More
  KreuLetërsiShënime mbi libraMehmet Elezi: Frano Kulli dhe fjalor i dashurisë pa kompromis për Gjergj...

  Mehmet Elezi: Frano Kulli dhe fjalor i dashurisë pa kompromis për Gjergj Fishtën

  S’ka pushtet më të madh se pushteti i dashurisë, i përkthyer në vepra, thotë diku Niçja.

  Prej vitesh Frano Kulli dashuron shumë. Dashuri pa kompromis për Fishtën.

  U tha shqiptarëve:

  – Qe ku e kemi Homerin tonë të plotë. Qe ku e kemi universin fishtian.

  Botoi veprën e më të madhit të të mëdhenjve të kohës.

  U tha shqiptarëve prapë:

  – Ja edhe çelësi, për vështirësitë gjuhësore. (Standardi i njëanshëm është ku e ku më i varfër se gjuha e popullit. E ka tëhuajësuar shqipen gurgulluese të Poetit).

  Këtu u shfaq befasues.

  Çelësi që shërben është “Fjalor i veprës së Fishtës”. Rreth 5000 fjalë nga vërshimi pa fund i shqipes së tij. Rreth 2500 shprehje frazeologjike. Me referenca te vepra ku është marrë çdo fjalë e shprehje. Autor, ai vetë.

  Franon publicist, në gjuhën e të cilit nuk gjen slogane e frazeologji të shtrydhur, tashti e shohim edhe si leksikograf. Ka studiuar arte, jo gjuhësi!

  Shfleto e hidh në kompjutër. Këshillohu me profesorë e studiues me emër. Hulumto për shpjegim sa më profesional. Këmbëngul në shumëkuptimësinë e fjalës. Ndalu te larmia e ngjyrave dhe ngjyresave të saj. Pa e kuptuar si kalojnë orët, ditët. Punë e gjatë, e mundimshme, me shumë vullnet.

  S’ka ambicje me i konkurue gjuhëtarët. Ka ambicje më të madhe: Fishtën e tërë shqiptarëve me e përcjellë në derë të çdo shqiptari.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË