Kreu Uncategorised

Uncategorised

Floresha Dado: Kritika franceze mbi Kadarenë horizont i ri metodologjik për studimet tona letrare

Nuk do të kishte asgjë të re nëse do të vija në dukje thjesht vlerësimet që kritikë e studiues francesë i bënë...

Poezi nga Skënder Rusi

DITËT E MIA PA TY Ka ditë kur unëS’di ç’të bëj me veten,Dal nga shtëpiaDhe vetmia për dore më...

Arshi Pipa: Një mungesë kaq e gjatë, si një natë e përjetshme

Nga Odile Daniel Isha në Paris, kur, në maj 1992, mora një thirrje telefonike nga një shqiptar nga...

Jordan B. Peterson dhe libri i tij “12 rregulla për jetën” – shënime të përkthyeses Atena Bishka

Atë të premte fundmarsi 2009 agimi ia behu me kujë e ofshamë. Qielli derdhej teposhtë me rrapëllimë e hakërrimë. Në stacionin St....

Enver Kushi: Manteli i purpurt i Bilal Xhaferit (Çamëria si ringjallje)

Kushdo që  i kthehet dhe  i rikthehet leximit apo studimit të veprës së Bilal Xhaferit, nuk ka sesi të mos ndjejë në...

Delvina Kërluku: E di që ëndërron, (dhe përgjërohesh), të jemi bashkë

Sikur ta dije çdo të doja të të dhuroja sot në ditëlindjen tënde,unë që s’kam në dorë as fuqinë, as mbretërinë,tek ëndërroj...

Haruki Murakami: “Realiteti A” dhe “Realiteti B”!

Cilat ishin ngjarjet që ndryshuan shpirtin e shekullit të 20-të nga ai i 21? Në perspektivën globale, ato ishin para së gjithash,...

Philip Larkin: E gjelbra e tyre është një lloj brenge

Përktheu Kujtim Morina Ditët Për çfarë janë ditët?Ditët janë aty ku ne jetojmë.Ato vijnë, na...

Artikujt më të fundit

Edison Çeraj: Magjikja e një udhëtimi

Cikli i fundit me piktura i skulptorit Artan Peqini, nën shënjuesin “Përtej kohës”, është nji arrati pa zhurmë nga habitati, ose nga siguria....

Marcel Proust: Dorëheqja e parë

Dorëheqja e parë është nxjerrë si tregim nga romani Në kërkim të kohës së humbur dhe është botuar me disa autorë të...

Dr. Feride Papleka: Marcel Proust, “Në kërkim të kohës së humbur” (À la recherche du temps perdu)

Një udhëtim i vërtetë zbulimi nuk do të thotë të kërkosh peizazhe të reja, por të kesh vështrim të ri.

Emin Azemi: Periferia dhe periferikët, dashurinë njerëzore mund ta bartin në qendër të botës

Në librin “Nënë Tereza, shenjtorja e periferive”, të studjueses Ines Murzaku, e shkruar me një metodologji të avancuar kërkimore e përmbajtësore, do të hasim...

KATEGORITË