Kreu Histori

Histori

Besim Fusha: Jozeph Székely dhe Eva shqiptare

Diku, në një nga caqet e pafundme të hapësisë së pamatë – në Hungarinë e Dheut tonë, afër Balatonit, në Sümeg (Shumeg)......

Ardian Ndreca: Kur Ernest Koliqi ishte në shënjestrën e KGB-së

Kohët e fundit emni i Ernest Koliqit asht përfolë shumë, madje tue shkue deri atje sa me hamendësue nji lidhje të tij...

Abedin Dino për tërësine territoriale dhe pavarësinë e Shqipërisë

Nga Ahmet Mehmeti Abedin Dino (Prevezë, 5 prill 1843 - Stamboll, 9 maj 1906), veprimtar i shquar i Rilindjes Kombëtare Shqiptare, politikan e burrë shteti,...

Rreth disa teksteve të liturgjisë së krishterë në krijimtarinë e Françesk Anton Santorit

Evalda PACI Historia e shkrimit shqip përbën një prej subjekteve më interesante në fushë të studimeve mbi kulturën librore...

Kur James Joyce dhe Marcel Proust u takuan në vitin 1922 dhe u mërzitën tmerrësisht nga njëri-tjetri

Kur përmendim emrat e artistëve të mirënjohur të së shkuarës, u referohemi veprave të tyre më të vlerësuara – për shembull, Orson...

Marrëdhënia legjendare e dashurisë së Honoré de Balzac-ut me kritiken e tij anonime (ose: si të martohesh me një shkrimtar të...

Nga Emily Temple Në mars të vitit 1832 Balzaku mori një letër në adresën e tij në Paris. Vula...

Si u shmang dueli midis Tolstoit dhe Turgenievit

26 maj 1861. Poeti Afanasij Fet dhe gruaja e tij po presin në çifligun e tyre në Stepanovka,  dy mysafirët – Ivan...

Dhimitër S. Shuteriqi: Nga e ka prejardhjen kopja e vetme që njihet nga libri i Buzukut

Gjon Buzuku dëshmon se për veprën e tij punoi brenda 20 marsit 1554 dhe 5 janarit 1555. “Meshari” i...

Artikujt më të fundit

Henri Matisse, “Shënimet e një piktori”, 1908

Një piktor i cili i drejtohet publikut jo vetëm që t’i paraqesë veprat e tij, por për t’i shfaqur edhe ca nga...

Anisa Markarian: Disa pikla dëshmi në oqeanin e kujtesës së përbashkët

Bisedoi Andreas Dushi A.D: Tuj rrëmue n’do gjana t’vjetra / gjeta nji fotografi. Këto dy vargje nga një...

Anisa Markarian: Trupat e rinj

fragment nga romani «15 ditë prilli» – Botime Çabej Tavolina e laboratorit të anatomisë, e gjatë dhe e...

Sevdai Kastrati: Romanet që janë konsideruar gabimisht (pjesa 5)

Më bën përshtypje se si Fotaq Andrea nuk ngurron para hipotezave dhe ec përpara pa fakte. Pajtohem pjesërisht se Konica nuk...

KATEGORITË