e Skënderbeut në Shkup, lindi kjo grafikë

Bisedoi Nurie Emrullai Artisti ka rol kyç në shoqëri sepse atij i duhet të mbajë gjallë kujtesën historike. Përcjellja...

Kosta Nake: Drama lindore e miqësisë perandorake

(Ismail Kadare, “Sorkadhet e trembura”, Synops për një tjetër art, Vepra 20, f.517) Fati i grave të ish-kampit...

KATEGORITË