Kreu Opinion

Opinion

Dr. Fabio M. Rocchi: Prezantim i fushës, Italofonia me prejardhje shqiptare (Udha e dorës E:1)

Rubrikë e përdyjavshme mbi letërsinë italofone shqiptare Episodi i sotëm shënon pikënisjen e një bashkëbisedimi dedikuar letërsisë italofone me...

Arben Ndreca: Tri ditë gushti në Ulqin, Kotorr e Perast

Ndoshta nuk është e këndshme por vapa e gushtit është e nevojshme, posaçërisht nëse viziton bregdetin. Është po aq e domosdoshme sa...

Andreas Dushi: Kolegji Saverian, një ishull mësimi në mjedis të padijes

“Një ishull mësimi në mjedis të padijes...” Kështu e fillon vlerësimin e tij Faik Konica për Kolegjin Saverian, shkollën e jezuitëve që...

Lekë Tasi: Debati për standardin 1972 vazhdon, por fshihen ende disa hollësi

1.Që debati mbi problemet themelore të vendit është jetik, këtë  e demonstron historia e dy shekujve të fundit. Ka qenë elita që...

Rexhep Hida: Simpoziumin I Kombëtar i Përkthimit me temën “Përkthimi si diplomaci kulturore” i Shoqatës së Përkthyesve Shqiptarë

Më 12 tetor 2022, në kuadrin e Tetorit të librit, në Tiranë, në mjediset e Hotel Tirana International, u mbajt Simpoziumi i...

Skënder Karriqi: Legjitimimi i autorësisë së Hesiodit, si autori i parë në historinë e letërsisë

Hesiodi mendohet të ketë jetuar në shekullin VIII dhe VII p.e.s, ndërkohë që Homeri mendohet të ketë jetuar në Shek IX p.e.s,...

Nick Ripatrazone: Murgu, që për hir të dashurisë për Anne Sexton, braktisi Zotin.

Anne Sexton vdiq 45 vite më parë dhe, si gjithë poetët, donte dashuritë e pamundura, ato të mishëruara në mishërimin e qiellit....

Mieko Kawakami: Pikërisht për atë çast

Përktheu Andreas Dushi Kur isha e vogël, takova një familjar të largët që nuk mund të shihte. E...

Artikujt më të fundit

Në varkën e kohës me Flurans Ilian: Bashkudhëtar Andreas Dushi

Flurans Ilia vjen në këtë bisedë për librin e tij të fundit “Hapësirë midis dy notave (tempovarkë)”. Ai tregon për jetën,...

Floresha Dado: A “shihet” figura në veprën letrare?

Pse nuk më pëlqeu pamja e jashtme e asnjërës prej aktoreve që interpretojnë figurën e  Helenës, në filmat kushtuar luftës së Trojës?...

Dr. Fabio M. Rocchi: Stereotipe me prejardhje ballkanike: mbi dy veprat e para të shkrimtarit Elvis Malaj. (Udha e dorës, E: 9)

Elvis Malaj lindi në Shqipëri, por u rrit dhe formua – edhe në aspektin shkollor – në Itali. Në vijim të kësaj...

Anton Nikë Berisha: Rrafsh i lartë i studimit të apofonisë indoevropiane në gjuhën shqipe

Albert Riska, Gjurmë të apofonisë indoevropiane në gjuhën shqipe. Shtëpia botuese Kristalina- Kh, Tiranë 2022. Dije e gjerë dhe e...

KATEGORITË