More
  KreuLetërsiBibliotekë"Shtegu apalash", poezi nga Shkëlqim Çela

  “Shtegu apalash”, poezi nga Shkëlqim Çela

  Midis Columbus dhe Amsterdam-it në 74-ën

  1.

  Në xhamishtet anë udhës po pushojnë krokodilë,
  sytë s’u duken nën kapakët se po vdesin, se po flenë,
  se po rrojnë e s’po tregojnë nën ujëngrohtën që s’lëviz,
  futur bishtat midis tokëzash dhe në zava ngecur luspat,
  gërma-numrat rreth e rreth nuk e thonë gjithë të vërtetën,
  jo se s’duan, por se s’mundin që të duan pa u zgjuar,
  mahmùr gërmat rrjedhin muresh si një zift që po kthen mendje,
  si qyteti që për avull bëhet gati t’avullojë
  si një re e bardhë vapori që do niset për s’diku,
  të mbushë qiellin plot me re dhe me avuj metropolesh,
  diku lart që të takohen Roma, Praga dhe Tirana,
  të ngarkuara me gjuhë mbi ca pllaja pavetore
  shkrepëtimën eks ta kthejnë e të bien si një shi
  në pavende e askunde, një qytet të ri të mbjellin
  me rrebeshet e pasditës…

  2.

  Ca gëzime prej hienash lanë karkasa prej sedanësh,
  gjak i hijes me rrëkeza gri mbi lulet ja po thahet,
  kore’ hijes ngadalë bie dhe me dregëza mbushet rruga
  gati për të reja plagë, tokmakë hapash të parreshtur
  trotuarëve që rrëshqasin të lëkurtë kundër ecjes,
  kalimtarë të njëjtë baresin, venë pa shkuar, shkojnë pa ikur,
  ndërsa mua s’më merr rrjedha, se kam mbirë si dru pahiri,
  anë rrugës që të shoh mos ti vjen e mos ti shkon,
  mos një njomë më dërgon,
  por kjo rrugë kursen inxhitë, i mban ndryrë me krokodilë
  e qen racash të xhan xhinit dhe qepenet e pasmuzgut,
  koka fati, flokë dyshimi, trungje sjell një lumë i ngurtë,
  si proverb kinez një bregu e kap çastin siç më kap,
  me faninë tënde të vjetër, gjerdan perlash në qafë ujku,
  valëvì mëndafshi verdhur nëpër ditë më të mira
  ku unë s’qeshë, por ku do desha që të isha posi kulpra
  mbi një mur të ftohtë mosdashjesh,
  gishta-gjethet duke prehur para se t’mi presë era,
  tek ti shkon duke ikur, i zgjas krahët pa dobi,
  gijotin’ e qoshit k’puti fillin tënd, vëthin e gjatë
  filigram mbi karrotidë, dhe sedefi yt rruazash
  firon xhepave të udhës,
  humbje’ dekretuar trungut tim prej rrapi për fermane,
  s’të ndjek dot, mallkim i drurit, fort më mban lidhur për dheri.


  Kafene e NYU-së

  Kafene e NYU-së ku kuptova të plakurit
  Në mes të ca studenteve që dot s’u vardisesha,
  Gjermë atë çast më duhej veç të doja,
  Syri filxhan më pa në sy:
  Je ende i pëlqyeshëm, tha,
  Çfarë ke?
  Si i dënuari kapital gjellën e fundit 
  Doja edhe një dashuri të lehtë, 
  Ku si lumturia dhe trishti
  S’ta kanë seriozisht,
  Ajme, qe vonë,
  Një bordero më kish futur në kllapat e veta,
  Kufizë të varur nga të tjera kufiza,
  Tani kish vetëm mërzi të vërteta
  Matematike
  Dhe parvaze që kuptonin
  Uritur për bërrylat e tu,
  Mëllaga që aq mirë dinin të dëgjonin.
  Starbucks i NYU-së
  Që gjithë karbonet m’i gjysmëzbërtheve,
  Më dëfteve gjysmën e jetës,
  Ajme, atë më të bukurën!
  Kafene e NYU-së ku kuptova të plagurit.


