Kreu Letërsi Botime të reja Promovohet në Milano "Secili çmendet simbas mënyrës së vet" - Kur ...

Promovohet në Milano “Secili çmendet simbas mënyrës së vet” – Kur vrojtuesi bëhet një me objektin e vrojtuar

nga Durim Taçi

Në kuadrin e një turi promovimesh në metropolet italiane, botuesi ‘’Lubrina Editore’’ ka ftuar shkrimtarin Stefan Çapaliku të prezantojë në Milano ‘’Secili çmendet simbas mënyrës së vet”. Ky takim, i cili i paraprin atij që do të organizohet së shpejti në Romë, do të mbahet të shtunën në 7 dhjetor në Qendrën Kulturore ‘’Philo’’.

Romani, që i ka kaluar me kohë kufijtë e Shqipërisë, i përkthyer tani më në disa gjuhë, para publikut italian u paraqit në Panairin e Bergamos, në prill të këtij viti. Nga përshtypjet e vlerësimet e deritanishme risia që sjell kjo vepër mund të vërehet në dy aspekte: në atë tekstual – një vepër që banon pragun e zhanreve letrare dhe eseistike ; si dhe në atë kulturor – një eksport autentik shqiptar drejt Apenineve.

Vrojtuesi bëhet një me objektin e vrojtuar. Bota përtej detit dikur indiferente, nuk mund të jetë më e tillë, qoftë vetëm nga fakti se atje jetojnë gjysmëmilioni shqiptarë apo shqiptaro—italianë. Kureshtja për Shqipërinë ka hyrë në një etapë njohjeje të ndërsjelltë, për të cilën ky roman jep një ndihmesë reale.

SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

Ju lutem lini komentin tuaj!
Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

Artikujt më të fundit

Viktor Frankl dhe kërkimi për kuptimin

Nga William J. Winslade Më 27 janar 2006, në gjashtëdhjetë e një vjetorin e çlirimit të kampit të vdekjes së...

Pajtim Statovci fitues i çmimit më prestigjoz në Finlandë për letërsi, “Finlandia”

Çmimet më prestigjioze të librit në Finlandë për letërsinë, jo-letërsinë dhe letërsinë për fëmijë u dhanë më 27 nëntor nga Fondacioni Finlandez i Librit...

Shkrimtarët mbështesin Agron Tufën

Te dashur Virion dhe Zoica, Deshiroj te jeni mire me shendet te tre dhe me gjithe familjet tuaja ne Gjirokaster.

Mimoza Hysa: Diktatura kërkon një trajtim nga brenda, me gishtin drejtuar vetes dhe jo tjetrit

Intervistoi Violeta Murati Pas një përvoje tridhjetëvjeçare me përkthimin e autorëve si Giacomo Leopardi, Dino Buzzati, Eugenio Montale, Antonio Tabucchi,...