More
  KreuLetërsiBibliotekë"Zemra ime beduine", poezi nga Anton Papleka

  “Zemra ime beduine”, poezi nga Anton Papleka

  NË KOPSHTIN E POETËVE

  Kalova përpara poetëve
  Të bërë statuja
  Ose gurë të shkruar

  Përbri datës së lindjes
  Dhe asaj të vdekjes
  Ndodhej çanta e shpinës e disa vargjeve
  Ku ata mbanin shujtën e domosdoshme
  Për udhëtimin e tyre drejt përjetësisë

  Duke i parë aq të heshtur
  Sa bari dhe drurët
  Që i rrethonin me gjelbërim
  Ishte e pamundur të dalloje
  Frymëzuesit e turmave nga intimistët

  Të çliruar nga simpatitë dhe nga urrejtjet e tyre
  Ata preheshin pranë njëri-tjetrit
  Si vëllezër të gurtë
  Apo si zogjtë e ndryshëm
  Të ulur në shkurret e lulëzuara

  Duke u fryrë me gojët e gurëzuara
  Trumbetave të lulekëmborëve
  Ata falënderonin me gjithë zemër
  Qytetin e Parisit
  Që u kishte kushtuar atë copë tokë
  Ku gjelbëronte kujtimi i tyre…


  ZEMRA IME BEDUINE

  E lodhur nga dielli nga monotonia e dunave
  E rrethuar nga devetë e mplakura të ëndrrave të saj
  Zemra ime beduine çlodhet nën tendën e brinjëve

  Ç’rëndësi ka që jeta mund të jetë një shkretëtirë
  Që oazat me palma të gjelbëruara
  Bëhen gjithnjë e më të rralla

  Ç’rëndësi ka që herë pas here
  Një devé e kapitur jep shpirt buzë rrugës
  Që eshtrat e saj do të zbardhen nga korbat

  Ç’rëndësi ka që ulërimat e çakejve
  Ngrihen drejt hënës së përgjakur
  Që rruga mbulohet me rërë nga shtrëngata

  E strukur nën tendën e vjetruar të brinjëve
  Zemra ime beduine pret të zbardhë drita
  Për të nisur për udhë karvanin e deveve…


  PAS AUSHVICIT

  Pyetjes së filozofit Teodor Adorno
  « A mund të shkruhet më poezi pas Aushvicit ? »
  Unë i jap përgjigjen e mëposhtme :

  Njerëzit duhet të shkruajnë poema pas Aushvicit
  Për të dëshmuar se poezia është një Euridikë
  Që ka dalë e gjallë nga ferri i Aushvicit

  Poezia që shkruhet pas Aushvicit
  Tregon se njerëzimi e ka mposhtur
  Cerberin që mëtonte të zëvendësonte poezinë
  Me lehjet e tij të kobshme

  Edhe po qe se ai që e ka sajuar Aushvicin
  Një ditë do të orvatej të dilte nga varri
  Ajo që do të jepte alarmin e para është poezia
  E cila do t’ia mbyllte gojën
  Me një lopatë me baltë

  Poemat që shkruhen pas Aushvicit
  Janë si filizat që mbijnë e gjelbërojnë
  Në një pyll që zjarri e ka bërë shkrumb e hi…


  NJË PETALE TRËNDAFILI

  Nga një tufë trëndafilash
  Ishte shkëputur një petale
  Që dergjej në trotuarin e lagur

  Duke parë natën e dimrit
  Që po binte mbi Paris
  Pata drojë se ajo petale gjak e kuqe
  Në trajtë zemre
  Do të zinte të thërriste

  Ashtu si turma që nxitonte rreth meje
  Unë e lashë në fatin e saj

  Por imazhi i asaj petaleje gjak të kuqe
  Në trajtë zemre
  Më ndoqi pas me ngulm

  Atë natë mezi më zuri gjumi
  Mendova se ajo petale gjak e kuqe
  Që dergjej në trotuarin e lagur
  Ishte zemra e një njeriu
  E shndëruar në petale trëndafili

  U pikëllova duke përfytyruar
  Hapat që e shkelnin pa e ditur
  Të ftohtit që e kallkanoste
  Shiun që e katandiste në një leckë
  Të cilën një fshesë do ta mblidhte të nesërmen…


  DUKE LUAJTUR ME FJALËT

  Fati im është verbal. / Unë jam ajo që shkruaj.
  Alain Bosquet

  Unë e kam zhgënjyer shenjtin
  Të cilit ia huazova emrin

  E kam tradhtuar kryengritësin e viseve të mia
  Që kishte mbajtur të njëjtin emër

