Kreu Opinion

Opinion

Elona Kola: Fëmijet e sotëm shqiptarë dhe gjuhët shumëngjyrëshe

Në një ditë te zakonshme në aeroportin e Tiranës është e natyrshme të të tërheqin vëmendjen copëza bisedash të vogla aty-këtu midis...

Xhevair Lleshi: Librat dhe Tirana monumentale

1. M’u desh të bëja një shëtitje nëpër Tiranë, bashkë me piktorin Helidon Don Haliti. Një shëtitje për të...

Ballsor Hoxha: Totemi gjuha e shkruar dhe -kalimi i vdekjes

I Kurbani - kokat e Omer Kaleshit Kur i shikon pikturat e Omer Kaleshit, ato ngjajnë...

Josif Papagjoni: Kur nisi formësimi i dramës shqipe (1920-1939)

E dalë më në fund nga terri osman, kalbja antropologjike, ligjet e hekurta të Sheh-Ul-Islamit dhe tespihet, ku artet, sidomos piktura dhe...

Raymond Carver mbi artin e tregimit

Në mesin e viteve 1960-të, kuptova se po më kthehej në telash përqendrimi i vëmendjes gjatë shkrimit të prozës së gjatë. Për...

Floresha Dado: Realizmi socialist duhet studiuar si drejtim letrar

(Trajtim teorik) Dikush mund të thotë: përse rimerret kjo çështje ? Duket sikur gjykimi mbi...

Arratia nga Parajsa e Lev Tolstoit: Faji i kujt pra?

Nga Pavel Valereviç Basinski Përktheu nga origjinali Agron Tufa Por nuk do të bëhemi...

Xhevair Lleshi: Librat – kumte të mrekullueshëm

1. ÇDO DITË PANAIR LIBRI Një ditë me libra në TEG. Kjo ishte zanafilla. Pastaj një artist i menaxhimit...

Artikujt më të fundit

Edison Çeraj: Magjikja e një udhëtimi

Cikli i fundit me piktura i skulptorit Artan Peqini, nën shënjuesin “Përtej kohës”, është nji arrati pa zhurmë nga habitati, ose nga siguria....

Marcel Proust: Dorëheqja e parë

Dorëheqja e parë është nxjerrë si tregim nga romani Në kërkim të kohës së humbur dhe është botuar me disa autorë të...

Dr. Feride Papleka: Marcel Proust, “Në kërkim të kohës së humbur” (À la recherche du temps perdu)

Një udhëtim i vërtetë zbulimi nuk do të thotë të kërkosh peizazhe të reja, por të kesh vështrim të ri.

Emin Azemi: Periferia dhe periferikët, dashurinë njerëzore mund ta bartin në qendër të botës

Në librin “Nënë Tereza, shenjtorja e periferive”, të studjueses Ines Murzaku, e shkruar me një metodologji të avancuar kërkimore e përmbajtësore, do të hasim...

KATEGORITË