More
  KreuLetërsiBibliotekëPoezi nga vëllimi i ri i poetes Elida Buçpapaj, "Of-shaj"

  Poezi nga vëllimi i ri i poetes Elida Buçpapaj, “Of-shaj”

  Në qytetin pa ëngjëj

  fëmijëria ime
  kolibër i friksuar
  vajza me flokë Ofelie
  e dënuar
  se ka vjedhur arin
  e rrezeve të diellit
  në kolkozin
  xhungël
  ku askujt
  nuk i jepet dora
  të ngrihet kur rrëzohet
  dhe kërkushi nuk ndjen 
  asgjë 
  për kërkushin

  vajzën me flokë Ofelie
  sapo kapërcente
  pragun e përqafimit të nënës
  e priste treni i frikës
  që e përcillte
  si hije
  në qytetin pa ëngjëj

  shoqet e vajzës
  me sy
  shumë të bukur

  prej qielli
  ngrinin akullnaja të kaltra
  sa shihnin
  kolibrin e vogël
  që niste të dridhej nga ngrica

  në këtë botë mizore
  paska fëmijë fajtorë
  të vdesin urie
  në kampin e Tepelenës
  paska vajza të vogla që lemerisen
  në burgun e frikës
  kur ua këpusin perin balonave
  sapo nisin fluturimin
  e nuk i lejojnë
  të thurin me flokët e tyre të bukur
  gërsheta ëndërrash

  në qytetin tim
  pa ëngjëj
  gjethet e vjeshtës
  ktheheshin
  në varka të verdha shpëtimi
  ndërsa bari u bë avokati im
  më ka marrë
  në mbrojtje
  me skeptrin
  e blertë
  si dirigjent i shiut 
  dhe universit
  shiu më ka marrë
  në mbrojtje
  shiu me këmbka
  të zbathura
  ishte avokati im
  kur isha vetëm
  më ka dhënë dorën
  e tij të padukëshme
  në qytetin tim
  me djaj
  pa ëngjëj


  Telat e pentagramit

  telat e pentagramit
  janë bosh
  pa nota
  zogjtë preferojnë
  të këputin
  fillin e fluturimit
  nga rraskapitja
  t’i përpijë si kuçedër oqeani
  se të vendosin aty
  notat e cicërimave të tyre

  mbi telat
  e pentagramëve bosh
  nderen
  monologët e lagur
  nga shiu i vetmisë
  era var vajet
  e kujis pa nota

  jo shumë larg
  në kohë
  në telat e pentagramit
  varnin poetët
  tani nderin
  të linjtat e përditëshme
  të zgjyrosura
  prej dushit blozë
  të ndërgjegjes

  telat e pentagramit
  tela me gjëmba
  që i gjakosin notat


  Kur du me ulërit

  kur du me ulërit
  po s’kam kujt
  se njerëzit janë
  me sy t’shurdhumë
  shkruaj poezi
  e nxjerr vnerin
  dufin shfryj
  shfryhem
  sikur shpohet
  barku i qiellit
  me heshtën e një vetëtime
  që e zbraz shiun
  mbi kokat
  e qyteteve

  poezitë i shkruej
  për të vdekunit
  ose për ata që ende
  s’kanë lindë
  që ende nuk ua kanë
  dhanë barin
  me i kthy
  në dordolecë
  këta që janë gjallë
  u thënçin
  janë me gojë qorre

  nuk muj me thanë
  se janë si bagtija
  sipas zoolatrisë
  asht e shejtë
  në pjesën
  tjetër të botës
  lopët janë
  sisët e njerëzisë

  nëse don me sha dikand
  me ia thanë të tana
  me i thanë
  të fundit fjalë
  thuaji
  je shqiptar
  dhe e ke shajt
  me gjithçka
  se s’ka ma t’zinj sa
  janë shqiptarët
  per veten e tyne
  s’ka pushtues
  ma t’urryer
  sa ata
  që pushtojnë
  veten
  dhe i nanshtrohen
  llumit
  të farës

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË