More
  KreuLetërsiBibliotekë"Gjeniu i turmës", poezi nga Charles Bukowski

  “Gjeniu i turmës”, poezi nga Charles Bukowski

  Përktheu Roland Gjoza

  DY NETË PARA SE TË FESTOJA 72 VJETORIN

  ulur këtu në një natë zhegu përvëlues, ndërsa
  pi një shishe kabernet shavinjon
  pasi kam fituar 232 dollarë në garat me kuaj.
  nuk kam shumë gjëra për t’iu thënë, veçse
  po të mos ishte kjo këmba ime e djathtë,
  kaq e pabindur,
  nuk do të ndjehesha ndryshe nga sa jam ndjerë
  30 apo 40 vjet më parë ( dhe për më tepër
  tani kam më shumë para dhe mund
  të siguroj një varrim
  dinjitoz ) gjithashtu
  ngas makina më të mira dhe
  nuk ngarkoj më
  thika automatike.
  jam ende në kërkim të një heroi, të një heroi model
  por nuk kam gjetur asnjë.
  nuk jam më tolerant ndaj Humanitetit
  nga ç›kam qenë ndonjëherë.
  nuk jam i mërzitur me veten, përkundrazi gjej forca
  për të qenë i vetmi që rikthehet
  në kohët e
  krizave.
  kam qenë gati për të vdekur me dekada të tëra dhe
  ushtrohesha dhe përsosesha
  për fundin,
  por bën kaq shumë
  nxehtë sonte
  dhe nuk arrij të mendoj aq shumë, por
  ky kabernet i shkëlqyer
  është i mjaftueshëm për mua.
  nganjëherë nuk e besoj as vetë
  si kam arritur gjer këtu
  ky duhet të jetë një lloj mallkimi perëndie
  kthyer në mrekulli!
  vetëm një tjetër djalosh plak
  duke pasqyruar forcën
  duke buzëqeshur pak
  ndërsa qytetet dridhen dhe dora e tij e majtë
  ngrihet
  mund të shtrëngojë
  diçka
  reale


  KANCER

  gjysmë njeriu dhe askund
  vetëm fillikat
  dëgjoj si rrroposet
  kështjella brenda meje
   
  i ngecur
  në orën
  më të errët
   
  humba dhe
  lojën e fundit
   
  tani
  zgjatem
  drejt
   
  kockave
  dhe heshtjes


  PLAK

  jam plak por nuk e ndiej
  ende
  jam si një tank
  që shkel me rrapëllimë
  mbi mutin
  e grumbulluar
  prej kohësh
  dhe vazhdimisht
  ai mut
  fizik dhe shpirtëror
  shtohet dhe bëhet mal
  ne vazhdojmë të ndotim
  dhe stratosferën
  mbeturinat hapësinore
  notojnë
  rreth e rrotull
  poshtë
  lart
  aty
  këtu 
   
  kujtoj gjyshen time
  tepër të moshuar
  nje masiv mishi i padobishëm
  me sy të vdekur
  dhe me një mendje
  të mbushur
  me mut
   
  ajo më shkaktonte lodhje
  isha i zhgënjyer
  teksa e shikoja
  ashtu
   
  unë jam ende mish i lakmuar
  më ndjekin qentë e zinj të vdekjes
  më kafshojnë thembrat
  janë kaq të mërzitshem dhe
  s’më ndahen kurrë
   
  kur të më vënë poshtë
  ata do të festojnë
  trofenë
  e përpjekjeve të tyre.
   
  vajza të reja
  prej vendeve
  të largët
  do të më
  qajnë
  dhe kjo është
  një e drejtë e tyre
   
  dhe ferri do të jetë për mua diçka e re dhe
  interesante


  MENDJA DHE ZEMRA

  pashpjegueshmërisht ne jemi vetëm
  përgjithmonë vetëm
  dhe ishte menduar
  të ndodhte kështu
  nuk ishte menduar
  të ndodhte ndryshe
  dhe kur beteja e vdekjes të fillojë
  gjërat e fundit që dua të shoh
  janë;
  një unazë fytyrash njerëzore
  që më vjen rrotull
  miqtë e mi të vjetër
  ata më të mirët
  dhe muret e vetvetes
  s’dua tjetër të pranishëm
   
  kam qenë vetëm, por rrallë
  i vetmuar
  e kam shuar etjen
  në pusin e vetvetes
  dhe ajo verë ishte e mirë
  më e mira që kam shijuar ndonjëherë dhe sonte
  i ulur
  ia ngul sytë errësirës
  dhe i kuptoj më në fund;
  errësirën dhe dritën
  dhe gjithçka
  midis
   
  paqja e zemrës dhe mendjes
  vjen
  kur ne kuptojmë
  ç›është ajo;
  ka ekzistuar
  dhe më parë
  në jetën tonë të çuditshme
  në lojën e kotë
  të ditëve
  merrni ç›të merrni
  nga gëzimi
  dhe gjithçka tjetër
  lëreni pas
   
  mos qani për mua
   
  mos u trishtoni për mua
   
  lexoni
  ç’kam shkruar
  pastaj
  harrojini
  të gjitha
   
  pini nga pusi
  juaj
  dhe filloni
  përsëri


  POEZI E VJETËR

  kjo është një poezi e vjetër
  e një djaloshi plak.
   
  keni kaq kohë
  që e keni dëgjuar
   
  jam ulur këtu
  sërish
  i dehur
   
  tavlla plot
   
  shishe rreth e rrotull
   
  poezi të shpërndara
  në dysheme
   
  ndërsa nata shkon drejt agimit
  unë bëj të njëjtën punë
  shtyp e shtyp
  me gabime
  dhe
   
  bulkthat kanë kohë
  që flenë
   
  baret
  janë mbyllur
  gjithashtu
   
  Li Po duhet t’i ketë kaluar
  të gjitha këto përvoja
  si unë
   
  përshëndetje, Li Po, ti
  provues i krisur
  i barërave dehëse
  bota vazhdon të jetë
  e mbushur plot
  me zemërim
  dhe
  dëshpërim mbytës
   
  ti e dije mirë ç›duhej bërë
  me poezinë
  i vije zjarrin
  dhe e lije të lundronte
  poshtë në lumë
  ndërsa perandori qante për këtë
  humbje
   
  ( por ti dhe unë
  e dimë fare mirë
  se kjo është
  pjesa më e natyrshme
  e kësaj loje )
   
  dhe ky çast është
  tani
  dhe
  për fat
  kam një pije
  atje majtas
  në dysheme
  midis poezive
  përmes tymit
  bie mbi tavëll
  bytha më digjet
  vetullat më përzhiten
  kërcej jashtë
  marr tjetër drejtim;
  koktejl poezia!
   
  dhe më vjen një zë
  nga muri ngjitur
  “ TË QIFSHA TY
  ME GJITHË MAKINËN E SHKRIMIT”
   
  janë të shumtë
  pacientët
  që më shajnë kështu;
  është ora 3:45 e
  mëngjesit
   
  por unë nuk ndalem
  duke shtypur
  kam për të shijuar
  dhe këtë pije
  të fundit,
  sepse prej kohësh
  e kam mundur vdekjen
  të paktën
  10.000 herë.
   
  departamenti i policisë së Los Angjelesit
  një tjetër
  problem


  PO VJEN FUNDI

  ora 2 e mëngjesit
  në dhomën time të vogël
  lë makinën e shkrimit
  për pak kohë
  ndez cigaren tjetër
  dhe vazhdoj të dëgjoj
  Bethovenin
  në radio.
  unë dëgjoj dhe dukem
  kaq i çuditshëm
  i plogët,
  një qenie parazite
  mendjen e kam te një poezi tjetër
  dhe tek një tjetër pas saj
  dhe tek ushqimi i keq që ha
  a s’është kjo
  një mrekulli
  në kohën që po më vjen fundi
  si dikur
  dhe tani
  unë admiroj guximin dhe të pirët prej sarhoshi
  të kompozitorit
  vdekur
  mbi 100 vite më parë
  kush është më i ri dhe më i fortë
  ai është sigurisht
  po dhe unë jam
   
  shkëlqejnë shekujt
  prej magjisë së rrallë
  të krijesave hyjnore
  që na shkëpusin prej të zakonshmes së tmerrshme
  dhe sëmundjeve të pashërueshme
  që na rrethojnë
   
  ndez cigaren e
  fundit
  kujtoj të gjitha orët 2 të mëngjesit
  të së kaluarës sime
  i nxjerr jashtë bareve
  në kohën që mbyllen
  i nxjerr në rrugë
  ( një zhgan i rreckosur
  me vetmi fillikate
  njerëz
  ishim ne )
  secili zvarritet në shtëpinë e vet
  vetem
   
  shumë më mirë është të jetosh
  si unë
  tani
  të thuash
  gjallë jam
  gjallë
  të dëgjosh për
  optimizmin
  mirësinë
  shpresën
  të mrekullueshmen
  SIMFONINË E TRIUMFIT;
  jetën e re.


  NJË LETËR NGA HADI NË KUTINË TIME POSTARE

  lexoj;
  z. Chinaski, ne erdhëm për t’ju thënë nëse
  jeni i interesuar për një drekë falas.
  ne do të vimë përsëri
  pasdite
  do të sjellim ca birra.
  tani është ora 14:00
  presim telefonin tuaj nëse jeni i interesuar.
   
  397 – 8211
  Steve dhe Frank


  PA PËRVOJË NË DASHURI

  vajzë e vogël e zeshkët me
  sy të ëmbël
  po vjen koha
  të përdorësh thikën
  po unë s’do të frikësohem
  s’do të bëj me faj
  ty
  po veten
  ndërsa ngas makinën
  përgjatë bregut
  fillikat
  shoh valëvitjen e palmave
  të palmave të shëmtuara të rënda
  të gjallët s’mbërrijnë
  të vdekurit s’largohen
  nuk të bëj me faj
  e harroj thikën
  kujtoj puthjet
  buzët tona që s’dinin të puthnin
  se s’kishin përvojë në dashuri
  kujtoj ato çaste
  si më dhe gjithçka që kishe
  dhe unë
  si të dhashë ç›kish mbetur
  ende
  kujtoj dhomën tonë të vogël
  atë ndjesi delikate për ty
  dritën në dritare
  historitë e tua
  librat e tu
  kafenë tonë të mëngjesit
  mesditat tona netët tona
  trupat tanë që u derdhën së bashku
  kur binim për të fjetur
  rrymat e vogla, rrjedhjet
  të menjëhershme dhe të paharruara
  këmba jote këmba ime
  krahu yt krahu im
  buzëqeshja jote, ngrohtësia
  jote
  që më bëjnë të qesh dhe tani
  vajzë e vogël e zeshkët me
  sy të ëmbël
  ti nuk ke thikë, thika është
  imja
  nuk po e përdor
  ende 


  GJENIU I TURMËS 

  ka shumë urrejtje, pabesi, dhunë, absurditet te njerëzit mesatarë
  qenie të gatshme për te furnizuar ushtritë në çdo kohë
   
  dhe më të mirët në vrasje janë ata që predikojnë kundër saj
  dhe më të mirët në urrejtje janë ata që predikojnë dashurinë
  dhe më te mirët në luftë janë ata që predikojnë paqen
   
  ata që predikojnë zotin, kanë nevojë për zotin
  ata që predikojnë paqen nuk kanë paqe
  ata që predikojnë paqen nuk kanë dashuri
   
   
  kujdes nga predikuesit
  kujdes nga të diturit
  kujdes nga ata që gjithmonë lexojnë libra
  kujdes nga ata që e urrejnë varfërinë
  ose nga ata që janë krenarë për të
  kujdes nga ata që shumë shpejt ju ngrenë në qiell
  dhe presin t’ua kthesh me të njëjtën monedhë
  kujdes nga ata që menjëherë ju censurojnë
  se kanë frikë ngaqë shumë gjëra nuk i njohin
  kujdes nga ata që kërkojnë t’i ndjekë turma
  ngaqë vetëm nuk ndjehen të fortë
  kujdes nga burri mesatar, kujdes nga gruaja mesatare
  kujdes nga dashuria e tyre, se dashuria e tyre është mesatare
  në çdo gjë kërkojnë mesataren
   
  por janë gjeni në urrejtjen e tyre
  ka shumë gjenialitet në urrejtjen e tyre për t’iu vrarë
  për të vrarë dikë
  duke mos duruar vetminë
  duke mos kuptuar vetminë
  ata do të përpiqen të shkatërrojnë gjithçka
  që ndryshon nga botkuptimi i tyre
  duke mos qenë në gjendje për të krijuar art
  ata kurrë s’do ta kuptojnë artin
  dhe dështimin e tyre si krijues do ta arsyetojnë
  vetëm si dështim të botës
  duke mos arritur të dashurojnë vërtet
  ata do ta besojnë dashurinë tuaj të gënjeshtërt
  dhe pastaj ata do t’ju urrejnë
  dhe urrejtja e tyre do të jetë një kryevepër
   
  si një diamant rrëzëllitës
  si një thikë
  si një mal
  si një tigër
  si një bar helmues
   
  arti i tyre i mahnitshëm!

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË