Kreu Opinion

Opinion

Cancel culture (kultura e anulimit) në optikën e Imzot Gjergj Metës, Rita Petros dhe Azem Deliut

Përgatiti Andreas Dushi Duke parë reagime dhe sjellje që imponojnë zhbërjen e disa tipareve thelbësore të një vepre arti...

Mira Meksi: Dashuria e penguar e Gabriel García Márquez-it

Historia e një kurthi gjenial letrar Aty rreth viteve ‘65, në rrethin e ngushtë të miqve të Gabo-s, siç...

Zija Çela: Ai nuk helmon as me dashje, as pa dashje… (skicë e vogël për Ali Aliun)

Një gazetare nga Maqedonia e Veriut më shkruante se do të kishte intervistë me Akademikun Ali Aliu dhe dëshironte diçka prej meje....

Qemal Agaj: Poezia vizuale, kaligramat

Nga “Avant Garde” e Apolinerit në Paris te burgu i Visar Zhitit në Spaç Gjatë leximit të librave poetikë...

Feride Papleka: Shuteriqi dhe libri

Shkrimtar dhe studiues i përmasave të mëdha Dhimitër S. Shuteriqi është ndër të rrallët që nuk iu nda deri në frymën e...

Akademik Gjovalin Shkurtaj: Lahutarë të rinj dhe këngë të reja me lahutën e vjetër

Foklori i ri si tregues i jetësisë dhe i  shndërrimeve e risive etnolinguistike e sociolinguistike në kohën tonë. Disa shqyrtime konkrete për prurjet dhe risitë e këngëve me lahutën e vjetër nga lahutarë...

Matthew Carl Strecher: Drejt një përcaktimi për gazetarinë letrare

Termi gazetari letrare është i kontestueshëm: pak kanë rënë dakord në natyrën e vërtetë të këtij zhaneri, “origjina” e të cilit, sikurse...

Gjovalin Shkurtaj: Kundrime për ligjërimin e poetit Xhevahir Spahiu

Me urimet më të mira për 78-vjetorin e ditëlindjes: shëndet e frymëzim. Xhevahir Spahiune kam njohur  qysh kur ishim...

Artikujt më të fundit

Lindita Tahiri: Zija Çela ka krijuar një autoritet të ri, atë të lexuesit

1 Kur përuroi romanin “Apokalipsi sipas Shën Tiranës”, Zija Çela u paraqit në sallë përballë gazetarëve pa asnjë kritik...

Dhjetë poezi nga Antonella Carmen Caggiano

Përktheu nga orgjinali Eda Agaj Zhiti Italia dhe poezia kanë një përbashkësi të vijueshme si bregu me detin, do...

“Njerëz prej buke”, tregim nga Faruk Myrtaj

Gardiani nuk po bëhej i gjallë dhe unë u ngrita. Në një hapësirë si e kësaj qelie, të ngrihesh...

Feride Papleka: Frymëzimet bodleriane të poezisë së Shuteriqit liceist

Në vitet e para të liceut francez të Korçës, një ngjarje e rrallë i trazoi ëndrrat dhe dëshirat e Shuteriqit të ri....

KATEGORITË