Kreu Letërsi Kritikë

Kritikë

Shënim për romanin “Dëmtuar gjatë rrugës” të Besnik Mustafajt

Të rrëfesh nga sytë e një foshnjeje nga Namir Lapardhaja Për Italo Calvinon saktësia në letërsi...

Faslli Haliti: Dielli dhe rrëkerrat dhe një poemë që spekulon me të

Shënime kritike nga dhjetë gjimnazistë, gazeta “Shkëndija’’ 25 janar 1973 Nuk na e priste mendja se Faslli Haliti do të...

Promovohet në Shkup libri “Shpresë e venitur” i Delvina Kërluku

NJË LIBËR QË I JEP KUPTIM JETËS SONË Nga Doc. Dr. Demush Bajrami “Shpresë e...

Selman Riza, dritë mbi “letërsinë e vjetër” shqipe

nga Behar Gjoka Midis letërsisë së hershme shqipe dhe punimeve të thelluara shkencore të prof. Selman Rizës, gjuhëtarit të shquar...

Fjoralba Dikollari: “Përçmimi” – thërmimi i idealit martesor e njerëzor

I shkruar në vitin 1954, “Përçmimi” vjen si një nga përjetimet më të thella të jetës së Alberto Moravia-s, në një kohë...

Ardian Ndreca: Gennaro Simini, nji mjek revolucionar në Shkodrën e shekullit XIX

Prej kronikave, kujtimeve, librave, letërkëmbimeve të ndryshme mbërrijmë me përfytyrue disi se çfarë përshtypjet mund t’i bante nji udhtari të huej Shkodra në mesin...

Viktor Frankl dhe kërkimi për kuptimin

Nga William J. Winslade Më 27 janar 2006, në gjashtëdhjetë e një vjetorin e çlirimit të kampit të vdekjes së...

Minella Aleksi: Shija e leximit dhe gjykimi mbi atë

Pas leximit të librit “Blloku” njerëz të fushës së letrave mes të tjerave vunë në dukje sidomos faktin që libri lexohej me...

Artikujt më të fundit

Henri Matisse, “Shënimet e një piktori”, 1908

Një piktor i cili i drejtohet publikut jo vetëm që t’i paraqesë veprat e tij, por për t’i shfaqur edhe ca nga...

Anisa Markarian: Disa pikla dëshmi në oqeanin e kujtesës së përbashkët

Bisedoi Andreas Dushi A.D: Tuj rrëmue n’do gjana t’vjetra / gjeta nji fotografi. Këto dy vargje nga një...

Anisa Markarian: Trupat e rinj

fragment nga romani «15 ditë prilli» – Botime Çabej Tavolina e laboratorit të anatomisë, e gjatë dhe e...

Sevdai Kastrati: Romanet që janë konsideruar gabimisht (pjesa 5)

Më bën përshtypje se si Fotaq Andrea nuk ngurron para hipotezave dhe ec përpara pa fakte. Pajtohem pjesërisht se Konica nuk...

KATEGORITË