Kreu Arte pamore

Arte pamore

Dr. Bledar Kurti: “PASOJAT E LUFTËS” e Rubens, artistit diplomat dhe agjent

Peter Paul Rubens (1577-1640), është një ndër artistët më të dashur nga piktorët, por ndër më të sulmuarit nga kritikët e artit...

Dr. Bledar Kurti: “Impresion, lindja e diellit” e Claude Monet

Imagjino për një moment se je një ndër artistët më të mëdhenj të botës. Pikturat e tua janë më të shiturat. Emri...

Dr. Bledar Kurti: Mbi artistët dhe shkrimtarët e këqij

Imagjino sikur je ulur në sallën e operas Musikverein, dhe po dëgjon Orkestrën e Filarmonisë së Vjenës e cila po luan mrekullueshëm...

Si veprat e preferuara të letërsisë franceze frymëzuan artin dhe identitetin e Vincent Van Gogh

Steven Naifeh mbi marrëdhënien e piktorit me librat Vincent Van Gogh adhuronte shkrimtarët po aq sa edhe piktorët.

Dr. Bledar Kurti: Napoleoni duke kaluar alpet

Sa herë që përmendet emri Napoleon Bonaparte mendja shkon menjëherë te bëmat kolosale historike që ai arriti gjatë jetës së tij dhe...

Enver Kushi: Një letër nga piktori i madh Fatmir Haxhiu

Kjo letër, që botohet për herë të parë, mban datën 25 gusht 1997 dhe është dërguar nga Fatmir Haxhiu dhe Leti(Farzileti), bashkëshortja...

Dr. Bledar Kurti: Violina e Ingresit

“Emrin e kam Emmanuel. E ndryshova në Man, ndërsa për sa i përket mbiemrit nuk ka ç’t’i duhet njeriu sesi e...

Dr. Bledar Kurti: “Dy Fridat” dhe heroina e dhimbjes

Unë pikturoj realitetin tim. E vetmja gjë që unë di është se unë duhet të pikturoj, dhe unë pikturoj çdo gjë...

Artikujt më të fundit

Durs Grünbein: Fjalët, çfarë janë ato, miq apo armiq?

Intervistoi Arno Widmann(botuar më 30.10.2020, në Frankfurter Rundschau) Përktheu nga gjermanishtja Valon Veliqi Z. Grünbein, cila...

“E verdhë mbi të zezë”, cikël poetik nga Nafije Zogaj

GJETHE TË GJELBËRTA FILLUAN TË BININ dielli u shkëput nga yjetqë i rrinin larg zërit të zi të natësu...

“Kush ma gjen lisin e moçëm?” tregim nga Mehmet elezi

1. Qyteti dhe vetë kalaja mbi lumë u mpakën prej tute. Çka po u shihnin sytë, nuk ishte parë...

“Paris mon amour”, tregim nga Roland Gjoza

Nuk e di a beson në Krisht e, nëse beson në Krisht, beson dhe te Viktor Hygoi, i cili ta dëgjon fjalën...

KATEGORITË