Kreu Arte pamore

Arte pamore

Ferid Hudhri: Butrinti sipas artistëve

Krahas koleksionit të çmuar me vepra arti që trashëgohet prej disa shekujsh, Butrinti pasurohet vazhdimisht edhe me tablo, gravura, litografi e vizatime...

Marina Abramović flet për fuqinë shëruese të kristaleve, konfliktin Ukrainë-Rusi dhe anën e saj ushtarake

Kur Marina Abramović udhëtoi për në Kiev në shtator të vitit të kaluar, ajo nuk e dinte që monumenti i saj do...

Dr. Bledar Kurti: SHKOLLA E ATHINËS, Vepra që përmban të gjithë dijen njerëzore

Teksa Michelangelo pikturonte kubenë e Kapelës Sistine në Vatikan, pak metra më tutje, një artist tjetër, po pikturonte një afresk që do...

Dr. Bledar Kurti: DITA E TRE MAJIT 1808 e Francisco Goya

Teksa vëren tablonë Dita e Tre Majit, 1808 (1814) mendja e shikuesit qëndron larg perceptimit të artit si estetikë, burim ngjyrash e...

Dr. Bledar Kurti: “Kompozim me të kuqe dhe blu” nga Piet Mondrian

Teksa shkruaj, njerëz shumë të qytetëruar po fluturojnë lart mbi kokën time, duke u përpjekur të më vrasin.

Dr. Bledar Kurti: “Ambasadorët” nga Hans Holbein i Riu

Vepra Ambasadorët (1533) nga artisti gjerman Hans Holbein i Riu (1497-1543) është një nga tablotë me ndërthurjen me të shumtë të simbolikave...

Ferid Hudhri: Nga pritja e Bajronit në Tepelenë, në Sallonet e Artit nëpër Europë

Mëngjesi i 29 shtatorit të vitin 1808 e gjeti Bajronin pranë bregdetit të Shqipërisë. Kur lindi dielli ai ndodhej akoma më afër...

Dr. Bledar Kurti: Vepra “Florante dhe Laura”, një histori dashurie mes Filipineve dhe Shqipërisë

“Historia e Florantes dhe Laurës në Mbretërinë e Shqipërisë” është vepra e shquar letrare më klasike e letërsisë së Filipineve e cila...

Artikujt më të fundit

Durs Grünbein: Fjalët, çfarë janë ato, miq apo armiq?

Intervistoi Arno Widmann(botuar më 30.10.2020, në Frankfurter Rundschau) Përktheu nga gjermanishtja Valon Veliqi Z. Grünbein, cila...

“E verdhë mbi të zezë”, cikël poetik nga Nafije Zogaj

GJETHE TË GJELBËRTA FILLUAN TË BININ dielli u shkëput nga yjetqë i rrinin larg zërit të zi të natësu...

“Kush ma gjen lisin e moçëm?” tregim nga Mehmet elezi

1. Qyteti dhe vetë kalaja mbi lumë u mpakën prej tute. Çka po u shihnin sytë, nuk ishte parë...

“Paris mon amour”, tregim nga Roland Gjoza

Nuk e di a beson në Krisht e, nëse beson në Krisht, beson dhe te Viktor Hygoi, i cili ta dëgjon fjalën...

KATEGORITË