More
  KreuLetërsiBibliotekëPoezi nga Entela Tabaku

  Poezi nga Entela Tabaku

  QERAMIKË

  1.
  jam prej dheu
  kujtimet m’i mbledhin qoshet
  me duer të lagta
  ia formojnë grykën poçes ku mbahem
  vegzat
  fundin
  e shtien në furrë
  dhe e pjekin

  jam prej dheu
  të djegun

  2.
  jam prej dheu
  kujtimet m’i ngjyejnē qoshet
  me bojna të kuqe
  ia llakojnë grykën poçes ku mblidhem
  vegzat
  fundin
  e nxjerrin në diell
  dhe e thajnë

  jam prej dheu
  të përcëlluem

  3.
  jam prej dheu
  kujtimet m’i vlojnë qoshet
  ia shkrijnë grykën poçes ku shfaqem
  vegzat
  fundin
  e shtrijnë në magje
  dhe e shterrin

  jam prej dheu
  të magjepsun

  4.
  jam prej dheut
  tand
  të përvëluem

  JAM SHISHE BOJE SHKRIMI

  jam shishe boje shkrimi
  një shishe e vogël
  shpatuke
  me fundin e gjanë dhe grykën e ngushtë
  e mbushun me bojë të zezë
  pak të trashë dhe me aromë
  kohësh të kalueme në pritje
  të shpresës
  jam pendë
  e shkulun me dhimbë prej një zogu
  të paqtë
  e mprehun një mbramje
  prej një brisku që ua kurseu venave
  derdhjen
  jam kartë pak e ashpër
  me rrëfimet e zverdhuna të pemës
  ende nëpër rreshta
  jam mundimi i dorës
  së shtrëngueme mbas pendës
  si i mbytuni mbas timonit
  ngjyemja e shkrimit në gishta
  gërvishtja e majës nëpër fjalë që shkruhen
  për mos me vdekë


  NATYRË E QETË

  I
  një pëllumb gri në blinin përballë
  më ndjek me sy
  herë më duket se e tërheq
  dora jeme që ngre dhe ul kafen
  ngadalë
  herë fustani jem i kuq me topa
  të bardhë
  herë tingëllimi tragjik
  i Dido & Aeneas

  një gru e kuqe në ballkonin përballë
  më ndjek me sy
  herë më duket se e tërheq
  kryeti jem që tundet
  ngadalë
  herë puplat e mia gri
  në të bardhë
  herë gugatja jeme tragjike
  në Dido & Aenea

  II

  një bli i zverdhun poshtë meje
  më mban
  herë më duket se e tërheq
  trupi jem që përkundet
  ngadalë
  herë thonjtë e mi rozë
  në të bardhë
  herë gugatja jeme tragjike
  në Dido & Aenea

  një pëllumb gri mbahet
  në mu
  herë më duket se e tërheq
  gjethnaja jeme që fryn
  ngadalë
  herë trungu jem bojëkaf
  në të bardhë
  herë fëshfërima jeme tragjike
  në Dido & Aenea

  III

  një gru e kuqe në ballkonin përballë
  më ban shoqni
  herë më duket se e tërheq
  gjethnaja jeme që fryn
  ngadalë
  herë trungu jem bojëkaf
  në të bardhë
  herë fëshfërima jeme tragjike
  në Dido & Aenea

  një bli i zverdhun përballë
  më ban shoqni
  herë më duket se e tërheq
  dora jeme që ngre dhe ul kafen
  ngadalë
  herë fustani jem i kuq me topa
  të bardhë
  herë tingëllimi tragjik
  i Dido & Aeneas
  Mos ki frikë
  Mos ki frikë
  me qenë!

  TRUP

  ky trup që më përmban
  flen e çohet me mu
  untohet dhe ngihet me mu
  gëzohet dhe vuen me mu
  ndyhet dhe pastrohet
  lodhet dhe çlodhet
  këndon
  ban bukë
  dhe puthet
  me mu
  ky trup që më përban
  më ka vetëm mu
  gjaku i ngrihet
  kur andrroj përmallshëm
  me sy kah qielli
  dhe shpejton me më mbërritë
  me therje të hejshme zemre
  ky trup
  ky unë

  NATË VERE

  as sonte nuk u err
  retë retë
  shpohen e tëhollohen
  në qiej të pagjumë
  maja e blinit u shkri krejt
  kryekrejtë kryekrejtë
  e poshtë pikon mjaltë
  poret e tokës e thithin thellë
  thellëtë thellëtë
  mbushin plasat që i hapi
  akulli i dimnit të gjatë
  dhe terri ambëlsohet
  e unë jam pritja
  errëtë errëtë

  ZA

  asht një za që këndon e këndon
  tanë ditën
  mbi hekurudhën e vjetër mbas shtëpisë
  atë që varet në tela
  lamtumire
  mbi plasat e asfaltit poshtë ballkonit
  ato që ushqejnë fije të fshehta
  bari
  mbi hapat e zhgënjyem
  e vonuem
  të botës

  asht një za që këndon e këndon
  tanë ditën
  a ndoshta janë dy
  tre
  katër
  jam

  DALNGADALË ZHBAHEN

  dalngadalë zhbahen të gjitha udhët që lashë mbrapa
  grimcë për grimcë e shkrin dheun ky shi
  dhe ziftin
  dhe gurin
  gjithshka e shndërron në ujë
  të zi
  të paktën të shionte butë
  të pikonte
  të -onte disi
  por bjen
  rreh
  më zhban
  në ujë të zi

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË