Kreu Muzikë

Muzikë

Zhani Ciko: Rally pianistik i Amirit – Peizazhe pianistike nga Ballkani

Shpejtësi maramendëse dhe kapërcime pindarike nëpër kryeqendrat e botës aktuale dhe me raste prapa shikuese tek tempujt muzikorë të Europës juglindore, solli...

Naime Beqiraj: Jusuf Gërvalla, hyjnori që mbet i ri

Marathonomaku Kur e njeh poezinë e Jusufit, kur ia lexon përzgjedhjen e librave dhe autorëve që i kishte përkthyer,...

Ina Kosturi: Liceu artistik dhe violina shqiptare

Nëse duam të reflektojmë mbi historikun e violinës në Shqipëri, një rëndësi të veçantë në krijim e shkollës së violinës, talenteve, programeve...

Joe McGasko: Si e ndryshuan Beatles kulturën amerikane

Deri në 7 shkurt të vitit 1964, Britania e Madhe njihej për shumë gjëra: çajin, flotën e kompletuar, rrobaqepësinë mjeshtërore, Mbretëreshën. Megjithatë,...

Shaban Sinani: Ngasja erotike në poezinë popullore

Në botimet që mbledhësit e folklorit, individë e institucione, i kanë bërë lirikës popullore, eros-i nuk ekziston. Përmes një termi tinëzar, lirikë...

Ina Kosturi: Një proces restaurimi për muzikën shqiptare

Muzika shoqëron përditshmërinë e gjithkujt, nga gjinia më e thjeshtë e këngës, e deri tek format e mëdha që shpesh i quajmë...

Robert Prennushi: A asht anakronike të flasim sot për karakter e frymë kombëtare në kangën dhe muzikën shqiptare në përgjithësi?

Sot mjetet e komunikimit janë të tilla që, bashkë me lajmet e mira e të këqija, mbartin me shpejtësi nga nji cep...

Romani i Gazmend Kapllanit, “Ditar i shkurtër kufijsh” frymëzon kompozitoren e famshme britanike

Kompozitorja e famshme britanike Cheryl Frances –Hoad ka kompozuar së fundi një pjesë të re, të titulluar “Tales of the Invisible”, të...

Artikujt më të fundit

Vladimir Muça: Dimensionet metaforike të një romani

Vëzhgime kritike mbi romanin e Mira Meksit “Puthja e Amazonës” “Lumturia u përket atyre që mjaftojnë vetëveten”

Bashkim Shehu: Rënia e interesit për leximin nuk vjen nga zhvillimi i kinematografisë, por nga komercializimi i kulturës, i shndërrimit të saj në spektakël...

Bisedoi Ardit Mehmetaj A.M.: Mario Vargas Llosa kur e interviston Gabriel García Márquez-in, pyetjen e parë që ia bën...

Alessandro Delfanti: “Pinoku” origjinal është një histori radikale kundër punës

Përktheu nga anglishtja Andreas Dushi Nëse ndihesh sikur do t’i drejtosh gishtin e mesit punës apo shkollës, nuk...

Akademik Gjovalin Shkurtaj: Pse duhet të shkruajmë më shumë për ligjërimin e letërsisë artistike të sotme

Qysh kur kam qenë punonjës shkencor në Institutin e Gjuhësisë e të Letërsisë, më është bërë zakon që, në çdo fundvit, në...

KATEGORITË