More
  KreuLetërsiBibliotekëPoezi nga Bertolt Brecht

  Poezi nga Bertolt Brecht

  Përktheu nga origjinali Fatmir Alimani

  NDËRRIMI I RROTËS

  Unë qëndroj në anë të rrugës.
  Shoferi ndërronte rrotën.
  Unë s’kam kënaqësi, atje nga unë rrjedh.
  Unë s’kam kënaqësi, atje ku unë shkoj.
  Pse e shoh atëherë ndërrimin e rrotës
  me padurim?


  SKEPTIKU

  Gjithnjë nëse ne na dukej se kishim gjetur
  përgjigjen e një pyetjeje,
  njëri nga ne zgjidhte nga muri kordonin e vjetër
  të ekranit kinez, dhe sakaq perdja binte poshtë
  dhe kështu bëhej i dukshëm një burrë që ishte ulur,
  në një bankë, dhe ai dyshonte shumë në çdo gjë.
  Unë, na thoshte ai ne,
  jam skeptiku, unë dyshoj, nëse
  puna ia ka arritur që t’i gllabërojë ditët tuaja.
  Nëse, çfarë keni thënë, edhe e thënë keq, ka vlerë
  akoma për disa.
  Nëse ju e keni thënë mirë dhe nuk keni lënë diçka
  nga e vërteta, nga ajo që keni thënë.
  Nëse nuk është i shumëkuptimshëm, për çdo gabim të mundshëm,
  e mbani ju fajin. Mund të jetë edhe i njëkuptimshëm,
  dhe largimi i kontradiktës nga gjërat,
  a është kjo një gjë tepër e njëkuptimshme?
  Pastaj është e papërdorshme, çfarë thatë ju.
  Gjëja juaj është pastaj pa jetë.
  A jeni ju, me të vërtetë në lumin e ngjarjeve?
  Dakord, me gjithçka që do të ndodhë? A do të jeni ju? Kush jeni ju?
  Me kë flisni ju? Për kë është e dobishme, ajo që ju thoni atje? Dhe:
  A do të qëndroni të kthjellët? A duhet të lexohet vetëm nesër?
  A janë përdorur fjalitë që i keni thënë ju, për diçka,
  të paktën, si kundërprovuese?
  A është gjithçka një dëshmi?
  Përmes eksperiencës? Përmes cilës? Por mbi të gjitha,
  gjithmonë, një gjë është mbi të gjitha të tjerat: si të veprohet,
  nëse besojmë gjithçka që keni thënë ju?
  Mbi të gjitha : si bëhet kjo punë?

  Menduar kundrojmë ne me kureshtje burrin blu
  skeptik, në ekran, shikojmë ne
  dhe fillojmë nga e para.


  PSALMI I PARË

  1.Sa tmerruese është natën fytyra e mysët
  e tokës së zezë!

  2.Mbi botë janë retë, ato i përkasin botës. Mbi
  retë nuk ka asgjë.

  3.Një pemë e vetmuar në një fushë me gurë duhet
  të ndjejë, që gjithçka është e kotë. Ai nuk ka parë
  kurrë një pemë. Nuk ekziston asnjë pemë.

  4.Gjithnjë unë mendoj: ne nuk do të vëzhgohemi.
  Lepra e një ylli të vetëm shfaqet gjatë natës, para se ai
  të fundoset!
  5.Era e nxehtë përkujdeset akoma për ndërvarësitë,
  ja katoliku.

  6.Unë shfaqem shumë rrallë. Unë nuk kam kurrfarë durimi.
  Vëllai ynë i varfër, zoti ia shpërbleftë, thoshte për botën:
  ajo nuk bën asgjë.

  7.Ne udhëtojmë me një shpejtësi të madhe drejt një ylli në Rrugën e Qumshtit. Është një qetësie madhe në fytyrën e botës. Zemra ime ecënshumë shpejt.
  Përndryshe gjithçka është në rregull.

  Kur Lenini iku,
  ishte sikur pema u tha
  gjetheve:
  unë iki


  NATA QË S’MUND TË HARROHET

  Qielli mbi mua në natën që s’mund të harrohet
  ishte mjaft i kthjellët. Karrigia, ku unë qëndroja
  ishte mjaft komode. Biseda
  ishte mjaft e lehtë. Pija
  ishte mjaft e fortë. Dhe mjaft i butë
  ishte krahu yt, vajzë, në natën
  që s’mund të harrohet.


  CITAT

  Poeti Kin thoshte:
  Si mund të shkruaj unë vepra të pavdekshme,
  nëse unë s’jam njeri me famë?
  Si mund të përgjigjem unë,
  nëse nuk do të më pyesin?
  Përse duhet të humbas kohë mbi vargjet,
  nëse koha i harron ato?
  Unë i shkruaj propozimet e mia në një gjuhë të qëndrueshme
  sepse unë kam frikë që do të vazhdojë gjatë gjersa të realizohet gjithçka.
  Që të arrihet më madhështorja, nevojiten ndryshime të mëdha.
  Ndryshimet e vogla janë armiq të ndryshimeve të mëdha.
  Unë kam armiq. Unë duhet të jem i famshëm.


  KIAMETI

  shtatë herë
  ti nuk shikon asgjë
  por në të tetën herë
  mallkon sakaq


  FJALËT E TYRE ISHIN TË HIDHURA

  Fjalët e tyre ishin të hidhura
  Rrugët e tyre ishin të shtrembra
  Në shtatë vjet të gjatë
  Shtatë vjet vinin rrotull


  NË KOHËN E MADHE

  Në kohën e madhe secili përgjohet në pusi
  për çfarë ai ka bërë. Unë, pa shaka,
  i kam bërë ballë,
  mungesës së yndyrës, çimkave, ngricës
  dhe nervit shiatik,
  si dhe tmerreve të policisë.


  I VARFËRI

  Qielli ishte ishte i hirtë
  Përgjatë anës së rrugës
  Kalon një njeri i varfër
  Ai fiton thuajse asgjë
  Ai s’mund të hajë
  Ai s’ka kurrëfarë strehe
  Ai s’mund të jetë shpirtmirë
  Ai ka ftohtë si një qen
  Ai nuk është mëshirëmadh
  Ai nuk ka miq
  Ai ka këpucë me vrima
  Ai është i sëmurë
  Ai është një kriminel
  Ai fiton thuajse asgjë
  Ai kalon përgjatë anës së rrugës
  Qielli është i hirtë


  PYETJET E NJË PUNËTORI QË LEXONTE SHUMË

  Kush i ndërtoi shtatë portat e Tebës?
  Në libra janë vënë emrat e mbretërve.
  A kanë tërhequr zvarrë mbretërit copa shkëmbinjsh?
  Dhe Babilonin e shkatërruan shumë herë.
  Kush e ndërtoi po kaq shumë herë? Në cilat shtëpi
  ngjyrë ari të Limës, banuan ndërtuesit?
  Ku shkuan muratorët në mbrëmjen,
  kur muri kinez mbaroi?
  Roma e madhe është plot me harqe triumfi. Kush
  i ndërtoi ato? Mbi kë triumfuan Çezarët? A kishte
  i shumëkënduari Bizant,
  vetëm pallate për banorët e tij? Madje
  edhe në përrallorin Atlantis,
  atje ku deti po i gllabëronte
  të mbyturit, këta ulërinin akoma
  ndaj skllevërve të tyre.
  Aleksandri i ri pushtoi Indinë.
  Ai, vetëm?
  Çezari goditi galët.
  S’kishte ai të paktën një kuzhinier me vete?
  Filipi i Spanjës qau, kur flota e tij,
  u fundos.
  Nuk qau askush tjetër përveç tij?
  Frederiku i dytë fitoi në luftën shtatëvjeçare.
  Kush fitoi përveç atij?
  Secila anë, një fitore.
  Kush e përgatiti gostinë e fitores?

  Në çdo dhjetë vjet një burrë i madh.
  Kush i paguan shpenzimet?

  Kaq shumë raportime.
  Kaq shumë pyetje.


  HOLLYWOOD

  Çdo mëngjes, për të fituar bukën time
  Unë shkoj në treg, ku shiten gënjeshtrat.
  Plot shpresë,
  rradhitem
  ndërmjet shitësve.


  DJALLI

  Djalli kishte një fushë me manaferra.
  Çfarë të bëj unë me të? Çfarë të bëj unë me të?
  Atje duhet të ndodhë diçka.

  Dhe meqë djalli ishte një djall
  Rretheqark ai ka shpikur diçka.
  Ai ka shpikur gardhin.

  Vajza ime ka një gjoks të madh.
  Çfarë bën ajo me të? Çfarë bën ajo me të?
  Atje duhet të ndodhë diçka.


  FSHIJ GJURMËT

  Ndau nga shokët e tu te stacioni i trenit
  Shko nesër në qytet me xhaketën e kopsitur
  Kërko strehë, dhe nëse shoku yt troket:
  Hape, oh, mos e hap portën,
  por
  fshij gjurmët!
  Nëse ti takon prindërit e tu në qytetin Hamburg
  ose diku tjetër
  kalo pranë tyre si e huaj, më tej, merr kthesën,
  mos i njih ata
  tërhiqe kapelën në fytyrën që ta dhuruan ata,
  tregoje, oh, mos e trego fytyrën tënde
  por
  fshij gjurmët!
  Haje mishin që është aty! Mos kurse!
  Shko në çdo shtëpi nëse bie shi, dhe ulu
  në çdo karrige që është aty,
  Por mos rri ulur! Dhe mos e harro kapelën tënde!
  Unë të them ty:
  Fshij gjurmët!
  Çfarëdo që të thuash, mos e thuaj dy herë!
  Nëse i gjen mendimet e tua te një tjetër:
  mohoj ato.
  Kush nuk e ka dhënë firmën e tij, kush nuk lë mbrapa
  asnjë portret,
  kush nuk ishte aty, kush nuk ka thënë asgjë
  si mund ta kuptojë ai situatën!
  Fshij gjurmët!
  Përkujdesu, nëse mendon të vdesësh,
  Që të mos ketë asnjë pllakë varri që tregon
  vendndodhjen tënde, me një shkrim të qartë,
  që të denoncon ty. Dhe viti i vdekjes tënde
  e vërteton fajin tënd.

  Edhe një herë:
  Fshij gjurmët!

  ( Këtë ma kishin mësuar mua.)


  EPITAF PËR M.

  Unë i shpëtova peshkaqenit
  Unë e vrava tigrin
  Por u përpiva i tëri
  nga çimkat.


  TË DASHURUARIT

  Shikoni kurrilat në një hark të madh!
  Retë, që u bashkangjiten atyre,
  iknin tashmë me to, sikur fluturonin
  nga një jetë në një jetë tjetër,
  në të njëjtën lartësi e me të njëjtin nxitim,
  që të dy dukeshin aq pranë e pranë,
  sikur kurrila po ndante me renë,
  qiellin e bukur, që e përshkuan shpejt,
  sepse asnjëri nuk mund të rrinte gjatë këtu,
  dhe askush tjetër s’mund të shihte më tepër
  se lëkundjet e të tjerëve në erë, sepse të dy ndjenin,
  që në fluturim ata rrinin pranë e pranë.
  Kështu dëshironte era, t’i rrëmbente dhe t’i çonte
  në asgjë, sa kohë që të dy s’mundnin të preknin asgjë,
  sa kohë që mund t’i dëboje ata nga çdo vend,
  ku shiu kërcënonte ose kur jehonin të shtëna.
  Kështu poshtë diellit dhe hënës, pak disqe
  të ndryshme,
  fluturonin dhe rrezikonin njëri-tjetrin
  tërësisht.
  Për ku shkoni ju?
  Askund.
  Prej nga vini ju?
  Nga gjithkund.
  Ju pyesni, sa gjatë jemi ne bashkë, tashmë?
  Që prej një kohe të shkurtër.
  Dhe kur do të ndaheni ju?
  Së shpejti.
  Dhe kështu iu duket dashuria, të dashuruarve, si një mbështetje.


  O VENECIA!

  O Venecia, qytet i ëndrrave
  Që ti i bën të pasur fëmijët e tu të varfër
  Me të bardhën e pëllumbave të tu
  Dhe me të kaltrën e qiellit tënd!

  O Venecia, qytet i ëndrrave
  Që ti vdes për të dhe nxiton për fëmijët e tu
  Dhe për gjithë hiçbërësit tuaj të artë,
  Vetëm kripë deti dhe fiq!
  O Venecia, qytet i ëndrrave
  të huajt nxitojnë tek ti dhe të shohin të vdekur
  shohin pëllumbat, shohin qiellin,
  dhe ne, trashëgojmë, fëmijët e tu.


