Kreu Arte pamore

Arte pamore

Dr. Bledar Kurti: Napoleoni duke kaluar alpet

Sa herë që përmendet emri Napoleon Bonaparte mendja shkon menjëherë te bëmat kolosale historike që ai arriti gjatë jetës së tij dhe...

Enver Kushi: Një letër nga piktori i madh Fatmir Haxhiu

Kjo letër, që botohet për herë të parë, mban datën 25 gusht 1997 dhe është dërguar nga Fatmir Haxhiu dhe Leti(Farzileti), bashkëshortja...

Dr. Bledar Kurti: Violina e Ingresit

“Emrin e kam Emmanuel. E ndryshova në Man, ndërsa për sa i përket mbiemrit nuk ka ç’t’i duhet njeriu sesi e...

Dr. Bledar Kurti: “Dy Fridat” dhe heroina e dhimbjes

Unë pikturoj realitetin tim. E vetmja gjë që unë di është se unë duhet të pikturoj, dhe unë pikturoj çdo gjë...

Dr. Bledar Kurti: “Rojet e natës” e Rembrandt

Rojet e Natës (1642) është padyshim një prej veprave më të shquara në historinë e artit. Por, ndoshta për habinë e shumë...

Ferid Hudhri: Rizbulimi i Shqipërisë nga artistët europianë

Ndryshe prej përshkrimeve të udhëtarëve, rrëfimeve nëpër libra, revista e botime të tjera, si dhe relacioneve për kancelaritë e kohës, shqiptarët e...

Dr. Bledar Kurti: “Psikika e ringjallur nga Puthja e Kupidit” e artistit venedikas Antonio Canova

Psikika e Ringjallur Nga Puthja e Kupidit, (1787-1793) e artistit venedikas Antonio Canova (1757 – 1822), është një ndër veprat skulpturore më...

Bledar Kurti: “Luledielli” e Vincent van Gogh

Dhoma u mbush me qetësinë e thellë të netëve të Overit. Aty nga ora dy, Vinsenti ktheu lehtë kokën...

Artikujt më të fundit

Edison Çeraj: Magjikja e një udhëtimi

Cikli i fundit me piktura i skulptorit Artan Peqini, nën shënjuesin “Përtej kohës”, është nji arrati pa zhurmë nga habitati, ose nga siguria....

Marcel Proust: Dorëheqja e parë

Dorëheqja e parë është nxjerrë si tregim nga romani Në kërkim të kohës së humbur dhe është botuar me disa autorë të...

Dr. Feride Papleka: Marcel Proust, “Në kërkim të kohës së humbur” (À la recherche du temps perdu)

Një udhëtim i vërtetë zbulimi nuk do të thotë të kërkosh peizazhe të reja, por të kesh vështrim të ri.

Emin Azemi: Periferia dhe periferikët, dashurinë njerëzore mund ta bartin në qendër të botës

Në librin “Nënë Tereza, shenjtorja e periferive”, të studjueses Ines Murzaku, e shkruar me një metodologji të avancuar kërkimore e përmbajtësore, do të hasim...

KATEGORITË