Kreu Letërsi Shënime mbi libra

Shënime mbi libra

Andreas Dushi: Një vëzhgim mbi tre variantet e përkthimit në shqip të pjesës së parë të romanit “Don Kishoti i Mançës”

Përkthimi i parë i “Don Kishotit” nuk është realizuar nga Fan Noli, por nga Ndoc Vasija në vitin 1928. Dukuria unike...

Anton Nikë Berisha: Çka dëshmon dhe çka fsheh pasthënia e “Mesharit” të Buzukut

1. Rëndësia dhe “historiku” i shkurtër i Pasthënies Rëndësia e Pasthënies së veprës së Gjon Bdek Buzukut “Meshari” (1555)...

Albert Vataj: Rexhep Shahu, pena, parmenda dhe zëshmëria e një misionari vetëmohues

Për të dhënë më të mirën dhe për t’iu kushtuar me mish e me shpirt një vepre, e cila është në shërbim...

Dr. Fabio M. Rocchi: Ushtrimi i humorit tradicional të shek. XVIII për të përshkruar Shqipërinë e tranzicionit Tregimet e Arben Dedjas. (Udha e dorës,...

Me rastin e Arben Dedja, dhe me shkrimin e tij gërryes e humoristik, ndeshemi me një autor unik në llojin e vet....

Ajete Zogaj: Lirika e Fishtës në dritën e dy studimeve të veçanta

“Unë jam një artist në jetë, puna ime e artit është jeta ime” - Suzuki. Ndriçimi i vlerave...

Mark Simoni: Për një puthje u shemb Troja

Parathënie e Antologjisë me poezi dashurie “Për një puthje u shemb Troja”, Botime "MUZGU" Duke qenë se dashuria...

Rudolf Marku: Historia e një poezie që u dënua me vdekje 

1. Në një bisedë me poetin dhe studiuesin Sadik Bejko rreth Antologjisë së Poezisë Moderne Shqipe, me të cilën...

Shpendi Topollaj: Thjeshtësia dhe madhështia e figuracionit të ndjenjave në poezinë e Gjekë Marinajt

Me një përmbledhje poetike me titull të goditur, “Paradigma e Parajsës”, botim i Sh.B. Faik Konica, vjen kësaj radhe fituesi i disa...

Artikujt më të fundit

Bisedë me Kenzaburo Oe

Instituti i Studimeve Ndërkombëtare, UC Berkeley, 1999 Sfondi Mirë se vini sërish në Berkeley. Ku jeni...

Akad. Gjovalin Shkurtaj: Andreas Dushi, një zë i ri e krejt i veçantë në letrat shqipe

Prelud Deri para do kohësh, edhe mbasi kisha filluar të shkruaja te “ExLibris”, redaktorin përgjegjës të kësaj gazete të...

Në varkën e kohës me Flurans Ilian: Bashkudhëtar Andreas Dushi

Flurans Ilia vjen në këtë bisedë për librin e tij të fundit “Hapësirë midis dy notave (tempovarkë)”. Ai tregon për jetën,...

Floresha Dado: A “shihet” figura në veprën letrare?

Pse nuk më pëlqeu pamja e jashtme e asnjërës prej aktoreve që interpretojnë figurën e  Helenës, në filmat kushtuar luftës së Trojës?...

KATEGORITË