  NJERËZIT E MËDHENJ

  Njerëzit e mëdhenj thonë shumë gjëra të marra.
  Ata i mbajnë gjithë njerëzit për budallenj.
  Dhe njerëzit s’thonë asgjë dhe i lënë ata të bëjnë ç’duan.
  Ndërkaq koha shkon rrotull.

  Njerëzit e mëdhenj hanë por edhe pinë
  Dhe e mbushin barkun mirë
  Dhe njerëzit e tjerë dëgjojnë për veprat e tyre
  Dhe hanë e pinë gjithashtu.

  Aleksandri i madh, për të jetuar
  Kishte nevojë për një qytet të madh si Babiloni
  Dhe ka pasur njerëz të tjerë
  Që s’kishin nevojë për diçka të tillë. Ti je njëri prej tyre.

  Koperniku i madh nuk shkonte të flinte
  Ai kishte një dylbi në dorë
  Dhe përllogariste: toka rrotullohet rreth diellit
  Dhe besonte vërtet që ai e kuptonte qiellin.

  I madhi Bert Brecht nuk i kuptonte gjërat
  e thjeshta dhe mendonte për gjërat më të vështira, si për shembull, bari
  dhe lavdëronte Napoleonin e madh
  sepse ai gjithashtu hante.

  Njerëzit e mëdhenj bënin sikur ishin dijetarë
  Dhe flisnin me një zë shumë të lartë-si pëllumbat.
  Njerëzit e mëdhenj duhet të nderohen
  Por nuk duhet t’u besosh.


  MASKA E NJË NJERIU TË LIG

  Në murin tim është varur një vepër japoneze në dru
  Është maska e një demoni të lig, lyer me ngjyrat e shebojës.
  Pjesëmarrës në dhimbje, unë shoh
  damarët e buhavitur të ballit, që nënkuptojnë,
  sa e mundimshme është, të jesh i lig.


  UNË, I MBIJETUARI

  Natyrisht unë e di: vetëm nga fati
  unë kam mbijetuar kaq shumë miq.
  Por sot natën
  në ëndërr i dëgjova unë këta miq të thoshin për mua:“Të fortët, mbijetojnë”.
  Dhe unë urreja vetveten.


  DËFRIME

  Shikimi i parë nga dritarja në mëngjes
  Libri i vjetër i gjetur përsëri
  Fytyra entuziaste
  Dëbora, ndërrimi i stinëve
  Gazeta
  Qeni
  Dialektika
  Dushi, notimi
  Muzika e vjetër
  Shkrimi, bimët
  Udhëtimet
  Të kënduarit
  Të jesh i përzemërt


  KOHË E KEQE PËR LIRIKËN

  Por unë e di : vetëm i lumturi
  është i pëlqyer. Zëri i tij
  dëgjohet me kënaqësi. Fytyra e tij është e bukur.

  Pema e gjymtuar në oborr
  tregon mbi truallin e keq,
  të përkohshmit ia shajnë një gjymtyrë,
  por me të drejtë.
  Varkat e gjelbra dhe velin e çuditshëm
  të ngushticës detare, unë nuk i shoh.
  Nga të gjitha
  unë shoh vetëm rrjetën me të çara të peshkatarit.
  Përse flas unë vetëm
  mbi dyzetvjeçaren që ecën e përkulur?
  Cicat e vajzës
  janë të ngrohta si dikur.

  Në këngën time një rimë
  do të më dukej mua thuajse si një ekzaltim.

  Brenda meje grinden
  entuziazmi mbi lulëzimin e mollëve
  dhe tmerri nga fjalimet e bojaxhiut.
  Por vetëm kjo e dyta
  më nxit drejt tavolinës së shkrimit.

  UNË S’KAM NEVOJË
  PËR NJË GUR VARRI

  Unë s’kam nevojë për një gur varri, por
  nëse ju lipset një për mua,
  unë dëshiroj të shënohet mbi të:
  Ai bënte propozime. Ne
  i kemi marrë ato.
  Me një mbishkrim të tillë,
  do të ishim
  ne të gjithë, të nderuar.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË