ExLibris

About

374 POSTS

/

0 KOMENTE

Articles

Poezi nga Alma Braja

ÇFARË DO TË THOTË BEFASIM, NËSE JO SHMANGIE VETMIE? I. “Mos iu afro fjalës! Fjala nuk është...

Poezi nga Ermir Nika

DRURËT Çdo natë shoh në ëndërr drurë të vetmuar me degët rëgjuar prej shirash të përkohshëm, indiferentë nga zhurma e pyjeve,...

Albana Nexhipi Lekaj: Përkthimi, përpjekje për t’u bërë njësh me autorin

Përkthimi: interpretim, përshtatje apo shqipërim? Vetë dilema që shtrohet, dëshmon se kemi ende shumë paqartësi mbi një prej proceseve më...

Frano Kulli: “Toka jonë” …e Salvator Gjeçit, nga “Ylli i kuq” në Shënkoll të Bregut të Matës

Drama “Toka jonë”, që ende sot është diku në skutat e kujtesës së disa brezave, në rrafshin e trashëgimisë së re letrare,...

Stefan Çapaliku: Edhe një tjetër film i panjohur i kinemasë shqiptare

Duke ecë rrugës së Gjuhadolit në Shkodër, aty ku aromat përëndimore duket se të marrin me vete dhe të dehin ndërgjegjen e helmatisun prej...

Virion Graçi: Nuk kam pasur sprova letrare në fëmijërinë time, as vargëzime artistike gjatë periudhës së adoleshencës

Intervistoi: Violeta Murati Z. Graçi, ju jeni nga shkrimtarët më aktivë në këto 30 vite, nisur me ‘betejën’ tuaj,...

“Gjinkallat e vapës” të Besnik Mustafajt

Nga Juan Asensio Mu në pikun e verës, para së gjithash në një atmosferë të rëndë e mbytëse stereotipe djegaguri, që...

Mario Vargas Llosa: Shkrimtari, po ashtu si edhe pushteti, nuk është i detyruar të veprojë gjithmonë drejt

Keni përsëritur shpesh se letërsia e mirë nuk e mbështet kurrë të keqen, sidomos, ajo nuk duhet të bëhet palë me shtypësit...

Në Universitetin e Prishtinës nga 19-30 gusht mbahet Seminari i 38-të Ndërkombëtar i Gjuhës, Letërsisë dhe kulturës shqiptare

Në amfiteatrin e Bibliotekës Universitare në Prishtinë bëhet hapja solemne e punimeve të Seminarit XXXVIII Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare,...