More
  KreuMuzikë

  Muzikë

  Skënder Karriqi: Modeli homerik i transmetimit dhe modeli polifonik shqiptar

  1-Me fuqinë e modelit të parë. Studiues të huaj, si Rihtman dhe Kaufman, që në vitet ‘50 të shekullit të kaluar kanë hedhur dhe përkrahur...

  Ina Kosturi: “Gishtat gabim”, bota e violinës, nga programet tek interpretimi

  Personalitete të botës muzikore botërore, figura të shquara instrumentistësh janë bërë të njohur dhe kanë ndikuar në përparimin e violinës shqiptare. Edhe pse në...

  Fatmir Manushi: Alfons Balliçi, përtej rrugëtimit të usta Isuf Myzyrit

  Elbasani i viteve pesëdhjetë të shekullit që lamë pas, si e gjithë Shqipëria, ishte i përfshirë në entuziazmin  e komunizmi t eksperimental për shoqërizimin...

  Violinisti Rudens Turku: “Liria e brendshme vjen vetëm nga kuptimi i thellë i mesazhit muzikor dhe formës së veprës” –

  Bisedoi Belfjore Qose Rudens Turku (Tiranë, 1978) ka kryer studimet e larta për violinë në Universitetin e Muzikës dhe Teatrit në Mynih në klasën e...

  Zhani Ciko: Rally pianistik i Amirit – Peizazhe pianistike nga Ballkani

  Shpejtësi maramendëse dhe kapërcime pindarike nëpër kryeqendrat e botës aktuale dhe me raste prapa shikuese tek tempujt muzikorë të Europës juglindore, solli Amir Xhakoviqi,...

  Naime Beqiraj: Jusuf Gërvalla, hyjnori që mbet i ri

  Marathonomaku Kur e njeh poezinë e Jusufit, kur ia lexon përzgjedhjen e librave dhe autorëve që i kishte përkthyer, kopertinat e librave që i kishte...

  Ina Kosturi: Liceu artistik dhe violina shqiptare

  Nëse duam të reflektojmë mbi historikun e violinës në Shqipëri, një rëndësi të veçantë në krijim e shkollës së violinës, talenteve, programeve të interpretuara...

  Joe McGasko: Si e ndryshuan Beatles kulturën amerikane

  Deri në 7 shkurt të vitit 1964, Britania e Madhe njihej për shumë gjëra: çajin, flotën e kompletuar, rrobaqepësinë mjeshtërore, Mbretëreshën. Megjithatë, “eksporti i...

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË