Kreu Letërsi Kritikë

Kritikë

“Retë e mrekullueshme…” të Rudolf Markut, një koleksion i poezisë ndërkontinentale, më të mirë në shqip

Nga Mimoza Ahmeti Nuk reshtin së shpalluri fundin e Poezisë, por ajo shfaqet gjithmonë e re dhe tronditëse në postblloqet...

Juan Rodolfo Wilcock: Sinagoga e Ikonathyesve

Pika pa sipërfaqe boton librin me rrëfime "Sinagoga e ikonathyesve" të autorit Juan Rodolfo Wilcock, me përkthim të Arben Dedja

A duhet djegur Kafka?

Nga Georges Bataille Pak kohë pas përfundimit të luftës, një e përjavshme komuniste, “Action”, hapi një kërkim lidhur...

Shumëllojshmëria krijuese e Mid’hat Frashërit

nga Bashkim Kuçuku Vepra e shumanshme e Lumo Skëndos/ Mid’hat Frashërit ka qenë përherë e domosdoshme dhe e dëshiruar...

Servantesi: Loja e botës

Nga Harold Bloom Për Servantesin si njeri dimë shumë më tepër sesa për Shekspirin, por,...

Xhejms Xhojs, forca gjeniale e përgjithësimit

nga Xhevair Lleshi Xhejms Xhojsi është quajtur monument i kulturës botërore, që themeloi bashkë me Marsel Prustin drejtimin letrar të...

“Lutjet e mesnatës” së Kim Mehmetit mes reales dhe surreales

Nga Majlinda Nana Rama Kim Mehmeti është një nga ata autorë i cili e ka krijuar staturën e...

“Valsi i lumturisë” i Aliçkajt, një roman shkruar me mençuri dhe humor të zi

Nga Jean-Paul Champseix Në numrin e saj të fundit, gazeta e njohur letrare EaN (En attendant Nadeau)...

Artikujt më të fundit

Durs Grünbein: Fjalët, çfarë janë ato, miq apo armiq?

Intervistoi Arno Widmann(botuar më 30.10.2020, në Frankfurter Rundschau) Përktheu nga gjermanishtja Valon Veliqi Z. Grünbein, cila...

“E verdhë mbi të zezë”, cikël poetik nga Nafije Zogaj

GJETHE TË GJELBËRTA FILLUAN TË BININ dielli u shkëput nga yjetqë i rrinin larg zërit të zi të natësu...

“Kush ma gjen lisin e moçëm?” tregim nga Mehmet elezi

1. Qyteti dhe vetë kalaja mbi lumë u mpakën prej tute. Çka po u shihnin sytë, nuk ishte parë...

“Paris mon amour”, tregim nga Roland Gjoza

Nuk e di a beson në Krisht e, nëse beson në Krisht, beson dhe te Viktor Hygoi, i cili ta dëgjon fjalën...

KATEGORITË