Kreu Forumi mbi përkthimin

Forumi mbi përkthimin

Prof.As.Dr. Leonard Xhamani: Vështrim kritik rreth përdorimit të termave mjekësorë në gjuhën shqipe

Përmbledhje Terminologjia e mjekësisë shqiptare, ashtu si terminologjia mjekësore e gjuhëve të tjera, është ngritur përgjithësisht mbi bazën e...

Mbi botimin e parë të “Plaku dhe deti”, dhe përkthimin e tij në shqip nga Ismail Kadare

Reagimi i Hemingueit për botimin  e "Plaku dhe deti" në revistën "Life" “Jam shumë i emocionuar për ‘Plaku dhe...

Xhevat Lloshi: Kadare, shkrimtari përkthyes

Për krijimtarinë e gjerë të Ismail Kadaresë, është shkruar dhe do të shkruhet po ashtu gjerësisht, sepse me përmasat dhe vlerat e...

Evalda Paci: Rreth qasjeve ndërdisiplinore në studimet mbi tekstet e vjetra shqipe

ExLibris - sponsor medial i konferencës shkencore ndërkombëtare, “ÇËSHTJE TË GJUHËS, LETËRSISË DHE PËRKTHIMIT LETRAR”.Fakulteti i Filologjisë i Universitetit "Fehmi Agani",...

Dr. Elda Katorri & Prof. Asoc. Dr. Aida Gjinali : Përkthimi letrar – arti i të përkthyerit të emocioneve

ExLibris - sponsor medial i konferencës shkencore ndërkombëtare, “ÇËSHTJE TË GJUHËS, LETËRSISË DHE PËRKTHIMIT LETRAR”.Fakulteti i Filologjisë i Universitetit "Fehmi Agani",...

Dr. Elvis Bramo: Vështrim krahasues mbi këngët popullore epirote të përkthyera në gjuhën shqipe

Abstrakti: Objekti i këtij kumti përfshin një krahasim të përgjithshëm tematik të disa këngëve, që janë përkthyer në shqip...

Ermira Ymeraj: Mes përkthyeses dhe Alda Merinit

Klodeta Dibra përkthyese dhe poete, ka përballë “Merinin” dhe teoritë e përkthimit. Unë kam përballë një përkthyese që pa ndërprerje i kthehet...

Prof.As.Dr. Adriatik Derjaj: Lectio facilior në përkthimet e shqipes

Konferenca shkencore ndërkombëtare, “ÇËSHTJE TË GJUHËS, LETËRSISË DHE PËRKTHIMIT LETRAR”, Fakulteti i Filologjisë, Universiteti “Fehmi Agani”, Gjakovë Për...

Artikujt më të fundit

Dr. Elsa Skënderi: Diskursi dashuror i Zejnullah Rrahmanit në veprën “Deti i Zi”

Libri “Deti i Zi”, i Z. Rrahmanit është një ndër shfaqjet më të epërme të diskursit të dashurisë në letërsinë shqipe. Diskursi...

Ermira Godo: “Shekspiri” u shkrua nga Hygoi në mërgim kurse në shqip u përkthye në internim nga Abdulla Rami

Më 29 janar përkujtohet 50 vjetori i vdekjes së Abdulla Ramit. Një bisedë me mbesën e tij, Ermira Xhomaqi...

Luran Osmani, autori i grafikës: Në një çast meditimi te shtatorja e Skënderbeut në Shkup, lindi kjo grafikë

Bisedoi Nurie Emrullai Artisti ka rol kyç në shoqëri sepse atij i duhet të mbajë gjallë kujtesën historike. Përcjellja...

Kosta Nake: Drama lindore e miqësisë perandorake

(Ismail Kadare, “Sorkadhet e trembura”, Synops për një tjetër art, Vepra 20, f.517) Fati i grave të ish-kampit...

KATEGORITË