Kreu Histori

Histori

Gjetjet arkeologjike të Nekropolit antik në Trebenishtë bartin kulturë pellazgo-ilire

Nga Edibe Selimi-Osmani Nekropoli i Trebenishtës bart  kulturë vendase pellazgo-ilire dhe bartësit e saj janë fiset jugore ilire...

Gjino Luka: Histori e shkurtë e nji Shpije shkodrane

Dihet se shqiptarët janë mikpritës, e nuk asht për me shitë mend, asht nji zakon i rranjosun qysh se s’mbahet mend. Shpija...

Andreas Dushi: Shkalla me të cilën matet gjytetnia

Në Shkodrën e vitit 1907, doli në qarkullim një libër i vogël me 29 faqe titulluar “Komsiia e Kleri Katolik”, shkruar “Prej...

Mbi odisenë e veprave të Françesk Anton Santorit dhe problemet ekdotike për botimin e tyre

nga Matteo Mandalà Në një studim të vitit 2011 (Hylli i Dritës, viti XXXI, janar-shkurt-mars 2011, nr. 1,...

Aurel Plasari: Një bibliotekë kombëtare: ideja lindi në Shkodër

Edhe pse i botuar mes një morie dokumentesh të tjera, njoftimi duket të mos ketë tërhequr vëmendjen për përmbajtjen e tij. Në...

Mid’hat Frashëri: Vlora më 1912 dhe 1920

Vlorë, një emër paskëtaj i lidhur me historinë e Shqipërisë; me lidhje të zgjidhshme. Dy data 1912 dhe 1920,...

Mbi “misterin” e autorësisë së poemës “Kënga e Sprasme e Ballës”

Nga prof. Matteo Mandalà Para disa vitesh u dha lajmi (shih Shêjzat, series nova, nr. 3-4, 2016, f....

Në modernizmin e hershëm europian, të lexuarit dhe të shkruarit do të thoshte ‘t’i bëje duart pis’

Shtypësit e suksesshëm dhe autorët e njohur mbështeteshin pjesërisht në punën rraskapitëse të korrektërove dhe shpesh bashkëpunonin me to, duke kaluar bocat me shënime sa prapa, para.

Artikujt më të fundit

Edison Çeraj: Magjikja e një udhëtimi

Cikli i fundit me piktura i skulptorit Artan Peqini, nën shënjuesin “Përtej kohës”, është nji arrati pa zhurmë nga habitati, ose nga siguria....

Marcel Proust: Dorëheqja e parë

Dorëheqja e parë është nxjerrë si tregim nga romani Në kërkim të kohës së humbur dhe është botuar me disa autorë të...

Dr. Feride Papleka: Marcel Proust, “Në kërkim të kohës së humbur” (À la recherche du temps perdu)

Një udhëtim i vërtetë zbulimi nuk do të thotë të kërkosh peizazhe të reja, por të kesh vështrim të ri.

Emin Azemi: Periferia dhe periferikët, dashurinë njerëzore mund ta bartin në qendër të botës

Në librin “Nënë Tereza, shenjtorja e periferive”, të studjueses Ines Murzaku, e shkruar me një metodologji të avancuar kërkimore e përmbajtësore, do të hasim...

KATEGORITË