Kreu Letërsi Kritikë

Kritikë

Zëri shpotitës i metamorfozës sunduese (Rreth romanit “Metamorfoza e një kryeqyteti” të shkrimtarit Ylljet Aliçka)

Nga Visar Zhiti Shoqëria e sotme shqiptare ka nevojë urgjente njohjen e vetvetes, të cilën më mirë se gjithçka e...

Mira Meksi: Të vrasësh shkrimtarin e zemrës

“Princi i vogël” në shqip dhe misteri i zhdukjes së Antoine de Saint-Exupery-së Mira Meksi

“55 ditë” e Mirela Oktrovës – Ditari i luftës, simbiozë e kujtesës me përjetësinë

Nga Ledia DushiDuket se ne të gjithë, të vetëdijshëm apo në mënyrë instiktive, një ditë vendosim të jetojmë, në një mënyrë apo në një...

Tjetërbota e rebelizmit njerëzor

Nga Eris RusiKemi kohë, pra, si jo, kemi kohë. Sa të duash kemi kohë. Vetëm kohë kemi dhe asgjë tjetër. Asgjë. Ah, gati harrova,...

Prirje të studimit të teksteve dhe autorëve të letërsisë në botime shkollore shqiptare të gjysmës së parë të shekullit të kaluar

Nga Evalda PACI Teksti si medium në një proces edukativ dhe funksional dhe në ndihmë të mësimdhënësve të...

RUMIU NË TEATËR – (“Destur”, “Rumi” e Musa Ramadanit)

Nga Agron Y. Gashi Pas dramës Moisiu në unazën e Inflandit (1984), Destur, Rumi (Parnas,...

Në qytetin e librit, nëpër labirint… Takoj dy autorë, shkrimtarin-gjysh, shkrimtarin-nip

Nga Visar Zhiti Visar Zhiti,Skicë nga Bujar Kapllani Duke u endur në qytetin e...

Artikujt më të fundit

Edison Çeraj: Magjikja e një udhëtimi

Cikli i fundit me piktura i skulptorit Artan Peqini, nën shënjuesin “Përtej kohës”, është nji arrati pa zhurmë nga habitati, ose nga siguria....

Marcel Proust: Dorëheqja e parë

Dorëheqja e parë është nxjerrë si tregim nga romani Në kërkim të kohës së humbur dhe është botuar me disa autorë të...

Dr. Feride Papleka: Marcel Proust, “Në kërkim të kohës së humbur” (À la recherche du temps perdu)

Një udhëtim i vërtetë zbulimi nuk do të thotë të kërkosh peizazhe të reja, por të kesh vështrim të ri.

Emin Azemi: Periferia dhe periferikët, dashurinë njerëzore mund ta bartin në qendër të botës

Në librin “Nënë Tereza, shenjtorja e periferive”, të studjueses Ines Murzaku, e shkruar me një metodologji të avancuar kërkimore e përmbajtësore, do të hasim...

KATEGORITË