More
  KreuLetërsiBibliotekë"Në çastin e fundit Zoti përkulet", poezi nga Preç Zogaj

  “Në çastin e fundit Zoti përkulet”, poezi nga Preç Zogaj

  IMAZH VERE NË SHËNGJIN

  Vajzat kanë stilin dhe mendësinë e luleve.
  Kurrë nuk i shohim,
  As duke çelur,
  As duke u rritur…

  Verë 2008


  PËRPARA SE TË NDODHË
  DIÇKA E KEQE

  Kam dashuruar dhe më duhet të iki
  përpara se të ndodhë diçka e keqe.

  Nuk janë të miat mendimet që vijnë
  për të më hequr lëmshin nga gryka.
  Nuk janë të miat këto duar, këto gishta,
  Nuk është imi jermi,
  kjo fantazmë që jam
  formën m’ka vjedhur.

  Kam dashuruar dhe më duhet të iki
  në vende të tjera, në toka të tjera,
  në gjuhë të tjera, në mendime të tjera,
  Përpara se të ndodhë diçka e keqe,
  Përpara se të bjerë në gjunjë nëna ime
  Të lutet pa shpresë
  Për fajin tim,
  Për hallin tim,
  Për mallin tim,
  Për të fajshmin mallin tim…

  Oh, sa e rëndë, sa vulgare…
  Të ec sërish në këmbë trotuareve,
  Të kaloj sërish para “Kafe Flor”,
  Ti’ jap lëmoshë të njëjtit lypës
  Të hyj në të njëjtat dyqane,
  Të blej të njëjtat lule,
  Të ha, të pi, të paguaj…
  Të shoh të njëjtin diell që skuqet e zbret kodrave,
  Të dëgjoj zemrën që rreh dhe ta di
  se kam qenë po unë,
  se ke qenë po ti…

  Kam dashuruar dhe më duhet të iki
  përpara se të ndodhë diçka e keqe.
  Dashuria s’mund t’ia fillojë nga fillimi.
  Dashuria s’shërohet me dashuri.
  Dashuria është fundi dhe s’ka gjë pas saj.
  Unë jam fundi, s’ka gjë pas meje.
  Qyteti më ka dhënë afat.
  Ditë pas dite qyteti mbyllet
  si një kopsht trëndafilash në zi.
  Shumë shpejt s’do ta njohim më njëri-tjetrin
  Shumë shpejt, shumë shpejt më duhet të iki
  para se të ndodhë diçka e keqe


  NA ISHTE NJEHERË BAJRONI

  Na ishte njëherë Bajroni-
  Fisnik anglez, i mërzitur,
  si lulja e magjishme që s’ka dashur të ngrihet
  nga amshimi.

  E dinte patjetër se kotësia
  është një sëmundje që kosit vrulle
  dhe buzëqeshje.

  Në moshë të re u nis drejt Greqisë
  me ëndrrën për të zgjuar nga gjumi
  perënditë e bardha të mitologjisë.

  Atje dha shpirt një natë me shi,
  larg, shumë larg Anglisë së tij,
  Akoma më larg kohës së tij.
  Me kupa të pista ia derdhën gjakun.

  Oh, sërish nuk do ta shoh
  kur të rimbijë si një lule e bardhë
  prej amshimit.

  Korrik, Greqi, 2009


  KJO DITE KAQ E BUKUR

  Si Atlasi në mitin e vjetër
  mbaj mbi supe qiell dhe diell.
  Një vesk hyjnor pa peshë, pa shpjegim
  më rri mbi çerpikë,
  më hyn në shikim.

  E di se s’do çmendem, Cikël
  por kam frikë se do çmendem,
  prandaj nuk e çoj kryet, nuk lëviz.
  Një ftesë zbret prej sipër…Kush do t’i përgjigjet
  shndritjes së beftë të enigmës mbi kurriz.

  Kjo ditë kaq e bukur…
  Ajo do të ikë,
  Unë do të rri këtu.
  Ajo do të kthehet
  dhe s’do të më gjejë.

  Veç unë kam qëlluar
  i papërsëritshëm.

  Janar 2008


  HISTORI

  Duhet të ecja ngadalë,
  Të kthehesha ngadalë majtas, djathtas,
  Të merrja frymë ngadalë duke duruar
  dhimbjet e plagës shpërndarë
  qeshje me qeshje.

  Çdo minutë stamponte
  fytyrën tënde në fytyrën time.
  Unë po zhdukesha
  duke të dashur.


  VDEKJA ËSHTË E ARDHMJA IME

  Nuk kujtohem të kem jetuar ndryshe
  në një kërcell zambaku a në një trup bardi.
  Nuk kam parë gjë kur hapa sytë për herë të parë,
  Nuk di ç’do të shoh kur t’i mbyll për herë të fundit.

  Në një stancë të tillë hapje-mbyllje sysh
  harxhohet dhuntia, leja me pa
  diellin, oqeanet, tokën magjike…
  Pa lajme na le krijuesi ynë
  pas kësaj çudie…

  Kalimtar, duke ngjitur të përpjetat e dijes,
  duke ulur përditë numrin e mistereve,
  është më e bukur bota, më e jashtëzakonshme.
  Vështirë me besue se s’jemi shkrepje,
  apo aradhë të një argëtimi qiellor.
  Lartësitë e tua do të fillosh të zbresësh
  në të njëjtin rruzull, kalimtar,
  Atëherë kur të gjitha dashuritë, magjepsjet
  me radhë thjeshtohen dhe mbetet
  uji, trishtimi në damarë,
  hija e blertë e amshimit në sy,
  një kujtim i vjetër që s’ka përse të ndjek,
  një thirrje që s’mund e s’duhet të dëgjohet,
  Plaga e madhe, plaga hyjnore
  që zëvendëson plumbin në rrugën drejt fundit…

  Vdekja është e ardhmja ime.

  Gusht 2008


  FALJE GJUHES

  Zëra, zëra, zëra…
  Zëra ta lartë, shurdhues.
  S’arrijnë të kaptojnë kurrë malin, detin.
  Veç ngrihen e bien këtu se këtu
  Në heshtjen tonë, në helmin tonë.

  Fytyra të shprishura si topat kur shtien.
  Shtjella tymi nxjerrin nga goja oratorët,
  Vetëm këtu ndërtohet dhe…asgjë!
  Vetëm këtu jetohet dhe …asgjë!
  Vetëm këtu nuk rrotullohet globi!
  Vetëm këtu feston marrëzia…

  Gjithë këtë kohë vendi im është Shqipëria
  me bijtë dhe bijat e veta të radhës
  Goditur sekush në mënyrën e vet
  nga mungesa e turpit dhe e keqardhjes.

  Ikin ditët.
  E shkuara mblidhet e mbetet një “Dje”.
  “Dje” ka qenë dje.
  “Dje” është sot.
  “Dje” do të jetë nëser.
  Koha jonë s’del dot prej së djeshmes.
  Të vdekurit thjeshtohen me të vdekurit dhe mbeten
  Shtjellat e tymit, të folurat me zë të lartë, ngërdheshjet…

  Vëllezër, unë e kam të vështirë. Kam frikë
  se jam me grykë, ose…jam poet.
  Më fal, o gjuhë që s’i shijoj triumfet.


  DHIMBJA, HIJA IME

  Iki dhe dhimbja vazhdon prapa meje
  ashtu siç vazhdonte para se të mbërrija
  në këto brigje.

  Askush nuk më di të vdekur mua.
  Jam në anën e fuqisë që lidh,
  e nuk shëron
  plagë.

  Malli nuk është për të gjallët.

  Maj 2008


  KOHA ME U NIS

  xxx
  Rrotullimi i tokës kalon me të thirrura
  nën qiellin e Velës.
  Zogj të vetmuar hidhen si gurë
  nga hija në hije.
  Djaloshi i hershëm në shpirtin tim
  merr frymë ngadalë
  si një shtërg i vonuar.

  Është koha me u nis,
  pa hartë, pa plan, pa qëllim
  me çantën e mbledhur si flatër në shpinë.

  xxx
  Në jetë u shumëzova si lulet dhe si pemët.
  Ky ishte shpërblimi im për Krijuesin.
  Por, drejt më e thënë, nuk jam veçse poet,
  bir i kujtdo që më njeh për bir,
  vëlla i kujtdo që më njeh për vëlla,
  at i cilitdo që më njeh për at…
  Nuk marr përsipër çfarë nuk është
  në kohën e vet. Bëj ç’më vjen.
  Flas, shkruaj, parashikoj
  ardhjen e dytë të Krishtit mbret.

  xxx
  Kur isha i ri lidhem një pakt: unë, era dhe uji.
  Era e mbajti fjalën, asnjëherë s’është ndalur.
  Uji e mbajti fjalën, asnjëherë s’është ndalur.
  Vetëm unë u ndala, vetëm unë jetova, vetwm unw jetoj
  rreth e rrotull vetes.
  Shumë shpejt njoha gruan me të bukur,
  Shumë shpejt u deshëm,
  Shumë shpejt mbaroi… Nuk ka më
  nuk mundesh më
  me dhënë, me marr, me ndje dy herë
  përqafimin e parë, puthjen e dytë, fëmijen e tretë.
  Është koha me u nis
  në rrugën e rrezeve të diellit
  përpjetë.

  Maj 2008


  NË ÇASTIN E FUNDIT ZOTI PËRKULET

  …Edhe po të mund të hiqja nga trupi
  këtë lëkurë të djegshme, të vdekshme, të tretshme;
  Edhe po të mund të shpleksja fije-fije
  këtë karmë që jam, lule-perëndie,
  kurrë s’do të mund të shihja me sy
  një shenjë të vogël nga një hy.

  Por zoti është, i tretshëm, i ikshëm,
  Nuk më merr në zotërim, edhe pse më huan
  të folurën, të menduarit dhe gjithë mundësinë
  për t’iu afruar.

  Në rruzullin tim, në jetën time,
  Në këtë fillim e mbarim, në këtë kafaz
  Unë mbaj një pjesëz të dijes nga gjithë enigma.
  Një shenjë të së dukshmes nga gjithë e padukshmja.
  Një formë të vdekshme nga gjithë e pavdekshmja.
  Në çastin e fundit Zoti përkulet
  merr gjënë e vet te unë dhe me lë
  mbi supet e njerëzve veshur me të zeza.

  Shtator, 2009

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË