More
  KreuLetërsiBibliotekë"Dimër në prishtinë", poezi nga Etleva Durmishi

  “Dimër në prishtinë”, poezi nga Etleva Durmishi

  Kafe mëngjesi

  Mëngjesi zbrazet në filxhan
  dhe dozë e fortë e kafesë
  humbet kuptimin e hershmërisë para orës së saj!
  Dielli i hershëm bie butë mbi te,
  dhe poaq butë ndeshen nxehtësitë
  duke bërë të dukshëm
  pamjen e patrajtë të avullit të saj
  që s’duron veten brenda në gotë!
  Avulli…
  Duket poaq i ngatërruar, i ngadaltë dhe i lehtë
  sikur mendime njerëzish në këtë orë
  që gjejnë depërtim
  në shtresën e mbetur të kafesë
  kur ikim,
  lëmë prapa këtë cast
  për të kapur ditën më gjithë forcën e gëlltitur.


  Natyra

  Natyra u krijua nga fuqi e ngjyrës
  dhe çdo element përbërës i saj bashkëvepron
  për t’u pasqyruar në spektër hyjnor
  e për të jetësuar pasurinë kromatike
  … veç për qejfin e saj.
  Është ky ritëm, dhe kjo
  madhështi estetike
  që kushtëzon ekzistencën e natyres
  e që rezervojnë spektaklin e tyre
  veç në hapësirat e paana
  e në puçjet me horizontet
  ku nuancat bëjnë lojën e tyre më të çmendur
  dhe ku, jo rastësisht, njeriu gjen më së paku
  frekuentim
  …Dhe ne e dijmë se
  çiltërsia natyrore është dehje nuancash të brishta
  Por e gjithë ç’mungon
  është
  ndjeshmëria më e theksuar e njeriut ndaj ngjyrës
  që do ta bënte atë më njerëzor,
  dhe t’ia lejonte botës vitet që ajo ia ka premtuar
  vetes!


  Pikturë në varg

  Dielli duket se perëndon
  Por në fakt, shpërthen në nuanca hyjnore
  dhe fton errësirën të vijë me ngjyrat e saj
  Me gjithë gërshetimet e fshehura
  që natyra
  nuk ia ka lejuar ditës gjithë shkëlqim.


  Dimër në Prishtinë

  Dimri vjen për të nderuar kohën e vet
  apo ndoshta koha mirëpret saktësinë dimërore?
  Por bora,
  këtu,
  vjen për të dëshmuar madhërishëm
  mosbindjen e saj,
  Ajo vjen të shfaqë guximin për të shpërfillur kohën
  e saj në këtë stinë…
  E, sikur të mos mjaftohej,
  vjen edhe si një madhështi
  që pëlqen të thyeje rregullin,
  të mashtroje me bukurinë e rënies së parë
  e më pas,
  të na godasë në llohë e ashpërsi të bardhë
  duke refuzuar të qëndrojë mbi çatitë
  e mbi gjithçka tjetër që i premton mbështetje,
  e që nuk kupton mosbesinë e saj.
  Ajo refuzon të shpenzojë mbi ne
  magjinë e saj,
  si protestë ndaj rrëmujës urbane
  dhe ngulfatjes me të cilën ky qytet,
  i përgjigjet!


  Arti abstrakt

  Arti abstrakt është ngutia e të ngurtësuarit
  të ndjenjës,
  e kushtëzuar nga kjo e fundit
  që t’i ruajë fshehtësinë rrëmbyese.
  Është ndjenjë
  që do të përfaqësohet nga format
  sepse forma përcakton ndjenjën
  Është ndjenjë
  që do të godasë me shumëngjyrshmëri
  sepse ndjenja është nuancë.


  Poezia

  Poezia është
  një operacion i suksesshëm
  matematikor
  Është domosdoja e shumëzimit të perceptimeve
  dhe e pjesëtimit të tyre me ndjenjë
  Rezultati,
  natyrisht,
  është pikëtakimi ynë më sfidues
  me veten tonë.


  Balade Hijesh

  Mugëtira pllakos mbrëmjen
  ngre skeptrin mbi kalldrëm
  trupa hijesh ecejake
  pasqyrojnë të çrregullt këtë skenë.

  Hapa të qetë plot gjurmë prapa
  që zvarrisen porsi zhivë
  ndërrojnë anë, kapin pemë
  ikin, shihen, vejnë e vinë.
  Kjo dritë e lehtë hëne,
  seç bie mbi hijet harbuese
  po sa të shpejta e misterioze
  pushtim kërshërie verbëruese.


  MUZIKE

  Muzikë,
  pafundësi tingujsh që huazojnë
  harmoninë e munguar,
  të neglizhuar,
  …apo të menduar për diç tjetër!
  Tinguj e melodi,
  që kanë ligjet e saj
  dhe harmonisë i japin zë,
  ndërkohë që ajo vet mbetet e panjohur
  por të shumtët
  me ngulm e rikrijojnë në mendje
  në një kohë të pavendosur…
  *
  Një përthyerje e pavullnetshme gjethi
  ardhur në ballë të forcës së tërësisë
  që me presion nuance e forme
  do tw ta shtrëngojnë vëmendjen
  që të shohësh rrjetëzimin,
  ndërlidhjet e frymes,
  e të jesh dëshmitar i formulës jetësore
  që s’i duhet zgjidhje
  por vetëm një pamje e plotë e saj.
  Aty,
  pjesëzat e gjethes
  hemisfera të mbërthyera
  në besë të jeshiles,
  mbahen nga fijëza delikate
  madje aq delikate,
  sa të nevojitet forcë shtesë për t’i këputur.
  Të mbash përthyerjen mes gishtërinjsh
  të pavendosur por të befasuar
  nga një strukturë mendore në miniaturë
  e zvogëluar, e rikonsturktuar
  për t’i përthithur madhështinë
  që frymon nga kuptimi i saj.
  Dhe ashtu,
  pa arritur të dallojë momentin
  e ndjesinë,
  gjethi bie, për t’u copëzuar
  në nder të tërësisë natyrore
  që e kthen serish tek vetja.
  Vjeshta,

  Emërtim i padenjë stine?
  Vjeshtë,
  Kjo orë kur natyra
  Dehet në pleqërinë e vitit
  Në përpelitje të vetvetes
  Por… të jetë stinë?
  Është aq paqëndrueshme
  në shtrirje, aq e paqartë…
  Më saktë,
  Është një betejë përplasjesh
  mes verës që kaloi
  dhe dimrit që përfton…
  Një periudhë kalimtare
  që godet në vazhdimësi,
  Një betejë
  që përkthehet në pritje
  Pritje,
  në një pikë ku
  stina në zbrapsje nuk dorëzohet
  dhe piqet besimi
  se një ardhje e papritur e acarit
  është shumë afër, por s’po duket…

  Photo by Ralph Darabos on Unsplash

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË