More
  KreuKinematografi

  Kinematografi

  Alessandro Delfanti: “Pinoku” origjinal është një histori radikale kundër punës

  Përktheu nga anglishtja Andreas Dushi Nëse ndihesh sikur do t’i drejtosh gishtin e mesit punës apo shkollës, nuk je vetëm. Pinoku, mes gjithë të tjerëve,...

  Enver S. Morina: Një libër për kinemanë nga Glauk Konjufca

  Librat për kinemanë dhe filmin nga autorë shqiptar të Kosovës njihen në gishta. Së fundi, Glauk Konjufca ka ardhur me dy vepra të rëndësishme...

  Andreas Dushi: Kinematografia shqiptare dhjetë vjet para Kinostudios “Shqipëria e Re”

  A fillon vërtetë kinematografia shqiptare me kinostudion “Shqipëria e Re”? Metarrëfime të ngulura thellë në historinë e artit shqiptar dhe gjykimi mbi to, për...

  Josif Papagjoni: Rikard Ljarja – një imazh lëvizës në kohë

  Shumë vetë mbeten në mbamendjen e njerëzve, më gjerë të komunitetit, shoqërisë, kombit, për do ndihmesa të papërsëritshme, të vetëmjaftueshme, qenësore në llojin e...

  Andrea Tarka: Stalker (Zona e Tarkovskit)

  Filmi “Stalker” nis me prezantimin e hapësirave ku jetojmë, të cilat kanë një mungesë drite dhe ngjyrash. Jeta në përditshmërinë tonë thith elementët me...

  Aktori që refuzoi të luajë para vrasësve

  Nga Miljenko JergoviçGazeta kroate “Jutarnji List” Bekim Fehmiu ishte seks simbol, ishte shqiptar, megjithëse aktor në gjuhë të huaja, ishte një shkrimtar që u përket...

  Timo Flloko: Tri poezi për tri qytete ku kam jetuar

  Qyteti ëndërr Gjirokastra, qyteti i tim eti, i gjyshit Grigor dhe gjyshes Katerina, i xhaxhallarëve të mi dhe të afërmve të tyre. Qytet ku gjyshi ndërtoi...

  Andi Nika: Disa fjalë mbi filmin ‘Requiem for a Dream’

  Requiem për një ëndërr; pikërisht, vajtimi i një ëndrre që nuk realizohet kurrë, disfata e katër heronjve tragjikë përballë idhujve të modernitetit. Kryevepra e...

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË