More
  KreuLetërsiBibliotekë"Këmbësor në qiell", poezi nga Preç Zogaj

  “Këmbësor në qiell”, poezi nga Preç Zogaj

  “Këmbësor në qiell”, vëllimi im i pestë në radhë, por i pari në liri. Rreth pesëdhjetë poezi të shkruara kryesisht në vitet 1992-1993, por edhe para vitit 1990 nja pesë a gjashtë syresh. Doli nga shtypi në një kohë më të keqe se zakonisht për poezinë, në kakofoninë e “bigbang”-ut politik, shoqëror dhe kulturor të viteve të para të rregjimit të ri. Për këtë arsye mbeti i panjohur për mjaft lexues të librave të mi të mëparshëm apo të pastajmë. E kisha dhe e kam të çmuar, veç të tjerash sepse redaktimi dhe shtypja e tij m’u bënë dhuratë nga poeti Frederik Rreshpja që kishte krijuar shtëpinë e tij botuese “Albinbform. Së dyti, sepse është libri që dëshmon i pari çfarë vazhdoi dhe çfarë ndyshoi në poezinë time në kushtet e lirisë së fituar të shprehjes. Mirënjohës Bujar Hudhrit për botimin në ExLibris të një cikli nga ky vëllim.

  Autori


  E di se ajo erdhi

  Ne ramë në mëkat se nuk e dimë kur zgjohemi,
  Më kot i shënojmë ditët me emra, më kot.
  Sot është e hënë, por mund të jetë e premte
  Sikurse mund të jetë e diela një fanitje.

  Por prapëseprapë e di se ajo erdhi –
  një shpirt që kur pat ikur pa kujdes
  në viset e thella gjermanike,
  krejt dashurinë që patëm vetë e mbajti:
  Ty nuk të duhet, nuk të vlen – pat thënë.

  Por prapëseprapë e di se ajo erdhi,
  Një çast të vetëm shkrepi si yll
  në gjithë lëkurën time dhe u zhduk.
  Njëzet e katër orë pas unë fërkoj sytë
  Dhe vetëm dritë më kullon për faqe,
  A thua mu në trup atë e mbylla?

  Vjeshtë, 1992


  Ora e dashurisë

  Ora e dashurisë,
  Kjo ora e dashurisë
  Ka mbetur qyqe në emrin e një stine,
  Në emrin e një stine të nxehtë e lakuriqe,
  që iku prej këtu, u dynd e tmerruar
  nën turrin e mallkuar të pluhurit dhe mërisë.

  Unë nuk e di më kur shndrit në kraharorë
  feneri që ndjell buzët e djegura për shpirt.
  Këto lartësi u zhduken dhe vetëm baltë ka rrotull,
  Dhe sytë po protestojnë dhe s’është e largët dita
  të marrin arratinë ose të shuhen në gropa.

  Tani në shkapërcejmë nga maji në dhjetor
  sa çel e mbyll sytë, as tokas, as flurorë.
  Është kaq e ngjeshur koha sa nuk kemi kohë
  të shohim ndonjë endërr;
  Është kaq e pakët koha
  Dhe vonë është për të gjitha
  sidomos të rrimë përballë mallit tonë
  I bërë qelqe akulli
  në dritare të mbyllura.

  Sigurisht gruaja është, prani e gjallë joshjesh,
  Dhe endja jonë akoma s’është shuar krejtësisht,
  Por ora e dashurisë, kjo ora e dashurisë
  Ka mbetur në pigmentin e barit veror,
  Ka ngecur në të puthurën e mbrëmjes që s’po kthehet,
  Ka vdekur, ehuuuu, në prehërin e një Eve
  ku zemrat patën rrahur duke rimuar fytyra .

  1992


  Nuk do t’i frysh zjarrit

  Nuk do t’i frysh zjarrit
  perëndeshë e re.
  Ashtu si trupin
  ti mbulon edhe trillet
  me një hutim fëmije.

  Por kur nganjëherë
  del në botë dhe ngjyhesh
  me gjithë trishtimin
  e mjerimit të sotëm,
  dhe s’ke fuqi tjetër
  veç të marrësh plagë-
  Ti bëhesh femër
  deri në rrëzë të flokëve,
  si fluger dridhen
  nga zjarrmia jote.

  Asnjë fjalë s’mbetet gjallë,
  Shpirti jerm përpëlitet
  n’ato kohë shumëvjeçare
  ku veç emra trashëguam.

  1992


  Shiu me thërret të nisem

  Shiu më thërret të nisem diku… nuk di se ku!
  Në viset pa njeri, në rrugët pa fund,
  Nuk rrihet në shtëpi,
  Nuk rrihet askurrkund…

  Ja, rigat si fildish përpara mallit tim
  vrapojnë e zgjojnë kujtime që s’më përkasin mua,
  Borëbardha mijëvjeçare që nuk i ka parë kurrë
  syri i njeriut… Prandaj s’janë vjetruar!

  Po gjithë ky zgjim e mall nuk ka si vjen nga prapa,
  Shiu i butë përshkon përqiellshëm në zemra
  kohën pa cak përpara, kohën e pakapshme
  me gjëra që pulsojnë, por ende nuk kanë emra.

  E kotë t’i bësh bisht asaj endjes së fshehtë
  që vetëtin përbrenda kur bota mbytet në shi.
  Prapë u përmbush mëkati, prapë vjen Noeja me arkë,
  Dhe Ararati tjetër është lart mbi vjetërsi.

  1993


  Këngë e parregullt

  “Asgjë s’ka ndryshuar dhe gjithçka është tjetër,
  Çdo gjë është njëlloj dhe asgjë si më parë”.
  Epoka është re kurse jeta e vjetër,
  Prapë qajmë duke qeshur e qeshin duke qarë.

  N’ekran Komisariati na thotë papushim
  se afër është triumfi, në mos jemi në të.
  Mbyll sytë që ta shijoj në terr si vizatim
  Por veshët, ah, veshët, gjëmojnë: jemi në dje!

  Atëherë vetvetiu afrohem të dritarja-
  E njëjtë është lartësia prej xhamit në tokë.
  Por ndryshe, krejt ndryshme, si thonë, pa të shara
  do të ishte një kalim i shpejtë në atë botë.

  Por dreq si më mban hovin në çastin e guximit
  nijeti kokëfortë i një ëndrre flu,
  Ajo nuk ka shanse t’i shpëtojë tërbimit
  se vetem epopera ne dimë të bëjmë këtu!

  1993


  Harmoni

  Gruaja që dua kurrë s’ka qenë në parajsë!
  Shën Pjetrin s’e ka njohur dhe as ndonjë hero tjetër biblik,
  Me kohë ka shpëtuar nga endrra boshe për një jetë tjetër.
  Ajo është e fortë, dashuria e saj është kostante,
  Asjo është e lumtur me mua , ia ka arritur qëllimit
  të dashurohet pavarësisht, pavarësisht, pavarësisht…

  Gjer me sot nuk e ka truar zgjimin,
  Asnjëherë s’ka menduar të braktisë shtëpinë,
  S’ka patur ide as qejf të më tradhëtojë.
  Ora na pëkëson shtatin dhe kohën,
  bashkë me martesën tonë rrotullohen
  pemët e përkulura nga gjethet që ikin ,
  qiejtë e verës prej rërë të kaltër përveluese,
  Kodrinat që lundrojnë, vazhdimisht lundrojnë ,
  Shtëpia që tronditet, vazhdimisht tronditet,
  Buka që kursehet, vazhdimisht kursehet,
  Rruga që tepron, vazhdimish tepron,
  ditët e sazgjuara, ëndrrat e harruara-
  Jeta na sheh nga të gjitha anët.

  Prill, 1988


  Të rrosh si gjithë bota

  Të rrosh si gjithë bota, Marije-
  Është mirë të rrosh si gjithë bota.
  Të kesh busullën, lejen, pishtarin,
  Të kesh shtëpinë, bregun, mburojën,
  Të kesh thikën dhe jo veç litarin.

  Lindur prej prindërish të urtuar paq
  në kohë kurbanesh jetojmë pa kurbane.
  Ndanë epopeve kalojmë si dëshmitarë,
  Secili prej nesh i kam te shtatëdhjetat
  në garën e jetës që nuk ka finale.

  Të rrosh si gjithë bota, Marije-
  Është mirë të rrosh si gjithë bota!
  Por të rrosh si gjithë bota nuk është e lehtë.
  Nuk është e lehtë të rritesh fëmijë
  Kur ninullat i merr gjumi në buzë,
  Rrëzohen atje si nga shkrepi
  Dhe –ajme!- përgjaken ninullat!

  Fëmijët nuk duan të flenë.
  Përse këmbëngulin ne
  Pse?

  Qershor, 1989


  Gazmore për orën pesë

  Dy dhe një bëjnë tre,
  Tre dhe dy bëjnë pesë.
  Në oren pesë zgjohet nata,
  Përherë e njëjtë ora pesë
  Me një habi primitive në sy
  na thotë mirëmengjes gruas dhe mua,
  Qumësht blen, cigare ndez, plehra flak,
  Me foshnjën në krah niset nga gjashta,
  Sekond mbi sekond shpon këmbët e shkathta,
  Hopa! Hopa! Duke tërhequr zvarrë
  Betimet e së djelës për një fillim të mbarë,
  Po sa vjen e hëna betimet e shkreta
  i kryqëzon me akrepa.

  Nesër nuk ngrihem më në orën pesë.
  Ta di se plas vaji dhe shamata,
  Ta di se bjerr si prind e qytetar,
  Ta di se më kap Kodi Familiar.
  Do rri symbyllur në shtrat deri vonë,
  Të loz, të rrotulohem në një karrusel të ri,
  Të ndalem, të marr frymë buzë një ylli
  ku fjalë nga të mijat herët u bënë fli.
  Nëqoftëse prapë ashtu symbyllur
  ora pesë në radhë del,
  cigare ndez, qumësht blen, phehra flak,
  me foshnjën në krahë niset nga gjashta…
  Mendoni: shumë aventura bën edhe natyra.

  1988


  I fundit

  I fundit nuk ndjehet
  fatkeq sa ç’është.
  Pakush e sheh: një ngushëllim!
  Ai vrapon: dy ngushëllime!
  Pa frikë shkel korsitë e tjera,
  Europë, Azi, Amerikë, Afrikë
  Ç’triumf i rrallë
  larg finishit

  Ka raste rregullohet ndryshe
  me hipnozë, me marifet
  I vjen shiritit nga e kundërta
  Ose së prapthi seç e ndjek-
  Me shpinë e pret.

  Keqardhjen pra s’e meriton,
  Kurse mëshirën ca më pak.
  I shkrep të ndalet dhe ja shpejt
  Telekronisti me zë gjoksi,
  Operator-masazhatori,
  Me një fjalë klubi krejt
  E ngrenë n’altar
  si ngadhimtar.

  E prapë nëqoftë i mangë suksesi
  I fundit, fillikat me fat,
  Pa konkurentë në pyll vrapon,
  Dhe natyrisht shpallet kampion,
  Merr medalje, dekorata
  Tufa më lule dhe lëvdata
  në atë festë bot e bot
  mbytur në lot.

  Nëntor, 1989


  KE ARDHUR TË ME MARRESH ME VETE

  Frangat në xhep dhe biletën
  Bohemën në shpirt gjithashtu,
  Ke ardhur të më marrësh me vete
  Dhe unë s’të pyes se ku.

  E di se mirë është gjithkund
  me ty gjithandej e gjithherë,
  Por di ndërkohë se s’do mund
  Ta le lë këtë vend të mjerë.

  Si klithëm nga pas do na vijë
  Në fund të dheut po shkuam.
  Më ne si fantazëm do rrijë
  Deri në fund po duruam.

  Jo, jo, mos mi hidh ato sy
  Ku viset vrapojnë si pulëbardha,
  E rëndë ardhja me ty
  Edhe më e rëndë mosardhja.

  Kështu mes dy fatkeqësish
  Dënuar jam të jem vetëm.
  Mallkim dhe zëri që grish
  Mallkim dhe fati që s’jepem.

  Tetor 1992

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË