More
  KreuLetërsiBibliotekë"Fytyrë a Maskë?", poezi nga Janis Ricos

  “Fytyrë a Maskë?”, poezi nga Janis Ricos

  Përktheu Gëzim Basha

  Doraci

  Kandilë balte përdhe, bri nje varri;
  Me tej ca enë, ca statuja guri, dhe pak më tutje
  Nje dorë qeramike. Kalorësi vendali
  Ndaloi befas. “Kjo dorë është imja” – tha,
  E humba në mal,” dhe bëri me kokë nga binte mali.
  Zbriti, e mori, e lidhi në cung. Pastaj me shtesën prej qeramike
  goditi kalin dhe humbën të dy
  fushës djerrinë kur tymi ngrihej sipër çative.


  Fytyrë a Maskë?

  “E gdhenda statujën në gur – tha ai,
  Pa daltë, vetëm me sy, vetëm me gishta,
  Vetëm me trup, me buzët e mia. Tani nuk e di
  Cili jam unë dhe cila statuja.”
  U fsheh pas saj
  E perqafoi, e ngriti peshë
  Dhe iku i bërë njësh me të.
  Më vonë u kthye të shtojë se statuja
  Shpeshherë shëtit pa ndihmën e tij. Ec e besoje?


  Kuptimi i Thjeshtësisë

  Unë fshihem pas sendesh të njohura
  që ju të më gjeni,
  Po nuk më gjetët mua, ju do të gjeni sendet,
  Në ato sende ju do të prekni prekjet
  e duarve të mia
  Gjurmët e gishtave tanë do të përzihen.

  Hëna e Gushtit shndrit fort si çajnik i kallaisur
  (Këto fjale që po ju them shëmbëllejnë
  shumë me të)
  Ndriçon shtëpinë e zbrazët dhe heshtja
  gjunjëzohet,
  Heshtja përherë preferon të rijë ulur në gjunjë.

  Çdo fjalë e vetme eshtë së pari nisje
  Drejt një takimi, të anulluar shumë herë,
  Bëhet fjalë e vërtetë kur s’heq dorë nga takimi.


  Shelbim

  Natë. Kijamet. Nje plakë mban vesh.
  Dallgët përfund shkallëve. Dridhet se mos
  Mbrijne katin e dytë dhe i fikin llambën,
  I lagin shkrepset, i hyjnë në shtrat…
  Në ardhshin mendoi
  Llamba në det do të duket si koka e të mbyturit
  Me një mendim të vetëm të verdhë. Kjo e shpëtoi.
  Sakaq dallgët filluan të zmbrapsen.
  Mbi komodinë pa qelqin e llambës pahitur befas me mjegull kripe.


  Zakon Nate

  Si therrën këndezin, pëllumbin, dhe dhinë, lyen
  me gjak fytyrat, zverqet dhe supet. Njeri prej tyre
  u kthye nga muri të lajë penisin. At’here
  tri gra shami bardha, aty në cep,
  klithën sikur ti kishin therrur. Fundbarkut të tyre
  prerja së gjati gulçonte tërë gjak. Burrat
  si të mos ndjenin, si të mos shihnin, shkruanin permbys
  me shkumsa, me gjarpërinj të tendosur, me ushta të vjetra. Jashtë
  daullet e zjarrta binin e s’reshtnin nëpër mëhalle.


  Poçari

  Një dite si i sosi shtambat, vazot e luleve dhe enët e e gjellës
  i mbeti pak baltë. Bëri një grua. Me gjinj
  të bëshëm, të fortë. U kthye vonë në shtëpi.
  E shoqja kuisi. Ai s’beri zë. Ditën tjetër
  i mbeti më shumë argjil. Nesërmet ca më tepër.
  Nuk vajti fare në shtëpi. Gruaja i iku.
  Sytë i digjnin. Gjysëm i zhveshur. Vetëm me një cohë të kuqe rreth mesit
  tërë natën e lume pranë grave prej balte. Në ag
  këng’ e tij u ndje matanë poçerisë.
  E flaku tej dhe napën e kuqe. Mbeti lakuriq. Rreth tij
  shtambat bosh, saksitë bosh, enët bosh, dhe gra
  të bukura, verbane, pagojse me gjinj të kafshuar.


  Ndrime

  Ata e sollën parmendën prej fushës,
  Ata e bartën fushën në shtëpi,
  Një ndrim pa mbarim e bëri të kapshëm
  kuptimin e sendeve.

  Gruaja ndroi vendin me dallandyshen
  Hipi ne folezën ngjitur për tavani dhe cicëronte
  Dallandyshja pa mëdyshje në vendin e gruas zuri te endë
  Yje, zogj, lule, peshkarexhe dhe peshq.

  Po ta dije sa e bukur është goja jote
  Do t’më puthje sytë, të mos mund të të shihja.


  E Dëgjuar dhe e Pandjerë

  Papritmas, një lëvizje e beftë: me pëllëmbë
  Ai shtrëngoi plagën të ndalte gjakun
  Nuk u dëgjua asnjë e shtënë arme,
  As ndonjë vërshëllimë plumbi. Pak më vonë
  Ai uli krahun dhe qeshi me vete;
  Ngadalë, e ngjeshi sërisht pëllëmbën
  Mu sipër plagës; nxori kuletën
  Pagoi me mirësjellje djalin dhe doli.
  Filxhani i kafesë u vetplasarit
  Kjo krisje të paktën u dëgjua qartë.


  Në Barraka

  Hëna ra nëpër barraka
  Ja bëri kuvertat rrëmujë këmbsorisë.
  Ngeci tek nje krah i zbuluar. Fjetinës
  Dikush mërmërit, një tjetër gërrhet,
  Një hije bën gjeste në mur dhe rrugëve
  S’ndihen trolejbuzët. Gjithçka ështe e qetë.

  A thua të gjithë do të vdesin nesër
  A thua tashmë të gjithë janë të vdekur?!

  Ja një ushtar ngrihet përgjysëm
  Me sytë qelq shikon se si zbret
  Një lianë gjaku nga buzët e hënës.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË