More
  KreuLetërsiBotime të rejaJorina Kryeziu (Shkreta): Një dritare e re europiane për poezinë

  Jorina Kryeziu (Shkreta): Një dritare e re europiane për poezinë

  ANTHOLOGY OF YOUNG ALBANIAN POETS ANTOLOGJIA E POETËVE TË RINJ SHQIPTARË/ ΑΝΘΟΛΟΓΊΑ ΝΕΏΝ ΑΛΒΑΝΏΝ ΠΟΙΗΤΏΝ

  Vakxikon Publications, Athens, 2021

  Antologe dhe parathënia:

  Dr. Jorina Kryeziu (Shkreta)

  Përktheu në greqisht:

  Αsimina Xirogianni

  Autorët e përfshirë: Viola Isufaj, Alisa Velaj, Ledia Dushi, Ani Gjika, Azem Qazimi, Belfjore Qose, Ervina Halili, Rudina Çupi, Nurie Emrullai, Kushtrim Thaqi

  Antologjia në fjalë, e titulluar Ανθολογία νεώνΑλβανών Ποιητών/ Antologji e poetëve të rinj shqiptarë, vjen e radhës, në vazhdën e projektit evropian Anthologies of young poets (Antologjitë e poetëve të rinj)nismë e ndërmarrë nga Βάκξικον Εκδόσεις (Vakxikon Publications), me vendndodhje në Athinë. Përmes saj mundësohet njohja dhe përfshirja e poetëve shqiptarë, bashkëkohëzuar me poetët e tjerë evropianë. Botuesi paraqet përpara lexuesit një antologji dygjuhëshe, ku krahas krijimeve poetike në gjuhën burimore pranëvendosen edhe përkthimet në gjuhën greke.

  Përzgjedhja e poetëve të rinj shqiptarë është menduar me kujdes të posaçëm, për të përfshirë e për të përzgjedhur edhe ata të cilët shkruajnë përtej kufijve administrativë të Republikës së Shqipërisë, përkatësisht në Kosovë, në Maqedoninë e Veriut po dhe në Diasporë. Përmes prezantimit të krijimeve të tyre poetike, synohen të sillet në sistemin pritës përvoja të vyera të poezisë së sotme shqiptare, duke vërejtur mes syresh se nuk shkruhet vetëm në shqipen standarde, por edhe në dialektin gegë – kësisoj është respektuar dhe vlerësuar zgjedhja autoriale e gjithsecilit. Karakteristikë e subjekteve lirike është se e lëvrojnë poezinë kryesisht si pasion vetjak, duke mos e pasur profesion të parë të shkruarin; kujtojmë këtu se disa syresh edhe pse janë poetë, prozatorë, estetë etj., vijnë prej botës akademike, janë studiues, përkthyes, kritikë etj. Përveç vëllimeve poetike të botuara apo përfshirjeve në antologji, kemi vënë re se më së shumti këta poetë i kanë publikuar krijimet në revista letrare kombëtare e ndërkombëtare, duke bërë që poezitë e tyre të qarkullojnë në disa gjuhë, si: anglisht, gjermanisht, frëngjisht, italisht, rumanisht, portugalisht, turqisht, suedisht, polonisht, maqedonisht, greqisht, serbisht, kinezisht etj. Një pjesë e tyre kanë mbaruar studimet për “Gjuhë-letërsi”, si: prof.asoc.dr. Viola Isufaj, dr. Ledia Dushi, dr. Alisa Velaj, dr. Belfore Qose (Zifla), Rudina Çupi, Nurie Emrullai; gazetari: Azem Qazimi; letërsi angleze dhe poezi: Ani Gjika; ekonomik: Kushtrim Thaqi (shih biot shoqëruese në Antologji); e deri tek ata që kanë filluar të shkruajnë poezi qysh në fëmijëri – rasti i poetes Ervina Halili, e diplomuar për teori letrare dhe psikanalizë, e cila në moshën 11-vjeçare shkroi krijimin e parë, të titulluar Turma 97, ndikuar prej makinës së shkrimit – si relikt – dhe protestave masive studentore të Universitetit të Prishtinës, duke i përthyer çastet e përditshmërisë dhe imazhet hipotetike në art poetik.   

  Kjo pasqyrë poetike – e prezantuar përpara lexuesit evropian e më gjerë – nuk është lënë vetëm në dorë të përpiluesit, shijeve vetjake, rastësisë apo dashamirësisë për secilin zë të fuqishëm poetik, por janë përzgjedhur për krijimtarinë, stilin, risitë e sjella në poezinë e sotme shqipe. Disa prej tyre kanë qenë pjesëmarrës në festivale poetike ose/dhe nominues a fitues të çmimeve letrare kombëtare e ndërkombëtare, siç është rasti i poetes Ani Gjika (çmime nga National Endowment for the Arts, English PEN, Framingham State University’s Miriam Levine Reader Award), poetja Alisa Velaj (në shortlistë për Erbacce-Press Poetry Award, 2014), Ledia Dushi (“Pena e artë” për vëllimin Ave Maria bahet lot) apo Viola Isufaj, Ervina Halili, Kushtrim Thaqi, Belfjore Qose (Zifla) etj.

  Vëmendje e posaçme u është kushtuar emrave të përzgjedhur, e më duhet t’ju parashtroj se kjo detyrë ishte sa privilegj aq edhe përgjegjësi. Në vendin tonë asnjëherë nuk mungojnë botimet e vëllimeve poetike, veçse jo kushdo mund të përfaqësohet ndërkombëtarisht me poezinë që krijon. Prej poetëve që mëtojnë të jenë pjesë e një antologjie është parë e udhës që intuita artistike dhe risitë, që vijnë përmes artit të fjalës, të rezultojnë të suksesshme, në mënyrë që përçapjet për t’u marrë me këtë lëmi të jenë të denja e të ngjallin emocion edhe në sistemin pritës. Mund të themi se për çdo vit prurjet janë dhe mbeten të larmishme, por për të ardhur deri në një paraqitje përtej kufijve të vendit të origjinës, duhet të pranojmë se përveç vlerave mirëfilli poetike duhet të merret në konsideratë edhe veprimtaria e gjithsecilit, sa i përket mirëdrejtimit në zhanrin poetik. Pikënisjet përzgjedhëse nuk janë rastësore, por qëmtim i vlerave artistike, të cilat ngjallin emocion dhe shpeshherë shpërbëjnë ‘kornizat’ e poezisë, duke u paraqitur në trajta të reja jo vetëm të planit të shprehjes, por edhe si risi të formës, duke bërë që poezia të jetë “shprehje e asaj që është nën, që gjendet nën tingujt e heshtur të pëshpëritjeve” (K. Thaqi).

  Urojmë që lexuesi ndërkombëtar të shijojë antologjinë e poetëve të rinj shqiptarë, si një komunikim mirëfilli artistik e kulturor i poetëve tanë, të cilët shfaqin vlera dhe aftësi krijuese, lëvrojnë stile të ndryshme, shpesh edhe të skajshëm mes tyre, duke dëshmuar heterogjenitet stilesh, të dallohen për qenësinë poetike autentike, shprehjet ambige, sugjestionet dhe asociacionet e përfytyrim-mendimeve, abstraksionet metaforike e deri te format ezoterike e ato eliptike.   

  Lexim të këndshëm të disa prej poezive në gjuhën shqipe!


