More
  KreuLetërsiBibliotekë"1 shtator 1939", poezi nga W. H. Auden

  “1 shtator 1939”, poezi nga W. H. Auden

  Poezia u botua së pari në numrin e The New Republic, të datës 18 tetor 1939 në Nju Jork dhe pastaj është përfshirë në përmbledhjen e Auden “Another time” (Njëherë tjetër), 1940. Kritikët kanë theksuar se autori mbështetet në modelin e strofave të poezisë “Easter 1916” (Pashkët 1916) të W.B. Yeats. e cila evokon Luftën I Botërore.

  Përktheu Kujtim Morina

  Kjo poezi është shkruar për fillimin e Luftës II Botërore që shënohet më 1 shtator 1939, me pushtimin e Polonisë nga Gjermania.


  I ulur në një nga baret
  e Rrugës Pesëdhjetë e Dy
  I pasigurtë dhe i frikësuar
  Ndërsa shpresat e pritshme shuhen,
  Të një dekade të ulët dhe të pandershme
  Valë zemërimi dhe frike
  qarkullojnë mbi vende të kthjellëta
  dhe të errësuara të globit
  duke pushtuar jetët tona private;
  kundërmimi i paemër i vdekjes
  shkel mbi natën e shtatorit.

  Dijet e sakta mund të nxjerrin
  në dritë të gjithë keqbërjen
  nga Luteri deri në ditët tona
  çfarë e ka bërë një popull të çmendet,
  gjej çfarë ndodhi në Linz
  Një megaloman i shndërruar
  Në një zot psikopat.
  Unë dhe publiku e dimë
  Ashtu si edhe fëmijët e shkollës
  Atyre që ju është bërë e keqja
  Me të keq do të ta kthejnë.

  Tukiditi i mërguar e dinte
  Ç’do të thotë një fjalim populist
  për demokracinë
  Dhe çfarë bëjnë diktatorët.
  Gjepurat e vjetra që flasin
  Për një varr apatik,
  I gjithi i analizuar në librin e tij.
  Iluminizmi i hedhur tutje,
  zakonet që krijon dhimbja,
  keqqeverisja dhe brenga
  duhet t’i vuajmë të gjitha përsëri.

  Në këtë vend asnjanës
  Ku grataçelat e verbëra përdorin
  Të gjithë lartësinë për të shpallur
  Forcën e Njeriut Kolektiv
  Secila gjuhë derdh shfajësimin
  e saj të ethshëm, të kotë
  Po kush mund të jetojë gjatë
  në një ëndërr euforike
  Nga pasqyra ata sodisin
  Fytyrën e imperializmit
  dhe të së keqes së botës.

  Fytyrat e njerëzve në bar
  Kapen në ditët e tyre të zakonshme
  Dritat kurrë nuk duhet të fiken
  Dhe muzika kurrë të mos pushojë.
  Të gjitha zakonet synojnë
  Ta bëjnë këtë gjendje të duket
  Sikur asgjë s’ka ndryshuar.
  Që të mos shohim ku jemi
  Të humbur në një pyll të fanitur
  Fëmijët që kanë frikë kur vjen nata,
  që s’kanë qenë kurrë të lumtur apo të mirë.

  Plehrat militantë, më dredharakët,
  Personat e Rëndësishëm gërthasin
  Nuk është aq e pastër sa dëshira jonë
  Çfarë shkroi Njinsky i acaruar
  për Diaghilev,
  është e vërtetë për zemrën normale.
  Sepse gabimi i mbrujtur në kockë
  i çdo gruaje dhe çdo burri
  Digjet për atë që s’mund ta ketë,
  Jo për dashurinë universale
  Por vetëm për t’u dashur vetë.

  Nga errësira konservatore
  Në jetën e moralshme
  Kalimtarët e ngjeshur përsërisin
  zotimin e tyre të mëngjesit
  “Do të jem i sinqertë me gruan
  Do të përqendrohem më shumë në punë”
  Dhe guvernatorët e pakrahë të provincave zgjohen
  Për të rifilluar lojën e tyre të detyrueshme;
  Kush mund t’i lirojë ata tani;
  Kush mund t’i kuptojë të shurdhërit
  Kush mund të flasë me memecët?

  E gjitha çfarë kam është një zë
  Për të zhbërë gënjeshtrën e palosur
  Gënjeshtrën romantike në trurin
  E një njeriu të ndjeshëm në rrugë
  Dhe gënjeshtrën e Autoritetit
  Ndërtesat e të cilit prekin qiellin
  Nuk ka ekzistuar diçka e tillë si Shteti
  Dhe askush nuk ekziston më vete.
  Uria nuk të jep zgjedhje
  Për qytetarët apo policinë
  Duhet të duam njëri-tjetrin ose të vdesim.

  I pambrojtur në këtë natë
  Bota jonë në gënjeshtra të trullosura,
  Megjithatë, shquhen gjithandej
  Pikëla drite ironike,
  Vetëtijnë kurdo që të Drejtit
  Shkëmbejnë mesazhe
  A mundem unë, i krijuar si ata
  Nga Erosi dhe pluhuri
  I dërmuar nga i njëjti
  Mohim dhe dëshpërim
  Të tregoj një flakë afirmuese.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË