Kreu In memoriam

In memoriam

Pionieri i arteve performuese, Ulay, ndërron jetë në moshën 76-vjeçare

Frank Uwe Laysiepen - artisti i njohur si Ulay dhe ish partneri i Marina Abramović — vdiq herët në mëngjes në Ljubljana, Slloveni, në...

“GJON MILI – njeriu kurth…” nga Besim Fusha

…Mili nuk ju vret. Por, më zi se aq, ju zë të gjallë… Mili ju kap gjallë në gjendje të pagatuar… dhe...

Sadik Bejko – Shënime mbi poezinë e Basri Çapriqit

Vdekja e autorit bën atë që të hiqen mendime përfundimtare për një vepër që tashmë quhet e kryer. Kështu po ndodh dhe me Basri...

Një libër i shkrimtarit italian Giovanni Catelli argumenton se Camus është vrarë nga KGB

Gjashtëdhjetë vjet pasi fituesi i çmimit Nobel, Albert Camus, vdiq në një aksident automobilistik në moshën 46 vjeçare, një libër i ri argumenton se...

Homazh për Albert Camus nga Jean-Paul Sartre

Gjashtë muaj më parë, madje edhe dje, njerëzit pyesnin të interesuar: “Ç’do të bëjë ai?” Përkohësisht, i dërrmuar prej kontradiktave që duhen respektuar, ai...

In memoriam: Myftar Gjana

Pas një sëmundje të rëndë u nda nga jeta në moshën 59 vjeçare poeti, përkthyesi dhe botuesi i veprës së Arshi...

ATJONI, NË 5 VITET E IKJES… Një mozaik me ngjyra dhe fjalë: ç’tha dhe ç’bëri, ç’thanë dhe ç’bënë

I. RRUGA E ATJONIT Tani në Tiranë është edhe “Rruga e Atjonit”, andej nga kthehesh për nga Parku i Madh...

In Memoriam – Aleksandër Koli

Para pak ditësh, u nda nga jeta pas një sëmundje të rëndë, përkthyesi Aleksandër Koli. Familja e tij humbi njeriun e shtrenjtë,...

Artikujt më të fundit

Rrëfimet e maestros (dialog me avangardistin e viteve ‘70, Musa Ramadanin) nga Agron Y. Gashi

Dialogu letrar që nga antika e deri te ai ndërmjet Ecerman-it e Göethe-s, Borges-it e Sabato-s, Marquez-it e Llosa-s, Singer-it e Roth-it është shenjë...

Adil Olluri: Lamtumirë Musa Ramadani – një ikonë e elitarizmit letrar

Ecte i vetëm në qytetin që e donte. Ulej në të njëjtat kafene. Nuk hynte në tjetër vend. “Elida”, ku rrinin miqtë e tij...

Frano Kulli: Ndoc gjetja – “Biri i gjallë i njeriut” Nga frano kulli

Ndodh rrallë, shumë rrallë këto kohë në shoqërinë e konsumit të botës sonë rrokopujë e të garrametëshme që vëmendja publike të ndalojë...

Sali Shijaku, piktori i vezës që nga një u bë njëqind – Ese nga Roland Gjoza

Zakonisht një artist nuk rri dot pa një qen. E ka një kostum të mirë, disa miq intimë, ndonjë dashnore të vjetër, për...