Kreu Arte pamore

Arte pamore

Enver Kushi: Një letër nga piktori i madh Fatmir Haxhiu

Kjo letër, që botohet për herë të parë, mban datën 25 gusht 1997 dhe është dërguar nga Fatmir Haxhiu dhe Leti(Farzileti), bashkëshortja...

Dr. Bledar Kurti: Violina e Ingresit

“Emrin e kam Emmanuel. E ndryshova në Man, ndërsa për sa i përket mbiemrit nuk ka ç’t’i duhet njeriu sesi e...

Dr. Bledar Kurti: “Dy Fridat” dhe heroina e dhimbjes

Unë pikturoj realitetin tim. E vetmja gjë që unë di është se unë duhet të pikturoj, dhe unë pikturoj çdo gjë...

Dr. Bledar Kurti: “Rojet e natës” e Rembrandt

Rojet e Natës (1642) është padyshim një prej veprave më të shquara në historinë e artit. Por, ndoshta për habinë e shumë...

Ferid Hudhri: Rizbulimi i Shqipërisë nga artistët europianë

Ndryshe prej përshkrimeve të udhëtarëve, rrëfimeve nëpër libra, revista e botime të tjera, si dhe relacioneve për kancelaritë e kohës, shqiptarët e...

Dr. Bledar Kurti: “Psikika e ringjallur nga Puthja e Kupidit” e artistit venedikas Antonio Canova

Psikika e Ringjallur Nga Puthja e Kupidit, (1787-1793) e artistit venedikas Antonio Canova (1757 – 1822), është një ndër veprat skulpturore më...

Bledar Kurti: “Luledielli” e Vincent van Gogh

Dhoma u mbush me qetësinë e thellë të netëve të Overit. Aty nga ora dy, Vinsenti ktheu lehtë kokën...

Besim Tula: Ngjarjet e kohës përbëjnë subjektet e punimeve të mia

Intervistë e pabotuar më parë me piktorin e njohurNga Viron Kona “Në qoftë se nuk do të ishte...

Artikujt më të fundit

Henri Matisse, “Shënimet e një piktori”, 1908

Një piktor i cili i drejtohet publikut jo vetëm që t’i paraqesë veprat e tij, por për t’i shfaqur edhe ca nga...

Anisa Markarian: Disa pikla dëshmi në oqeanin e kujtesës së përbashkët

Bisedoi Andreas Dushi A.D: Tuj rrëmue n’do gjana t’vjetra / gjeta nji fotografi. Këto dy vargje nga një...

Anisa Markarian: Trupat e rinj

fragment nga romani «15 ditë prilli» – Botime Çabej Tavolina e laboratorit të anatomisë, e gjatë dhe e...

Sevdai Kastrati: Romanet që janë konsideruar gabimisht (pjesa 5)

Më bën përshtypje se si Fotaq Andrea nuk ngurron para hipotezave dhe ec përpara pa fakte. Pajtohem pjesërisht se Konica nuk...

KATEGORITË