Kreu Letërsi Kritikë

Kritikë

Aurel Plasari: Refuzimi i “Shqipërisë turke” prej konsujve francezë

Vëllimi i ri i studiuesit Luan Rama Konsullatat franceze në Shqipërinë e Shekujve XVII-XVII është nga ato punime divulgative me vlera diturore që...

Dom Gjergj Meta: “Çmendja” e Stefan Çapalikut në tri kohë

Triologjia, “Secili çmendet sipas mënyrë së vet”, e Stefan Çapalikut, e cila është në fakt një vepër vetme, e shkruar në tre...

Mateja Matevski: Elegji e prajshme për kalimtaren

Me rastin e botimit në dy gjuhë të librit “Ëndërr e falur” të Resul Shabanit Përzgjedhjen e poezisë së...

Julian Barnes, një roman për kompozitorin Shostakoviç, meditim mbi raportin e Artit me Pushtetin

nga Jeremy Denk, New York Times Një pianist koncertesh shkruan se si e përjetoi ai romanin “Zhurma e kohës”...

Entela Tabaku: Leximi i “Kosovës” të Daim Miftarit

Takimi i tekstit me lexuesin është ngjarja më e veçantë mbas vetë krijimit të tekstit. Ky takim përbën çlirimin e të gjitha konteksteve në një pikë të...

Anton Nikë Berisha, patriark i shquar i një shkolle të posaçme krijimi e studimi

Nga Emin Azemi Një ndër metodat krijuese e studimore të prof. Anton Nikë Berishës është rimarrja, ose rishqyrtimi gjuhësor e...

Ledia Dushi: Romeo Çollaku, mes së bukurës dhe katarsit

Romeo Çollaku është përfaqësues e në të njëjtën kohë mbrujtës i asaj që e dallojmë si letërsia e pasviteve `90. Edhe pse vlera e...

Diana Kastrati: Montanelli përballë Montales – Kur takohen kolosët

Indro Montanelli (1909-2001), i mbiquajtur Dekani i gazetarisë italiane të shekullit të kaluar, historiani e shkrimtari italian që për 70 vjet me radhë lëvroi...

Artikujt më të fundit

Edison Çeraj: Magjikja e një udhëtimi

Cikli i fundit me piktura i skulptorit Artan Peqini, nën shënjuesin “Përtej kohës”, është nji arrati pa zhurmë nga habitati, ose nga siguria....

Marcel Proust: Dorëheqja e parë

Dorëheqja e parë është nxjerrë si tregim nga romani Në kërkim të kohës së humbur dhe është botuar me disa autorë të...

Dr. Feride Papleka: Marcel Proust, “Në kërkim të kohës së humbur” (À la recherche du temps perdu)

Një udhëtim i vërtetë zbulimi nuk do të thotë të kërkosh peizazhe të reja, por të kesh vështrim të ri.

Emin Azemi: Periferia dhe periferikët, dashurinë njerëzore mund ta bartin në qendër të botës

Në librin “Nënë Tereza, shenjtorja e periferive”, të studjueses Ines Murzaku, e shkruar me një metodologji të avancuar kërkimore e përmbajtësore, do të hasim...

KATEGORITË