Kreu Teatër

Teatër

Feride Papleka: Lartësitë sublime të dijes dhe kulturës

Duke edukuar Ritën Vepër dramatike nga Willy Russell, përkthyer nga Artur Lena, vënë në skenë me teatrin shëtitës Çajupi...

Virion Graçi: Dramaturgjia e Etëhem Haxhiademit dhe skena e asaj kohe

Krijimtaria letrare Etëhem Haxhiademit, e dënuar me heshtje dhe ndëshkime të skajshme përgjatë gjysmës së dytë të shek.XX në Shqipëri, del e...

Josif Papagjoni: Burra-gra: edhe duhemi, edhe grindemi!…

Durrës. Mbrëmje… Në amfiteatrin antik të qytetit më në fund do të sfidohej “vdekja” e teatrit. Teatri dilte nga lëngata e gjatë,...

Të përkthesh Kadarenë për skenën: Stinë e mërzitshme në Olymp

Fabrice Conte-WilliamsonUniversity of Wisconsin-Parkside World Literature Today, Shkurt 2021 Në fund të 2019-ës, unë...

Anton Holban: Jam drithëruar edhe për faktin më të thjeshtë që lidhej me emrin e Aleksandër Moisiut

Me siguri, të tjerët do të dinin ta përcaktonin më mirë vendin e Aleksandër Moisiut në teatrin kontemporan. Por lajmi i vdekjes së...

Aleksandër Moisiu: Erdha në Rumani të falenderoj Viktor Eftimiun se më shpëtoi nga kampi i robërve

Nga Viktor Eftimiu Kanë kaluar njëzet e pesë vjet që kur, me mushkëritë e bëra copë, u shua në Zvicër,...

Gëzim Puka: Meqë ra fjala për artistin Lekë Tasi

Ndodh në Shkodër, në një mbrëmje gushti, të meditosh rreth një sprove teatrore në oborrin e një shtepie të vjetër ku mbijeton...

Xhevair Lleshi: Fytyra e dytë e Violeta Manushit

Në fillimet e formimit tonë artistik na kanë mësuar të përdorim një model, të cilin jemi munduar shumë për ta imituar,...

Artikujt më të fundit

Luran Osmani, autori i grafikës: Në një çast meditimi te shtatorja e Skënderbeut në Shkup, lindi kjo grafikë

Bisedoi Nurie Emrullai Artisti ka rol kyç në shoqëri sepse atij i duhet të mbajë gjallë kujtesën historike. Përcjellja...

Kosta Nake: Drama lindore e miqësisë perandorake

(Ismail Kadare, “Sorkadhet e trembura”, Synops për një tjetër art, Vepra 20, f.517) Fati i grave të ish-kampit...

Xhahid Bushati: Helenisti Gjon Shllaku, siç e kam njohur

Shpesh kam menduar për ty... Çuditërisht, kur vinte pranvera në qytetin tim. E kishte disa vite që ajo vinte...

Piro Milkani: Një gënjeshtër e bardhë me Xhina Lolobrixhidën

Në vitin e dytë në Fakultetin e Filmit në Pragë u ngarkova të bëja kamerën në një film dokumentar me titull “Para...

KATEGORITË