Kreu Letërsi Kritikë

Kritikë

Rudolf Marku: Profetë të rremë dhe letërsi të vërtetë

1. Bashkim Shehu është njëri ndër prozatorët më të talentuar të letërsisë shqipe pas viteve ’90. Ai ka kohë që e...

Fatmir Alimani: Andrra asht jeta… (Një sprovë mbi poezinë e Ledia Dushit)

1.  Si të ishte poezia e parë e botës Një poeteshë daneze thotë se “çdo poezi duhet të shkruhet, si...

Adil Olluri: Arketipi balador në dy romane të Kadaresë

Ismail Kadare, emër i përveçëm i letërsisë shqipe, i njohur, i përkthyer dhe i vlerësuar anëkënd globit, tashmë është një pasaportë e letërsisë dhe kulturës...

Yzedin Hima: Zef Zorba, poeti që shkaktoi habi estetike

(Shënime për disa poezi të librit “Buzë të ngrira në gaz”) “Letërsia e penguar” duhet parë si një mozaik,...

Virion Graçi: Vendlindjet e shkrimtarit Romeo Çollaku

Shkrimtarin dhe përkthyesin Romeo Çollaku e kam njohur e lexuar që në hapat e parë të karrierës së tij krijuese; libri i...

Loer Kume: Poezia me dy krena e mërgimit dhe e tokës amë

Mbi librin "Enciklopedia e mërgimit" të autorëve Entela Tabaku dhe Shqiptar Oseku Nuk e kam të thjeshtë të...

Milazim Krasniqi: Poezi e obsesionit estetik dhe e panikut postmodernist (mbi vëllim poetik të S. Bashotës)

Vëllimi poetik më i ri i Sali Bashotës shënon kulminacionin artistik të tij si poet, duke na ofruar edhe një mundësi të rishikimit...

Liridon Mulaj: Një dashuri si e Leonidit dhe Myrvejlit

(refleksion mbi librin “Letra grues seme të vdekun” të Gjovalin Gjadrit) “E dashuna jeme. Sot me tre shtator janë...

Artikujt më të fundit

Henri Matisse, “Shënimet e një piktori”, 1908

Një piktor i cili i drejtohet publikut jo vetëm që t’i paraqesë veprat e tij, por për t’i shfaqur edhe ca nga...

Anisa Markarian: Disa pikla dëshmi në oqeanin e kujtesës së përbashkët

Bisedoi Andreas Dushi A.D: Tuj rrëmue n’do gjana t’vjetra / gjeta nji fotografi. Këto dy vargje nga një...

Anisa Markarian: Trupat e rinj

fragment nga romani «15 ditë prilli» – Botime Çabej Tavolina e laboratorit të anatomisë, e gjatë dhe e...

Sevdai Kastrati: Romanet që janë konsideruar gabimisht (pjesa 5)

Më bën përshtypje se si Fotaq Andrea nuk ngurron para hipotezave dhe ec përpara pa fakte. Pajtohem pjesërisht se Konica nuk...

KATEGORITË