Kreu In memoriam

In memoriam

Zana Shuteriqi Prela: Atë që Kadare e bëri në letërsi, Feim Ibrahimi e bëri në muzikë

Me rastin e 25 vjetorit të vdekjes së kompozitorit të shquar Kur unë nisa studimet në Institutin e...

Dr. Eris Rusi: Fundi është fillimi im – Genc Leka në kohën e harresës –

“Vdekja nuk është asgjë. Thjesht sa kam kaluar në anën tjetër: zëre se jam fshehur në dhomën ngjitur. Unë jam i njëjti,...

Dr. Primo Shllaku: Mbi dukunitë jashtametodike në letërsinë e kohës së socializmit real – rasti Blloshmi

Tashma asht e kjartë për të gjithë ne se gjatë periudhës së socilaizmit real dhe, konkretisht, gjatë kohës kur realizmi socialist shpallej...

Rudolf Marku: In memoriam, Frederik Reshpja

Më datën 19 Korrik, nëse do të kishte patur një rrjedhje normale të kohës dhe për poetët e mëdhenj, Frederik Reshpjes do...

Xhahid Bushati: Zbulimi i Ndue Pal Shllakut (Në gjurmët e një arkive të panjohur)

1. Emrin e Ndue Pal Shllakut e “takova” për herë të parë si aktor amator në Shoqërinë Antoniane, në...

Rudolf Marku: Pandotja poetike e shpirtit

1. Ngase pas këto ditë do kujtohet dita e vrasjes së dy poetëve, Genc Leka dhe Vilson Blloshmi, njëri...

Lili Sula: Po unë, a do të kem fatin të ngopem së lexuari? (Mbi letrat e Vilsonit dërguar Lumturi Blloshmit)

Tekste të shquara të letërsisë botërore bazohen tek epistolari, zhanër i njohur qysh te Heroidet e Ovidit, për të kaluar te letrat...

Adil Olluri: Brenda magjisë së poezisë së Xhevdet Bajrajt

Xhevdet Bajraj është një nga korifenjtë e poezisë së tashme shqipe. Është një nga zërat më karakterizues të poezisë shqipe të Kosovës...

Artikujt më të fundit

Në varkën e kohës me Flurans Ilian: Bashkudhëtar Andreas Dushi

Flurans Ilia vjen në këtë bisedë për librin e tij të fundit “Hapësirë midis dy notave (tempovarkë)”. Ai tregon për jetën,...

Floresha Dado: A “shihet” figura në veprën letrare?

Pse nuk më pëlqeu pamja e jashtme e asnjërës prej aktoreve që interpretojnë figurën e  Helenës, në filmat kushtuar luftës së Trojës?...

Dr. Fabio M. Rocchi: Stereotipe me prejardhje ballkanike: mbi dy veprat e para të shkrimtarit Elvis Malaj. (Udha e dorës, E: 9)

Elvis Malaj lindi në Shqipëri, por u rrit dhe formua – edhe në aspektin shkollor – në Itali. Në vijim të kësaj...

Anton Nikë Berisha: Rrafsh i lartë i studimit të apofonisë indoevropiane në gjuhën shqipe

Albert Riska, Gjurmë të apofonisë indoevropiane në gjuhën shqipe. Shtëpia botuese Kristalina- Kh, Tiranë 2022. Dije e gjerë dhe e...

KATEGORITË