  West

  Një han i mbuluar nga pluhura mikash,
  Sini e hënës pjerrur
  Derdh një rërë sedefe,
  Kaktusë të habitur me çudi prej plaku:
  Të thatët u ftoh
  Dhe eshtra e savanës është krisur diku.
  Jakia rrjedh e çelët në përrenj bizonë,
  Është vonë, është vonë.
  Kjo rrafshnaltë ngjan si Kolorado kështu,
  Veç vjen ca më e hequr.
  Karvane me allçi të ngrira anë shuajsh,
  Si imitim dëbore,
  Nuk duan të ndalojnë.
  Në parvaz dritareje një muri pjesor,
  Se dhome, se avllije,
  Një mëllagë plastike bleron e paepur:
  Kësaj here qytetërimi pat metropole gri,
  Dhe metafora ujëse.
  Shoh si ikin format,
  Përmbysjet e mëdha
  Vijnë dhe si pragje hanesh
  Ku nuk bujt njeri,
  Besoj në katastrofat – madhështi prej gunash
  Përmbi evolucion,
  Në kohën mbledhur shuk
  Flakur pa kujdes,
  Si tash e padobi.
  Avionet janë pa kthim,
  Koha plak më shpejt
  Një pleqëri të thatë, si pyetje pa vend.
  Emrin? Ljapunov.
  Hanxhiu është dyshues. Priste Çehov.
  Një katastrofë pa rus
  Nuk është katastrofë.
  Arratitë të gjitha
  Drejt zonash kohore,
  Bizoni i fundit mbetur këtu
  Na përket me rusin
  Plot me histori
  Që vlejnë të rrëfehen
  Një herë të fundit.
  Edhe pse, a mbase shi sepse,
  Në gjuhë të pakuptueshme.


  Shtegu apalash

  Në Blue Ridge Mountains, ku nisin malet,
  Djaloshin tek rripat shtrëngoi unë pashë,
  Po nisej për rrugën me muaj të gjatë,
  Po nisej Shtegut Apalash.

  Do ikte në këmbë udhë e pa udhë,
  Vetëm me drurët dhe zogjtë larashë,
  Po nisej djalosh të soste si burrë,
  Po merrte për Shtegun e gjatë Apalash.

  Doja t’i thosha kujdes e këshillë,
  Por diç më mbajti dhe gjë nuk i thashë,
  Unë udhë në jetë kisha bërë shumë,
  Po jo ama Shtegun pa fund Apalash.

  Kur dola në botë u shfaqa viktimë,
  Të zgjoja keqardhje, mëshirë, Karitas,
  Argasur rrugicash me mure të grirë,
  Por jo ama Shtegut të gjatë Apalash.

  Mësuar të shaja mexhlis-shoqërinë
  Isha, dhe zyrat e shtetit abrash,
  Në mbrëmje tek ktheja shaja shtëpinë,
  Ama s’flija nën yje dhe pyje përjashtë.

  Për këmbët e lagura doja mangall,
  Për gjumin viran rrëfenjë të avashtë,
  Kur e kur zëmekur e kur e kur tellall,
  Bir thashethushi e bir-llafe-grash.

  Bir në zarin pafat nëpër tavlla
  Duhani, lektisur për kollën e vrazhdë,
  Në pragje veremi, ankim e pallavra,
  Ripërtypës kuitjesh mbi kashtë e nën grazhd.

  Lidhëse nuk kisha të shtëngoja këpucë,
  Çizme marshimi e rripa të trashë,
  Një sprovë të ndershme që në qofsh burrë
  Përshkoje i vetëm Shtegun Apalash.

  Nga vendi me forë se vija u mburra, 
  Ku ferrit i bien, siç thonë, pash më pash,
  Ku veç mbijetohet, por kund s’mbërrin kurrë,
  Si burrat e bërë Shtegut Apalash.

  Doja të lidhja kapistall e ushkure,
  Çantën e shpinës, udha-mbarë e mirë-ardhsh,
  Veten ta masja me vlerë lëkure,
  E tëmthi e zemre Shtegut Apalash.

