Kreu Teatër

Teatër

Arta Marku: Me dhembjen për veten ngarkuar në kurriz (Për dramën “Letrat” bazuar mbi tregimin e Ylljet Aliçkës)

Janë disa personazhe letërsie që të shenjojnë. Paharrueshëm. Pastaj, të shfaqen paparashikueshëm, sa herë diçka prej përditshmërisë i provokon. Kështu edhe personazhi i Markut që...

Driada Dervishi: Gogoli dhe një komedi e djallëzuar për skenën shqiptare

Nikolai V. Gogol është një nga shkrimtarët më të njohur rusë e jo vetëm, vepra e të cilit, ndonëse është shkruar në shekullin XIX, ka...

Regjisori kroat Ivica Buljan: Teatër politik, për të kuptuar tiraninë

Nga Anila Dedaj “Nëse është kështu, përse Cezari duhej të bëhej tiran? Sepse ai, e di, nuk do...

Boris Pasternak: Një mrekulli! Mali ka ardhur te Muhameti. Në Moskë ka ardhur për një turne Sandro Moisiu…

Përgatitur nga Bujar Hudhri Maria P. Gonta (1904-1995) poete, aktore dhe gazetare ukrainase. Mike e ngushtë e...

Ilire Vinca: Në teatër, komunikimi me publikun është gjithmonë i freskët, kurrë njësoj

Intervistoi: Anila Dedaj Drama “Natën, má” e Marsha Norman, fituese e çmimit “Pulitzier”, ka qenë ndër më tronditëset...

Teatri sot – krijimi i çasteve të vërtetësisë, fuqisë, lirisë në mes të një pasigurie të madhe

Nga Carlos Celdran Para se t’i hapja sytë drejt teatrit, mësuesit e mi tashmë ishin atje. Ata kishin...

“Moisiu në bisedë” nga Stefan Cvajg

Tashmë kjo, siç përkrah ai ndonjërin, – shkëndijë drite në syrin e errët, hijeshi në çdo gjest të trupit melodioz, gjithnjë ende...

“Një vajzë” nga Aleksandër Moisiu

Opera e oborrit të qytetit perandorak, Vjenës, galeria e katërt, vendi 40 krojcer gratis nga kryetari i grupit k. k. të të...

Artikujt më të fundit

Dr. Bledar Kurti: “Davidi” i Michelangelo Buonarroti-t

Nëse Helena e Trojës është fytyra më e njohur e historisë letrare, e cila bëri të vërshojnë një mijë anije, dhe portreti...

“Vajza dhe Krijesa” nga Pajtim Statovci

Për gati një vit nuk ka ndjerë dritë dielli mbi lëkurë, vetëm muret e ftohta të guvës së vet, të cilat i...

Floresha Dado: A ndryshoi mendimi teorik-letrar i strukturalistit Cvetan Todorov?

Një dukuri e papritur u shfaq në sistemin e të menduarit teorik të studiuesit të shquar Cv. Todorov, i cili njihet si...

Andreas Dushi bisedë me Ismail Kadarenë/ Vjershat tuaja janë shkruajtur me një gjuhë që as në prozë nuk përdoret

Sikurse çdo ditë, bashkë me botuesin e tij, Kadareja po pi kafen te “Juvenilja”. E dija që atë drojen e mëpërparshme s’do...

KATEGORITË