More
  KreuMuzikë

  Muzikë

  Shaban Sinani: Ngasja erotike në poezinë popullore

  Në botimet që mbledhësit e folklorit, individë e institucione, i kanë bërë lirikës popullore, eros-i nuk ekziston. Përmes një termi tinëzar, lirikë dashurie, këngët...

  Ina Kosturi: Një proces restaurimi për muzikën shqiptare

  Muzika shoqëron përditshmërinë e gjithkujt, nga gjinia më e thjeshtë e këngës, e deri tek format e mëdha që shpesh i quajmë serioze, aq...

  Robert Prennushi: A asht anakronike të flasim sot për karakter e frymë kombëtare në kangën dhe muzikën shqiptare në përgjithësi?

  Sot mjetet e komunikimit janë të tilla që, bashkë me lajmet e mira e të këqija, mbartin me shpejtësi nga nji cep të botës...

  Romani i Gazmend Kapllanit, “Ditar i shkurtër kufijsh” frymëzon kompozitoren e famshme britanike

  Kompozitorja e famshme britanike Cheryl Frances –Hoad ka kompozuar së fundi një pjesë të re, të titulluar “Tales of the Invisible”, të cilën do...

  Tedi Papavrami: Krijimtaria e lartë fryt i dhimbjes, i vuajtjes njerëzore

  Intervistoi: Anila Dedaj Tedi, gjendemi në Liceun Artistik “Jordan Misja”, ku edhe keni marrë bazat e para. Në këto ambiente, nga ish-liceist, vini si një...

  Muzikanti Florian Vlashi me një fjalorth në gjuhën shqipe me 47 pjesë të violinës

  Violina, pjesët dhe terminologjia Kjo është një përpjekje për të njësuar terminologjinë e pjesëve të violinës në shqip. E nisa këtë punë para dy vjetësh...

  Llava sonore e Vaçes…

  Nga Aleksandër Peçi Më 7 prill u mbushën 80 vjet nga lindja e artistes së këngës, më e madhja e të gjitha kohërave në Shqipëri,...

  Rafet Rudi në kreshendo muzikore

  Nga S. Balliu Nga muzika bizantine e durrsakëve Gjergj Danush Llapacaj dhe Jan Kukuzeli, tek spanjolli i shekullit të 16-të Tomas Luis de Victoria, për...

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË