More
  KreuLetërsiBibliotekëRudolf Marku: Nga "Dorëshkrimet e botuara", 1971-1989

  Rudolf Marku: Nga “Dorëshkrimet e botuara”, 1971-1989

  Këtë rradhë nuk i shpëtova ngasjes së botimit të dorëshkrimeve. Veçse ky cikël poetik përmban disa prej poezive të mia të botuara gjatë viteve 1971-1989. Asnjëra prej këtyre poezive nuk është e pabotuar! Siç shihet, nuk janë dorëshkrime nga burgu, poezi nga vëllime poetike, letra, përkthime, memuare të lëna në dorëshkrim, për të thënë më vonë një herë se janë krijime të memoriarizuara, dhe të hedhura në letër nja 10 vite më vonë nga koha kur u shkruan, dhe herë të tjera dorëshkrime të fshehura në ca vazo të nëndheshme, variante që të kujtojnë Edmond Dantesin dhe fratin Faria të Dymasit. Këto poezi janë të gjitha të botuara.

  Nuk më ka lënë mendja asnjëherë ta konsideroj veten desiden. Janë poezi të cilat i kam shkruar natyrshëm, me atë koncept që kisha aso kohe për poezinë. Aq sa i kam dërguar për botim.

  Është në dorën e lexuesit t’i lexoj a të mos i hedh një sy, t’i vërë epitetet që i pëlqen a t’i shajnë vëndçe, duke i peperosur me ca shpifje djegëse të kuzhinës tradicionale shqiptare.


  I VONUARI

  Ai erdhi shumë vonë,
  Të gjithë kishin ikur
  Përreth s’kish mbetur asgjë.
   
  Ata kishin marrë çdo gjë dhe kishin ikur
  Ai e kuptoi çdo të thotë të jesh i vonuar
   
  Përreth s’kish mbetur asgjë.
  Ti duhej të vije më parë
  Të merrje çdo gjë.
   
  Por tani e kotë për ty britma,
  Mbyte dhëmbjen pa mëshirë,
  Unë vetë e di çdo të thotë
  Të jesh i vonuar dhe i mirë.
   
  I vonuar, i vonuar
  Ty të morën çdo gjë
  Dhe të lanë të vetmuar.
   
  Po prapë,
  Shoqëroje veten
  Me hapat e tua.

  1971, gazeta ‘Zëri i Rinisë’


  BALADA E NJERIUT QË
  NUK DUA TA NJOH

  Një njeri vjen mëngjeseve në dhomën time
  Nuk thotë asnjë fjalë,
         asgjë nuk thotë,
  Vendoset në një kënd të dhomes
  Sendet nga shikimi i tij kanë të ftohtë
    
  Unë që punova netëve peisazhin me hënë,
  Tani ndiej pasiguri,
  Ai nuk beson në shumë gjëra,
  Si mund t’i besojnë gjërat atij?
    
  Në pëlhurë hëna perpiqet të fshihet,
  Si një grua që ndien
                         një veshtrim të paturp,
  Hëna e ndien vështrimin armiqësor
  Dhe mundohet të fshihet
                                     ku të mundet.
       
  Ai netëve gjithnjë fle,
  Ai kurrë s’e ka parë bukurinë e hënes
  Vetëm kur ngrihet nga gjumi vonë,
  Kujtohet se netëve
                                    ka patur hënë.
   
  Ai nuk beson tek gjërat,
  Si mund t’i besojnë gjërat atij?
   
  Unë them se ai nuk duhet të flerë
  Kur hëna është e bukur në prill;
  Ai është njeriu që nuk dua ta njoh,
  Dhe e njoh aq mirë

  1972 Gazeta Drita, Tetor


  BRENDA CAQEVE

  Nata është tepër e bukur
  Për të qënë Natë.
   
  Burrat janë tepër të mençur
  Për të qenë Burra.
   
  Gratë janë tepër të bukura
  Për të qënën Gra

  Dhe fëmijët në asnjë mënyrë
  Nuk duhet t’u ngjajnë atyre!
   
  1973


  LIDHJET E MIA ME NATYRËN        

  Lisi është babai im
  Me trupin e drejtë
  Me kokëfortësinë për t’mos iu përkulur askujt 
   
  Shelgjet janë nënat e mia,
  Me butësinë e tyre
  Brenda skeletit të drunjtë.
   
  Motra ime gjendet tek lulet
  Çdo lule që këputet,
  Këput diçka dhe nga zemra ime
   
  Vëllezërit e mi janë në frymën e erës,
  Çdo natë kur fryn erë
  Ndiej se gjaku im është lëvizje
   
  Ndersa unë jam tek lumi
  Unë jam tek bimët dhe te gurët

  ‘Zeri i Rinisë,- 1972


  UNË DHE AI.

  Atë e ndjek nga pas dallga dehëse e duartrokitjeve,
  Ai qesh, por unë them se atij i merren mëndtë,
  Pastaj ai fle në krevatin e ngrohtë të ëndërrimeve
  Kurse mua nga të ftohtit më kërcasin dhëmbët.
   
  Përsëri do shfaqet ai mes njerëzve,
  (Unë do rithem se atij i merren mëndtë)
  Se unë e di mirë ç’do të thotë paqëndrueshmëri e fletëve
  Në degët ku janë të dobëta rrënjët
   
  Tani atë e ndjek nga pas dallga dehëse e duartrokitjeve,
  Ai nuk e di dhomën time ku unë shkruaj i krrusur çdo natë,
  Ai ndoshta tallet me heshtjen tim prej rrënje,
  Dhe më shpjegon mua ç’do të thotë Art.
   
  Megjithat’ shkruaj pësëri:
  UNË- dhe
                                -ai!

  Maj, 1972, Zëri i Rinisë


  ORAKULLI I DELFIT

  Ju e dini së të gjitha luftërat ai i parathosh,
  Dhe të gjitha fatkeësitë që do pllakosnin Greqinë,
  Ai tregonte njerëzve se çfarë do ndodhte në ditët që vinin,
  Se çfarë sëmundjesh do t’u mësynin
  Dhe cila do ish fatkeqësia më e madhe e vitit.
   
  Kur ai parashikonte thatësirë,
  Tregtarët e drithit i rritnin çmimet
  Dhe përgaditeshin për fitime,
  Kur luftë ai thosh, tegtarët e armëvë
  I mbushnin anijet me harqe,shigjeta,heshta
  Dhe rapsodët shkonin në kërkim të rimave,
  Dhe kështu me rradhë;
  Kur ndonjërit i parashikohej vdekja
  Kjo do thosh se ai duhej të vdiste
  Dhe kur një tjetrit i thuhej se do jetonte gjatë
  Kjo do thosh se ai me siguri kish miq të fuqishëm.
   
  Por Orakullin e Delfit ju mos e mendoni kushedi se çfarë,
  Në Tempullin e Delfit shkonin të gjithë sundimtarët, qeveritarët,tregtarët,
  Vishnin mantelin e bardhë
  Dhe u bënin njerëzve parashikime,
  Ata e dinin me saktësi kur duhej të martoheshe,
  Sa duhej të shkonte çmimi i drithit në javën e fundit
  Dhe cila pandemi do ishte më e leverdisshme për ngritjen e çmimit të njeriut.
  Ata e dinin se në javën tjetër do sëmurej fëmija yt i tretë
  Sespe nuk ishte shkruar në listat e tyre që më parë,
  Dhe ai që nuk regjistrohet në listat e tyre
  është më mirë të mos jetë.
   
  Dhe kështu u shfaqën orakuj vazhdimisht,
  Që Tempulli asnjëherë të mos jetë i zbrazur,
  Në salla Parlamentësh, në mbledhje Partishë
  Mbi njeriun e thjeshtë duke bërë parashikime,
  Orakuj në gazeta, orakuj në libra,
  Në lajmet e radiove, në Festa, Fjalime,
  Të gjithë me manatelin e vjetër, të bardhë.
   
  Prandaj orakujt e Delfit mos i mendoni kush e di se çfarë!
   
  Libri poetik ‘Sërishmi’- 1980


  GAFORRJA

  Gaforrja ecen së prapthi
  Në drejtim të kundërt të akrepave të ores
  Në drejtim të kundërt të rrotullimit të botës
   
  Për gaforren që ecen së prapthi
  Vija e drejtë është më e rrezikshme
  Se teli i hollë ku ecen akrobati;
  Ah, se ç’mundim për gaforren e shkretë
  Të shohë vijat e fletoreve të shkollarëve
  Ose vijat e buzëve ku krijohen buzëqeshjet,
  Ose rreshtat e gjatë ku shkruhen vargjet,
  Ose vijat e drejta përpendikulare të njerëzeve,
  Ose qoftë dhe vijat e drejta të varreve
   
  Gaforrja ecen së prapthi
  Në drejtim të kundërt të akrepave të orës,
  Në drejtim të kundërt të rrotullimit të botës 

  1987 – Revista ‘Nentori’


  ERA

  Shumë gjërave vertet ti mund t’u shmangesh,
  Po erës si mund t’i ikesh dot?
  Me beso, dhe brenda dhomes komode
  Më dritare xhamash të dyfishtë,
  Me deren e brendshme puthitur me lloz,
  Ti do ja ndiesh fërshellimnë eres,
  Gjuhnë e eres ti do kuptosh
  Kur radion do ndezësh për të dëgjuar muzikë
  Sonatë, romancë a simfoni,
  Ti mos ngul këmbë ashtu më kot
  Se ajo ulurimë që ti dëgjon
  Na qenka pjesë e vetë muziksë,
  Arti i instrumentistëve virtuozë
  Eshtë era, nga malet ti e di që vjen,
  Nga luginat e thella, nga orteqet lart,
  Bashkë me ulurimat e ujqërve nën hënë,
  Zbret në qytetet tona moderne,
  Dhe s’ka trafik që ta bëjë zap
  Nuk e perfill qarkullimin rrugor
  Dhe as shpalljet që dolen në qytet,
  I gris të gjitha me zhurmë, me inat
  Dhe duket sikur, ja, vëri veshin
  Krejt papritë thërret emërin tënd
  Prandaj si mund t’i shmangesh eres,
  Dhe brënda dhoms së mbyllur me lloz,
  Kur era është në çdo hap me ty?
  Madje dhe atherë kur njerëzit ankohen
  Se u bënë muaj që mban vapë,
  Dhe ndezin pastaj ventilatorët,
  Ti ndien papritë rebelimin e erës
  Që përmbys fletët, dyert përplas,
  Që heq kapelet autoritare,
  Dhe zë fishkëllen pa edukatë
  Ti me beso, kudo të jesh,
  Mos mbyll dritaret, dyer me lloz,
  Hap xhamat, njëlloj është si më parë,
  Ti eren do ndjesh me forcë se si fryn,
  Ti shmangesh eres është krejt e kotë,
  Kur era është brenda teje
  Kur era me forcë fryn përmbi botë
   
  1988 revista Nentori


  BURRAT PREJ LETRE

  I sheh kudo burrat prej letre,
  Gravitacioni për to nuk vlen,
  Në darkë i lë në një anë të tavolinës,
  Në anen tjetër në mengjez i gjen
   
  Megjithat burrat prej letre
  Thonë për vete se kanë peshë shumë,
  Ata peshojnë tri herë më shumë se ju
  Dhe katër herë më shumë se unë
   
  Pa dashur të shohë tabelen Rrezik zjarri
  Si rastësisht ndez një fije shkrepëse,
  Dhe ja të patundshmit burrat prej letre
  Tremben për vdekje
   
  Më vonë i sheh në gazeta, Ti-Vi
  Monumentalët burra prej letre
  Rastësisht ti fryn bulçinjtë,
  Ata lajmërojnë sinoptiken për fortunë të tmerrshme!
   
  Megjithat burrat prej letre
  Thonë për vete se kanë peshë shumë,
  Ata peshojnë tri herë më shumë se ju
  Dhe katër herë më shumë se unë

  1986


  DO DIGJESH NGA ZJARRI

  Do digjesh nga zjarri,
  Më thonë shpesh ca njerëz në vesh,
  Diçka si këshillë
  A si buzëqeshje
   
  Zjarrfikës modernë,
  Pa ulurima moderne, pa kaska, pa sirenë
  Vini tek unë mos gjeni ndonjë gjuhëz flake,
  Ndonjë fije shkrepëse a thengjill të ndezur
   
  Nuk besoni kurrë se ka dimra të ftohtë,
  Temperatura të ulëta, acar
  Gjithmonë buzëqeshja e ngrohtë e juaj
  Premton se kohë të mirë do mbaj
    
  Puna është të mos ndizet zjarr!
   
  Ju njoh prej shekujsh,
  Kur të përpiktë, në orarin zyrtar
  Kryqëzuat Prometeun!

  1987

  ‘Udhëtim në vendin e gjërave që njohim’ -1988


  NË SHTEPINË E PRINDËRVE

  Pas udhëtimesh të largëta, pas netëve pa gjumë,
  Duke bredhur në qytete të tjerë,
  Në biseda miqsh tërë zhurmë,
  Pas sukseseve, mos-sukseseve, ndarjeve, përqafimeve
  Jam kthyer i lodhur përsëri, sado vonë
  Në shtëpinë e vjetër të prindërve. 
   
  Këtu nuk duan t’ia dinë për lëvdatat a dështimet e mia,
  Më shërbejnë në tavolinë pa meny,
  Një pjatë supë, pa atë zorin për të lënë bakshish
  Këtu nuk ka as recensione, as  mbledhje,
  As artikuj kritikë,
  Veç nëna ulet pranë dhe kollitet lehtë,
  Sikur do më kujtojë
  Diçka të largët,të shkuar, të vjetër.
   
  Nënë,
  Ti që ke provuar kaq shumë dhëmbje në jetë
  Dhe prapë di të qeshësh,
  Vetëm t’u bësh qejfin bijëve të tu,
  Sa nevojë kam për mënçurinë tënde,
  Për besimin tënd
                qoftë dhe para një pjate me supë.
   
  Se prapë do bredh nëpër botë, nëpër udhë të vështira,
  Nën shirat rrebesh,
  Trishtimin e jetës do mbart si hamall,
  Por ti, Nënë, pa akte të ngatërruar procesverbalesh
  Me zemërgjërësinë tënde të njohur,
  Më lë trashëgiminë e besimit tënd të madh!
   
  1985
  Gazeta Drita- 1986


  GROTESK PËR MEDIOKRIT

  Sa të çuditshëm mediokrit,
  As të parët, as të fundit si gjithmonë
  E me gjithë trupin e rënduar
  Për vende t’para shpesh vrapojnë.

  Ec merri vesh ti mediokrit,
  Nuk hanë, spërtypen, veç ngopen krejt,
  Sbëjnë dashuri, veçse shumëzohen,
  Nuk pinë, veç dehen me lezet
   
  Nuk fluturojnë kurr mediokrit,
  Për qiellin skanë asnjë mendim,
  Veç yjet npellg kur pasqyrohen
  Fillojnë studiojnë astrologjinë
   
  Në kohë të muzgut mediokrit,
  Nuk mendojnë, veç meditojnë,
  Dhe ndonëse u pëlqen të heshtin
  Kanë namë të mirë si oratorë
   
  Sa të çuditshëm mediokrit,
  Të kënaqur janë, të ngrysur rrinë,
  Pa çadra dalin në mes të shiut
  Dhe thonë se s’lagen asnjë grimë
   
  Ec merri vesh ti mediokrit,
  Askush se di se ç’madhësi kanë,
  Aq të mëdhenj duken nga larg,
  Sesi zvogëlohen kur i sheh pranë

  ‘Udhëtim në vendin e gjërave që njohim’ -1988


  ARKITEKTI I BURGUT NË KALANË E GJIROKASTRES

  Netë pa gjumë, skica të gjata, vija të prishura
  Grumbuj letrash në qoshet e dhomes hedhur pa kujdes,
  (Kështu do rrinin të burgosurit me gjunj të mbledhur
  Si shifra të llogaritura shpejt e shpejt)
   
  Arkitekti i ri kish kohë që punonte,
  Pedagogë të shquar besonin tek ai,
  Dhe vijat aq shumë ngatërroheshin me njera-tjetrën,
  Sa po të doje zinxhirë mund ti quaje ti
   
  Por ai kish besim, gjithë ambicie në jetë
  Disertacion i parë, arkitekturë gjithë talent,
  Punonte i shtyrë nga pasioni i vijave,
  Për të ngritur burgun- ferr!
   
  Dhe vertetë projekti doli mrekullisht,
  As rrezet e diellit nuk gjenin ketu vend,
  Zogjtë ngatërroheshin në vijat e skicave
  Dhe iknin larg, sa më larg, pa kengë
   
  Dhe atë e lavdëruan, arkitekt gjithë pasion
  Vijëbëres i kujdesshëm, talent-mrekulli,
  Por erdhi e ema, plakë me të zeza
  Dhe mallkoi arkitekturen e lindjes së tij
    
  ‘Udhëtim në vendin e gjërave që njohim’ -1988   


  TË PËRJETSHMIT 

  Ne jemi të përjetshëm,
  Nuk njohim stinë,
  Fryn erë? Bën vapë?
  Ne jemi të gjithë mirë
   
  Ne jemi të përjetshëm,
  Zbulojmë talente, i shpallim me bujë,
  Duatrokisni, ju lutem, ndonëse të përjetshëm
  Duatrokitjet na pëlqejnë shumë
   
  Ne jemi të përjetshëm, por kjo sdo të thotë
  Se rrimë monumentalë, të ngrysur si statujë,
  Butonat e aparateve të komplikuara të dëfrimit
  I kemi ne në duar 
   
  Mjekët tanë të zemrës na sigurojnë shpesh herë,
  Se rrahjet kardio-vaskulare i kemi mrekulli
  Eja, kompozitor, me ritmin e zemrave tona
  Shpirtmadhësisht të lejojmë të bësh një simfoni
   
   Ne jemi të përjetshëm, jemi popullorë,
  Pimë nga pak, dimë të ngrejmë dolli
  Çdo dite ndërrojmë formëFryn erë? Bën vapë?
  Ne jemi të gjithë mirë
   
  ‘Udhetim ne vendin e gjerave qe njohim’ -1988


  AKTORËT SHEKSPIRIANË

  Në sallë u shua dhe duartrokitja e fundit
  Veç femija më i vogël tek dilte kthente kokën pas
  Sikur ta dinte se pikërisht tani është koha
  Pa hequr rrobat e aktorëve, pa bërë makiazh
  Nga prapa perdesh të rënda dalin aktorët;
  Hamleti me vrasësin e të atit shkëmbejnë duhan
  Dhe thonë se plazhin do ta kalojnë bashkë
  Duke ndërruar pikëpamje të njëjta kundër fantazmës;
  Makbethi me thiken e Bankos qëron një mollë
  Dhe e ndan përgjysem me mbretin Dunkan,
  Romeon e pret një ftesë për divorcë
  Me gruan e tij të dashur Xhuljetë 
  Dhe të gjithë këto pa perde, pa biletë
  Revista Nëntori-1986


  FIGURANTËT

  Në çdo shfaqje të botës, nga kohërat më të hershme,
  Tek Eskili, Shekspiri, në filma, në ekran,
  Ja ku shfaqen mes ngjarjesh shurdhuese të heshturit,
  Njerëzit figurantë
   
  Nuk kanë emra, nuk janë personazhe,
  Megjithat se si ecin në skenë madhështorë,
  Nuk janë për Hamletin, por natyrisht
  As për mbretin uzurpator
   
  Askush nuk e di se ç’emra kanë,
  Ç’menduan ndonjëherë figurantët,
  Veçse pas shfaqjes, gjithmonë të kujdesshëm,
  Për heshtjen e tyre kërkojnë honoraret.

  Gazeta ‘Drita’ -1988


  STATUJAT

  Nga nënshtresa e thella të dheut
  Dalin statuja idhujsh që s’i kujton njeri,
  Njerëz të rëndësishëm së lashti, perendi pagane
  Na thonë-Na zbuluat? Na adhuroni pësëri!
   
  Idhuj në formën e statueta të vogla,
  Ndonjëherë gjigande sa Piramida e Keopsit
  Veç madhësia e atyre që u binin në gjunj
  Duhej të qe në përmasat e pandryshueshme të njeriut.
   
  I shohim tani të zhvarrosura nga Dheu
  Aq rastësisht, sa të mos gjëndeshin do ish më e lehtë,
  Madhështia e tyre të bënte të besoje
  Sa pa to vetë Planeti s’do kishte jetë!
   
  Ja tek rrinë tani në vitrinat e Muzeve
  Të ftohtë qelqeve, kryelartë, urdhërorë,
  Të duken sikur vetë deshën të gjëndeshin
  Që të adhurohen të paktën nga vizitorët.

  ‘Udhëtim në vendin e gjërave që njohim’ -1988


  SKULPTORI

  Ai u kërrus mbi bllokun e mermerit pa trajtë.
  Ç’mund të shohësh ti në gurët që s’kanë formë?
  Ai e di ç’do të thotë Art.
   
  Ciflat e gurëve përplasen në hapësirë.
  Tani ty të zuri gjumi,
  Natën e mirë.
   
  Dalta e tij qëllon bllokun e mermerit pa formë.
  Aty brenda
  Dikush jeton.
   
  E ç’mund të shohësh ti në gurët pa trajtë?
  Heshtje ka prej teje.
  Vetëm ai e di, me fjalën Art
  Se aty fshihet një kokë e bukur gruaje!

  1972 -( ‘Zëri i Rinisë’); 1973 –‘Shokët e mi’


  VENDLINDJA

  Poshtë një qielli të vogël është vendlindja ime.
  Ofshamat e njerëzve
  Krijojnë retë.
   
  Në butësinë e ujërave është vendlindja ime,
  Lotët e njerëzve
  Krijojnë Lumenjt.
   
  Në fortësinë e gurëve është vendlindja ime
  Si fijet e barit mes plasave të gurëve
  Lindin njerëzit
   
  Në fshehtësinë e pyjeve është vendlindja ime
  Nga shushirimat e drurëve
  Lindin këngët.

  1973 (vëllimi poetik ’Shokëve të mi)


  MARGARITA

  Nuk vij nga thellësitë e tragjedisë Faust,
  Nga laboratorët hijerënd të alkimistëve,
  Unë jam njeriu më i zakonshëm në botë
  Që s’mban në vetvete asgjë tragjike.
   
  Është e vertetë se dhe unë studjova Histori
  Filozofi, Kimi, Matematikë, Fizikë
  Por të gjitha këto më duheshin mua
  Për të të zbuluar ty, Margaritë.
   
  Për të të zbuluar ty si një element të ri të gjithësisë
  Që i shtohet atomve të çdo sendi,
  Që hynë në esencen time,në gjithësinë time
  Dhe aty pastaj përjetësisht të ngeli.
   
  Kurrë s’më ka pëlqyer mençuria e aklimistëve,
  Heshtja hijerëndë e laboratorëve,
  Duke studjuar të gjitha shkencat,
  Ty të zbulova
   
  1973 (“Shokët e mi’’)


  NE TEATRIN E KUKULLAVE

  Rrinë kukullat në radhë
  Të ngjashëm aq shumë me njerëzit,
  Veç duart e mjeshtrit të kukullave
  Që i bëjnë të qajnë, të qeshin
  Nuk duken,pas perdesh fshihen
  Aq mirë, sa ti për një çast
  Mendon se kukullat lëvizin vetë,
  Pa asnjë arsye, pa asnjë shkak.
   
  Kukulla e parë i nxjerr sytë të dytës,
  Që ajo të mos qajë kurrë,
  E shtërngon në grykë të tretën,
  Se thonë ajo, budallaçkë e bukur
  Na paska qejf të këndojë
  Pa marrë leje, kur t’i teket,
  Pastaj të pestës ia shkul flokët
  Që mos t’i  mbajë sipas modës.
   
  Në sallë qeshin, duartrokasin
  Spektakël i bukur, aq shumë gazmor,
  Veç mjeshtëri i kukullave në errësirë,
  Ndjen një frikë, diçka si zor,
  Kur njerëzit ikin, dhe papritur,
  Tek mban në dorë kukullën e parë,
  Dëgjon se si ajo e pyet:
  -Kush e ka radhën këtë radhë?
   
  1989 Gazeta ‘Drita’ 


  AKROBATI

  E urrej akrobatin
  Që mban ekuilibrin
  Mbi lartësinë që mëndjen ta merr.
   
  Ndonjëherë, për sfidë,
  Me një këmbë
  Ecën mbi tel.
   
  Të tjerët duartrokasin.
   
  Kurse unë
  Nuk e di se si
  E urrej
  Ekuilibrin
  E qëndrimit në lartësi!

  Gazeta Drita 1989


  DIMËR

  Ra dëbora e parë,
  Ja tek duken lehtësisht gjiurmët.
   
  U thoni gjahtarëve
  Tani është koha për të vendosur kurthet! 

  Gazeta Drita 1989


  PIKËLLIM PËR MACET

  Macet gjithnjë më të rralla po bëhen,
  Më të rralla në jetën moderne,
  Mjaullimat e tyre, ecjet tërë ledhe,
  Se macet bëjnë pis, bëjnë zhurmë
  Ndyejnë ajrin kur ti do flesh gjumë,
  Pale pastaj në prill a në maj
  Kur syte e tyre shkelqejnë si fanarë,
  Më rrallë shohim foto macesh në gazeta
  Në revista me ilustrime, në filma dokumentarë,
  Më rrallë, më rrallë,
  Shohim mace artiste, mace të njohura
  Mace shkenctare, mace përrralltare,
   
  Me qentë u zëvëndësuan macet
  Njëherë e përgjithmonë
   
  Jetë qeni kjo jeta jonë!
   
  1985- nga libri poetik ‘E dashur, (redaktori e botoi kete poezi duke hequr vargun e fundit dhe duke vënë poshtë titullit fjalen ‘Borgjezëve’.)


  E PADËMSHME

  Në qoshet e apartamenteve,
  Pas shpinës së kthyer të tyre,
  Unë të përkëdhel flokët i qetë.
  Pas qosheve të apartamentëve…
   
  E vetmja prapaskenë e padëmshme
  Nga të gjitha prapaskenat
  E shekullit të XX.

  E dashur” – 1985


  ARRITËN TURISTËT

  Nga vendet e tyre të largëta shumë
  Arriten turistët,
  Nga rraca të ndryshme gjithfarë,
  Të zezë, të verdhë, blu, të bardhë,
  Arritën turistët,
  Të çuditshmit turistë,
  Mes tyre thonë se ka marsianë,
  Edhe hënorë, edhe diellorë,
  Nëntokësorë, mbitokësorë,
  Nga s’janë të çuditshmit turistë,
  Nga thellësitë e detrave disa prej tyra kanë dalë,
  Me flokë dhe mjekrra si alga deti,
  Çfarë duan turistët, përse kanë ardhë?
  Aparate fotografikë shkrepin në ajër
  Qëllojnë në ajër,me blic, pa blic, pa mëshirë
  Mbi jetën tonë të qetë
  Marsianët-turistë, hënorët-turistë
  Huliganë, skuerë, hipi,
  Na nxorrën gjumin e pasdrekës!
  Bëjnë zhurmë,fishkëllejnë,ndoshta dhe janë dehur,
  Pa turp bëjnë dashuri në rrugët tona të ndershme.
  Thonë se neser do largohen pa zhurmë,
  Në Suedi, Mars, Venerë.
  Prapa diellit vafshin turistët, në sketerrë,
   
  Veç ajrin tonë ta lënë të paprekur,
  Veç gjumin tonë ta lënë të qetë,
  Të qeta t’i lënë rrugicat e ndershme!

  1972, botuar së pari te ‘Vdekja lexon gazeten,

  NJË KOMENT

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË