Kreu Intervista

Intervista

Ledia Dushi: Gegnishtja nuk është ‘kalë beteje’, është damar në një trup poetik

Intervitë me Violeta Murati Po kalojmë një tronditje të madhe, pothuaj ashtu siç ju shpreheni po përjetojmë një gjamë. Si...

Mimoza Hysa: Diktatura kërkon një trajtim nga brenda, me gishtin drejtuar vetes dhe jo tjetrit

Intervistoi Violeta Murati Pas një përvoje tridhjetëvjeçare me përkthimin e autorëve si Giacomo Leopardi, Dino Buzzati, Eugenio Montale, Antonio Tabucchi,...

Ylli Sula ose përgjigjet e një njeriu të biznesit për kulturën

Intervistoi Violeta Murati Çmimet që ndan Akademia Kult e ngritur qysh më 2005, kanë krijuar tashmë një traditë...

Entela Tabaku & Shqiptar Oseku: Shkëputja nga gjuha mëmë e nga kujtesa shoqërore është një traumë e heshtur

Intervistë me Violeta Murati Një herë mërgimtar, gjithmonë mërgimtar. Por njeriu nuk bëhet mërgimtar menjëherë kur lë vendlindjen e vet. Ai...

Azem Deliu: Letërsia ka dënimin fatlum që të jetë produkt i një përpjekjeje që nuk kryhet, nuk mbaron

Intervistoi: Violeta Murati Nga një kërkim informacioni mbi ju: në moshën 16-vjeçare s’keni botuar asgjë, por ju quajnë “poet”...

Sadik Bejko: Letërsia shqipe në gjysmën e dytë të shek. XX doli nga provincializmi

Intervistoi: Çerçiz Loloçi Për një poet dhe studiues ka gjithmonë profile dhe këndvështrime të ndryshme, megjithatë merr rëndësi se...

Rudolf Marku: Të shkruash pa pasur lexues, është si të vallëzosh në errësirë

Intervistoi: Violeta Murati Në biografinë tuaj lexojmë disa peripeci të nëndheshme, që prej jush nuk e kemi të plotë si...

Joachim Röhm: Pa një karrierë solide në vendin tënd s’mund të përpiqesh “të pushtosh botën letrare” në Europë apo Amerikë

Intervistoi: Violeta Murati Ju jeni një përkthyes i rrallë i shqipes, të cilën e njihni mirë, në gjuhën gjermane. Një...

Artikujt më të fundit

Salman Rushdie: Shkruaj për lexuesit, jo për kritikët

S’mund t’ia lejosh vetes të mendosh për kritikën kur po shkruan librin. Është tepër e vështirë ta shkruash librin dhe në të...

Mehmet Kraja mbi romanin “Udhëzime për kapërcimin e detit”

Dorëshkrimi këtij romani, gjatë kohës që i bëra një redakturë të lehtë tash së fundi, më mbajti në mendje një imazh, i...

John Updike: Rëndësia e shkrimësisë

Epo, kur të duhet të shpallësh rëndësinë e diçkaje, kjo mund të nënkuptoj se ajo nuk është edhe aq e rëndësishme. Dhe...

“Zemërimi i botës”, poezi nga Sali Bashota

KUR E KAPËRCEJMË FRIKËN Vetëm në shpirt frymon besimiThonë të gjithë ata që besojnëShenjat e prekjes me dorëza të...