  Më mbajti një fre, një thinjë e surdinë,
  Një zgjedhë e vjetër prej kau balash,
  Një pendë qe që tërheqin një këmbëz martinë,
  Dyfeku i plasur, patickë a kallash. 

  Në Blue Ridge Mountains, ku nisin malet,
  Veten që dot s’u bëra unë pashë,
  Po nisej për rrugën me muaj të gjatë,
  Po nisej Shtegut pa fund Apalash.


  Pier i – Upper West Side

  Një lule’ rrëzuar
  Po rikthehet në degë… oh jo!
  Ish një flutur e bardhë.
  (Moritake)

  Statujë e lirisë pishtarin
  shuan në ujëra të kripur,
  në klorure botësh prish magji të zeza.

  Të mbytet kjo hënë mbi Hudson pa të iki;
  ndryrë mes brigjeve brerës të shteteve ujët
  valëza llurbe si fjalëza turpe përvjel;

  lëpin këmbët hamalle përveshur në gjunj të urës
  që lëkundet mbi valët e shtangëta,
  një rrugë e egër fluturon mbi krye –
  duket po ndërrojnë stinët në Riverside Drive.

  Ngjyrën e sotme të Empire State Building deshifrojmë,
  argjendin e reve tej mbi Harlem…
  Çudi si bie nata mbi gollgane gurësh ciklopikë e s’vritet,
  në qiejt e rrokur nga llërë të xhamta
  shuhet pa mbarim një mall i zbehtë prusie.
  Bluja na shkon me keqardhjen flu.

  Pista ecën penduar në det si krah pa qafim,
  unë plotës i saj, përqafim pa krah.

  Në ka një çështje, ajo është gjithnjë diku gjetkë:
  erdhi një muaj mes shkurtit dhe marsit,
  koha që duhej t’ishim të arrirë,
  edhe qemë,
  si fjalia e qëlluar në një lajm të djeshëm.

  Versaja feks ndërsa myk i mërzisë përthith bodrumet.
  Sheshet na përkisnin shkretisht,
  si stok i keq u rrëgjua luks’ i vetmisë,
  flori i nxirë që nuk e mban premtimin çdo perëndim.

  Harresa ia behu si Mikelanxhelo i lodhur,
  qytetin e mbushi monumente;

  pranë pa prani, një kafe të fortë
  si për mjeshtër, o për vaki,
  si kur vdes njeri.

  Ajo globin shkuli nga rreth i Kolombit,
  statujën e radhës e nguli aty,
  dy fasha drite nga sytë e hienës
  e fshikën që prej hyrjes qeshire të Parkut Qendror.

  Xhadë mermeri! Murmur sytë.
  Mbi dashurorët e thjeshtë në pikëpjekje
  hedh shikimin e vrerët nga ligësi e cmirët
  e gurit në zemër.


  Leaving Los Angeles

  Më tej se atje nuk kishe ku shkoje
  Pa ndërruar univers dhe specie.
  Avioni largohet si bleta nga lulja e kaktusit.
  Katër korda qiellore kaptuar do mbetet pas diku në ije të dheut
  Përskuqur si gjak a rubin,
  Shumë luksoz si plagë dhe shumë plagë si luks, LA.


  New York State of mind

  Lokomotivat tona u nisën në drejtime të kundërta
  Duke djegur qymyr të zi.
  S’kish nevojë për gjeometri joeuklidiane:
  Tre këndet e pubisit nuk bënin 180 gradë.
  Orët e bukura
  Të dikurshme,
  U strukën
  Hebrenj të trembur postpubertarë
  Që shkruanin ditarë.
  SS shfaqej në shqip mohim i mohimit,
  Dialektike çizmesh binomiale.
  Në pikëhyrjet
  E shpirtit,
  Mbyllur me trarë të rëndë sedrash,
  Kujtimet, hileqarë,
  Bënin doganierë të korruptuar.
  Nga sqetulla e dimrit
  Shpërtheu
  Pranverisht një nespull,
  Por unë qeshë i lodhur,
  Një re shtatzënë,
  Krah i mollës në vjeshtën e vonë,
  Afishe e një filmi të vjetër që nuk e heq kush,
  Trupi i një rrugice nate
  Që don të flerë, po sytë e pellgjeve s’e lënë.

  Postë e parfumuar? Jo më. Pres letra me antraks.
  Shakatë nuk shkojnë si kostume Charitas-i:
  Si mund të ngrihesh kur Dou Xhonsi ulet?
  Molla e Madhe që bie
  Zbulon
  Veç rënien e lirë
  Gravitacionale të bursës
  Sot;

  Uashingtoni dhe viagra bëhen shoqërim idesh.
  Shakatë vazhdojnë më pavend se këshillat e Suz Orman-it:
  Të pabesa vajzat dhe aksionet.
  …E megjithë fushatën anti-abort kjo ditë dështoi,
  Era mbledh retë e përflakura rrëmujshëm
  Si pastruesja e klinikës kirurgjike garzat e përgjakura,
  Fletushkat e fushatës zgjedhore,
  Aksionet e zhvlerësuara
  Që nesër do zhvlerësohen prapë,
  Ta bëjnë të sotmen dështake
  Sukses
  Para mynxyrës që vjen.

  Mori bursë, moj mizore,
  Shumë u duke, pak na dole,
  Kurvëzohen bakshishet për kamarierët,
  Bujaria tek e fundit s’qenkësh karakter por ekonomi,
  Distrikti financiar merr befas diçka armiqësore
  Në rrugicat as drejtvizore, as numerike, po me kalldrëm
  Të kohëve kur Ingliterra ish Mbretëreshë e Detrave.
  “Sa e mbajti lulja erën
  Aq e mbajti stoku vlerën”,
  Askush nuk këndon,
  Gavroshi nuk dinte inglishtet,
  Thjesht një këngë e vjetër gabelësh
  U përkthye nga googlat e trurit:
  “Sa e mbajti bari vesën
  Aq e mbajti jevgu besën”…
  Oh, një stok të zhvlerësuar
  Vërma mbi të çarën e zemrës
  Për leukoplast.

  Çdo urë bëhet një mundësi për arrati,
  Jo për bashkim.
  Dhe sa paskam nevojë për arratisje!
  Sidomos nga kujtimi yt
  Numizmatik,
  Që dot nuk e zhvlerësoj
  Me gjithë grykësinë time
  Egoiste,
  Edhe pse dashurinë ta besova
  Si kredit të keq.

  Çdo krizë kujton se është epokale,
  Ja si më mbështjell natë e tetorit,
  Jorgan i zi,
  Stavë mbytëse;
  Epokale – ja,
  Pas kohës tënde
  Me skllavëri,
  Zinxhirë përkushtimesh,
  Behu mesjeta
  Me robëri malli,
  Mbasdite feudale,
  Kulla ngujimi e manastire guri,
  Ku krenitë i ruheshin
  Dobësive gjakse;
  Pastaj kapitalizmi
  Qartësoi:
  Prangat – e vetmja pasuri
  E vlerë për t’u humbur;
  Pa vargonj malli –
  Zero komuniste,
  Postmoderniste,
  Flokët lyer me sarkazëm
  Të ngrirë
  Antigravitacioniste;

  Arratisem
  Të t’harroj
  Në dhomën e motelit të parapëlqyer
  Diku në upstate,
  Gazeta është e djeshme
  Mbi komo,
  Dhe vajza është e djeshme,
  Mbi kanape,
  Lajme të shtrydhur,
  Gjoks i lexuar,
  Magma u ftoh,
  U ngurtësua
  Në shtrat granitik,
  Çarçafët të shtangët vrasin bërrylat dhe gjunjtë,
  Gjithë pikat inf(l)ektive të trupit,
  Ndërsa dysheku është shkëmbi amnor
  I gjithë të këqiave
  Tokëformuese.

  Shije dheu acid.
  Ndaloj një taksi,
  Të sëmurë me verdhëz,
  Veç që t’i përgjigjem me mllef pyetjes “për ku”,
  Al Paçino dhe Migjen
  Njëkohësisht:
  To Hell!
  E di që jam vonë për atje
  Si pasagjeri me xhetleg
  Që s’kupton kush ia vodhi orët,
  Ato orët
  Që duhej t’ishin të lumtura
  Pikërisht ngaqë u vodhën.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË