Kreu Histori

Histori

Arben Ndreca: Gjon Kastrioti në arkivat e murgjve serbë

Në këto pak më shumë se njëqind vjet pavarësi padyshim që shqiptarët kanë bërë shumë për ndërgjegjen e tyre kombëtare. Pavarësisht nga...

Artan R. Hoxha: Tharja e kënetës së Maliqit dhe ndërtimi i regjimit komunist në periferi të Shqipërisë

Për bizantinët njeriu ishte një mikrozmos dhe kisha një simbol i universit. Ky parim përshkonte tejembanë agjiografinë dhe historiografinë e Romës së...

Enver Kushi: Lumo Skëndo për Sulin dhe suljotët

Vite më parë, në një nga sallat e Bibliotekës Kombëtare, pata fatin të shfletoja revistën “Diturija”, themelues i së cilës është Mit’hat...

Andreas Dushi: Poezia e vitit 1869 shkruar nga Atë Leonardo de Martino, mësues i Fishtës

I njohur si mësuesi i atë Gjergj Fishtës, Atë Leonardo de Martino nuk ishte vetëm një klerik që ndoqi shkollimin e Zef Ndokës...

Klara Kodra: Maria Antonia Braile poetesha e parë arbëreshe dhe lirizmi i saj

Poeteshat  shqiptare  kanë ardhur  në brigjet e poezisë, shumë  më vonë se simotrat e tyre evropiane  dhe botërore. Kjo nuk ndodhi, natyrisht ...

Gustav Floberi në gjyq

Romani "Zonja Bovari", një përkthim i ri, botuar nga Ombra GVG Fjala e prokurorit të mbretit, zotit Ernest...

Matteo Mandala: Fillimet e ideologjisë albaniste në shek. XVIII: Pal Maria Parrino dhe vepra e tij

Në librin Gjurmime filologjike për letërsinë e vjetër arbëreshe (Çabej, 2006) përfshiva një studim të përmbledhur në shqipe mbi jetën dhe veprën...

Tri letra të panjohura të poetit Manush Peshkëpia (ose një ese për poezinë)

Nga Uran Butka Pikërisht ditën e 26 shkurtit 2021, të premten, pra, ditën e përvjetorit të 70-të të...

Artikujt më të fundit

Në varkën e kohës me Flurans Ilian: Bashkudhëtar Andreas Dushi

Flurans Ilia vjen në këtë bisedë për librin e tij të fundit “Hapësirë midis dy notave (tempovarkë)”. Ai tregon për jetën,...

Floresha Dado: A “shihet” figura në veprën letrare?

Pse nuk më pëlqeu pamja e jashtme e asnjërës prej aktoreve që interpretojnë figurën e  Helenës, në filmat kushtuar luftës së Trojës?...

Dr. Fabio M. Rocchi: Stereotipe me prejardhje ballkanike: mbi dy veprat e para të shkrimtarit Elvis Malaj. (Udha e dorës, E: 9)

Elvis Malaj lindi në Shqipëri, por u rrit dhe formua – edhe në aspektin shkollor – në Itali. Në vijim të kësaj...

Anton Nikë Berisha: Rrafsh i lartë i studimit të apofonisë indoevropiane në gjuhën shqipe

Albert Riska, Gjurmë të apofonisë indoevropiane në gjuhën shqipe. Shtëpia botuese Kristalina- Kh, Tiranë 2022. Dije e gjerë dhe e...

KATEGORITË