  Unë nuk munda të isha
  As shenjti as kryengritësi
  Të cilëve duhej t’u përngjisja

  Nuk predikova ndonjë doktrinë
  Nuk ndeza ndonjë kryengritje

  Në vend të këtyre bëmave
  Tërë jetën
  Unë luajta me fjalët

  Dhe fjalët nga ana e tyre
  Më se një herë më punuan ndonjë rreng

  Me gjithë atë që më ndodhi
  Unë mbeta një fëmijë i pandreqshëm
  Që vazhdon të luajë
  Me të vetmet lodra
  Që i ka për zemër :

  Me fjalët…


  PËRQAFIMI

  Prit të të përqafoj
  Tha ajo

  Ky përqafim është më i rëndësishëm
  Tha ajo
  Sesa Lufta e Trojës
  Sesa marrja e Persepolit
  Sesa zbarkimi në Normandi
  Sesa zbritja e njeriut në hënë

  Ky përqafim mund të sfidojë
  Tha ajo
  Epideminë e murtajës së zezë
  Epideminë e gripit të quajtur spanjoll
  Pandeminë e Kovidit-19

  Pas përqafimit tim
  Tha ajo
  A nuk të duket sikur kemi njëqind krahë
  Për t’u shtrënguar aq fort
  Sa as erërat e mbyllura në calikun
  Që Eoli i dha Uliksit
  Nuk do të na ndanin dot

  Prit të të përqafoj
  Tha ajo
  Që dimri të arratiset nga kalendari
  Dhe t’i ta ndiesh veten si një mollë e lulëzuar
  Mbështjellë nga puhia pranverore…


  DISQET FLUTURUESE TË ËNDRRAVE

  Disqet fluturuese të ëndrrave tona
  Pa dyshim janë të ndryshme përnatë
  Siç janë të ndryshëm
  Udhëtarët dhe bagazhet
  Që ato zbarkojnë kur ulen
  Në aeroportet e hirta e të shkreta
  Të trurit tonë të përgjumur

  Disqet fluturuese të ëndrrave tona
  Janë të domosdoshme për ne
  Sepse ato na sjellin diçka që na mungon
  Dikë që na vjen për vizitë herë pas here
  Që nga viset e panjohura
  Të nënvetëdijës sonë

  Thonë se disku fluturues i një ëndrre
  Ia solli Dante Alighieri-t
  Vizioin e Komedisë Hyjnore
  Miguel de Cervantès-it personazhin e Don Kishotit
  William Shakespeare-it disa skena të tragjedive të tij

  Së paku është një fakt i padiskutueshëm
  Se tablonë e titulluar « Klasifikimi periodik i elementeve »
  Ia solli Mendelejevit natën
  Disku fluturues i një ëndrre
  I ardhur nga ku ?
  I dërguar nga kush ?
  Dhe përse ?

  Kur zgjohemi dhe hapim sytë
  Disqet fluturuese të ëndrrave tona
  Tashmë janë ngritur nga aeroportet e trurit
  Duke lënë aty vetëm mbetëza vegimesh
  Si rrënoja qytetesh të moçme
  Të shembura ng lëkundje të vazhdueshme sizmike
  Imazhe të varura në retinat tona
  Si shtëllunga mjegulle të fërtelosura nga puhia…


  DRITARJA

  Muratorëve që do t’i ndërtonin shtëpinë
  Një malësor u kërkoi të linin një dritare
  Përballë grykës së malit
  Ku kalonte rruga e vetme
  Që lidhte dy lugina

  Muratorët kishin kundërshtuar prerazi
  Duke i thënë se në muajt e ashpër të dimrit
  Nëpër dritare do të futej era e akullt
  Që frynte nga gryka e malit

  Malësori ishte përgjigjur
  Se dritarja e ndriçuar
  Do t’i ndihmonte të orientoheshin
  Udhëtarët që i kishte zënë nata në rrugë
  Dhe do të kërkonin një strehë ku të futnin kokën

  Përmes asaj dritareje përballë grykës së malit
  Ai mund të dëgjonte
  Thirrjet e udhëtarëve të kërcënuar
  Nga bora nga acari vdekjeprurës
  Dhe nga lukunitë e ujqve

  Ai malësor i pashkollë
  Që kishte ngulmuar të linte dritaren
  Përballë grykës së malit ku shfrynin erërat
  Nuk e dinte fjalën « humanizëm »
  Por shpirti i tij ishte një dritare
  Përballë njerëzve të tjerë…

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË