Kreu Histori

Histori

Shqipja e shkruar – “terra incognita” në fillimshekullin XIX

Nga Dr. Jorina Kryeziu (Shkreta) Në librin e albanologut dr. David Hosaflook, Lëvizja Protestante te shqiptarët: 1816–1908, trajtohen...

Si u sollën eshtrat e Vaso Pashës nga Libani në Shqpëri

Nga Sulejman TomciniIsh ambasador i Shqipërisë në Egjipt dhe vendet Arabe Në atë kohë unë kisha rreth një...

Melhem Mobarak: Vaso Pasha pati shkruar se “feja e shqiptarit është shqiptaria”, sikur ta dinte se një ditë eshtrat e tij do të preheshin...

Rreth fundit të vitit 1977, unë mësova që Shqipëria po përgatitej për të festuar me mjaft pompozitet njëqindvjetorin e Lidhjes së Prizrenit,...

Ardian Ndreca: Si ta shkruej qytetin? (Rasti i Shkodrës)

Nji prej mënyrave për me shkrue qytetin asht edhe nëpërmjet odonimeve, bahet fjalë për emnat e rrugëve. Gjithmonë dhe gjithkund odonimet kanë...

Nikollë Mekajshi dhe kontributi madhor i tij në shërbim të kishës katolike shqiptare

Nga Kujtim Bevapi Mekajshi ishte nga Mjekësi i Elbasanit, por për kontributin madhor të tij në shërbim të Kishës...

Evalda Paci: Teksti biblik përballë sprovës së shqipërimit e përshtatjes në autorë e vepra të letërsisë së vjetër shqipe (shekujt XVI-XVII)

Përkthimet e tekstit biblik në gjuhët e Evropës kanë qenë e mbeten objekt i një vëzhgimi në thelb ndërdisiplinor, po që nuk mund...

Pra, në të vërtetë, nuk qenka Gutenbergu ai që shpiku shtypshkronjën

M. Sophia Newman Nëse një libër do të cilësohej “i njohur botërisht si më i rëndësishmi nga të gjithë librat...

Zërat e historisë në dramën e vetme të Kongresit të Lushnjës

HEKURAN ZHITI -nga Akti III i dramës “Të mblidhemi në Lushnjë” Në Kongres:

Artikujt më të fundit

Marcel Duchamp: Propozoj të tendos ligjet e fizikës

Intervistë me Francis RobertsDhjetor 1968, ARTnews Duke vizituar retrospektivën e tij formale në Pasadena në 1963, foli për...

Dr. Luan Topçiu: Parakët e një qytetërimi të ri

Artisti i huajësuar nuk mund të gjejë paqe dhe drejtpeshim me gjendjen e tij të re, kur mungojnë plotësisht viset e kujtimeve...

Enxhi Naumi: “Perëndia mbrapsht dhe e dashura”, muzeu i ndjesive që më mungonte në një realitet plot muzeume objektesh.

- Do të më doje ti, po të mos ishte diktaturë? “Perëndia mbrapsht dhe e dashura” m’u soll për...

Dr. Primo Shllaku: Mbi dukunitë jashtametodike në letërsinë e kohës së socializmit real – rasti Blloshmi

Tashma asht e kjartë për të gjithë ne se gjatë periudhës së socilaizmit real dhe, konkretisht, gjatë kohës kur realizmi socialist shpallej...

KATEGORITË