  Viola Isufaj

  Lëvdatë [Haleluja!] Për një zot të vdekshëm

  I dhuroj madhërimit të natyrës një lëvdatë 

  Se imzot s’meriton më dhuratë

  Veçse shkuma e detit si flokët e tij është

  Dhe mëndafshi – çka isha unë për të

  Në një pandehmë të çiltër

  Tymi i hirtë i përngjet mërzisë së tij, pa dyshim

  Në çastin kur duart vë mbi kokë

  Dhe uragani i purpurt marrëzisë

  Dafinat ku drita derdhet janë lavdia e tij 

  Dhe degët e ullirit shpatullat e tij

  Puhia është fryma e tij kur më do

  Dhe avujt e ftohtë janë fjala e tij gjithmonë 

  Dielli në kalimin mrekullor

  Është ecja e tij mes reve

  Dhe mes turmës së damave

  Dëshiroj të shijoj ngazëllimin e natyrës gjer në asht

  Se imzot s’meriton më lëvdatë

  ***

  Po hajt ta falim zotin tim

  Dhe cipën e hollë prej ferri Rrudhë – mbi petka të tij

  Veçse udhës së tij të eci mos më thoni më kot 

  Dhe palmat e tij në rërë, mos më thoni t’i përqafoj

  Dhe të keqen s’e rrëfej që s’e rrëfej dot

  Po hajt ta falim… Ta falim timzot!


  Alisa Velaj

  Arie e një të shastisure
  pas dy gotash xhin

  (Scottit iu deshën dhjetë vjet që ta kuptonte se Zelda ishte e çmendur.
  Marrë nga “Një festë që e ke gjithnjë me vete”, Ernest Heminguej)

  Hej Scott,
  I treti xhin që po rrëkëllen sonte!
  Trinia s’është bekim në përgjumjen e trurit.
  Unë dhe ti iu lutëm Jezuit për çdo herë
  Dhe ndoqëm udhë të gabuara prej fillimit.
  Lëmshi i Ariadnës fati im dhe yti…

  Hija e Zeldës sërish të endet bebëzave
  Ashtu si pa kokëçarje
  Si pa asnjë pendesë…

  Pendestarë janë shpirti im dhe yti, Scott,
  Për të pamundurën që s’e kuptuam kurrë
  Dhe sytë tanë të verbër për të parë errësirën
  Ku ecin majtas djathtas ca qenie të çoroditura
  Me sy, rrashtë e ashtë, sikundër krejt njerëzia.

  Të betohem, për shpirt të të shtatë kryëngjëjve, mik,
  (Zoti më faltë kur nuk kam kam fuqi
  Të nxij a të zbardh asnjë fije floku)
  Për shpirtin e tyre të betohem, Scott,
  Zelda ishte bijë e motër imja
  Po se ishte nënë unë nuk e dija, i dashur,
  Nuk e dija!

  Bijës së saj të parëlindur
  Farës sate të frymëzimit dhe përhumbjes së saj
  Qiellin s’ia mësuam dot as si nostalgji…

  Mahnitur fushave, ku këngën bilbilave s’ia ndal askush
  Vogëlushja e mjerë i trembej dritës
  Njëjtë si zogu i lindur në kafaz lirisë.

  Këtë doja të të thoja sonte, Scott, këtë doja,
  Ndërsa kam mbaruar xhinin tim të dytë
  E ti më sheh me sy të ndezur nga kërshëria.

  Do të doja të bëja një herë dashuri me ty, Scott,
  Për hir të pasionit tonë të sëmurë,
  Pastaj ne të dy do të flaknim njëherë e mirë prej shpirtit
  Këngën e Zeldës dhe shijen e asgjësë…


  Ledia Dushi

  n’nji fije t’thellë gjaku

  ka me kenë mars

  e bari ka me shndritë

  ndër fije t’lidhuna shiu

  deri t’kryhet vezullimi

  ka me u ba natë

  për me dalë kryepështjellun

  n’mjegull shtjellë humbimi

  ballit me i lëshue andrra

  përpos shtrojes s’mbrame

  me u këputë pendazhgulun

  n’ndoj shtroje flijimi…

  prej uji asgja s’vjen

  heshtja na i heqë sytë

  e nuk na len me pa

  si rrëshqitet n’bar

  kur don me kalue n’mars

  e shtegu për atje

  të ndih për kah Qielli

  t’ligë t’plas përtokë

  tue t’shti djegën

  veç për ndoj Njeri


  Ani Gjika

  Paqartësi

  Nuk e mbaj mend më.

  Më duket se një lumë na u vu pas
  kur iu ngjitëm këmbës së malit.

  Burra e gra zbritën autobusit për të pirë.

  Im atë mblodhi grushtet kupë
  e gllënkë pas gllënke unë gëlltita.

  Copëza bore rrëfenin udhën
  drejt një tymi të ftohtë pemësh. Mbi kokat tona
  shqiponjat luanin topa-djegësi me diellin e artë.

  E shpërbëmë luginën
  si hije dimri duke iu futur përmes.

  S’e shoh më në ëndërr kurrë
  por mbaj mend që po më vëzhgonin
  tek qëndroja në buzë të ujit
  e trazoja imazhet me këmbë.


  Azem Qazimi

  «Ecce Homo»

  Edhe një përpjekje të mbrame,

  përpara se pluhuri të vërë gjumë mbi sendet,

  përpara se e dukshmja në hon të shndërrohet:

  është viti një mijë e nëntëqind e dyzet e një

  dhe im gjysh shkruhet si me grafit në luftë.

  Është një hije e zhyer, si njollë vaji.

  Ai mund të vdesë

  dhe të ketë gjithçka i duhet një burri:

  një zemër të zbrazët, si një librari e dorës së dytë.

  Ndërkaq, dhimbja do të jetë bërë e mundshme.

  Planeti i trëndafiltë

  do të kundërmojë erë buke dhe dyshimi.

  Më vonë do të lindë një brez serioz,

  i aftë të shpëtojë

  nga hamendjet e mëdha të zemrës.

  Si bimë kopshti do të kultivohet utopia,

  po edhe paskëtaj

  njeriu do të jetë po ai dollap me rrangulla.

  Dhe drita, e gjymtë do të lindë

  nga trupi i tij në vaj.


  Belfjore Qose (Zifla)

  Agape

  Ka një orë,

  Kur zërat nuk i njohin më fjalët,

  Kur mes dritës dhe errësirës ngrihet heshtja,

  Kur trupat zbrazen nga pesha

  Dhe bëhen flatra,

  Kur fytyrat tona pluskojnë ujërave

  Syhapura, gojëngrira, derisa fundosen

  Në një lumë që merr me vete gjithë ç’kemi mbledhur.

  Dhe atëherë,

  Ndërsa jemi pa fjalë,

  Pa kujtesë të mirë a të keqe,

  Mnemosina na mëkon me një gotë të madhe,

  Dielli plas si një vezë e kuqe,

  Gjithçka përflaket – zjarr krijimi,

  Të tjera jetë na rimenden,

  Të reja a të vjetra.

  Udhëtimi ynë sapo ka nisur:

  Hedhim hapa në një tokë të panjohur,

  Shkojmë drejt gostisë së muzave,

  Me sy e vesh të uritur.

  Në këtë orë

  Rikthehemi fëmijë,

  Palca jonë e butë e mbushet me tinguj,

  Koka me dritë,

  Tashmë e dimë

  Ç’është agape.


  Ervina Halili

  Fetus

  lëshom

  mendje

  vijat e tua thepisun shpojnë

  diell pembe m’pret n’ag

  bebet buzëqeshin sheqershëm

  më zgjidh

  litarët e tu kutërbojnë

  lulkanabisi

  flokët e zotit

  rrjedhin

  rrjedhin

  mendje lermë

  në mitrën e nanës unë kruspullitun

  fle

  lërmë

  kristalet bien mbi flokun e saj të zi

  ajo mendon çfarë emni ka me m’vu

  kur unë të vij te ti

  pa

  shm

  ang

  shëm


  Rudina Çupi

  Fëmija im ujor

  Fëmija im ujor, krejt bardhor,

  lirinë tani ti përhap si syprinë tej-e-tej mes brigjeve-plazhegjera

  shtrirë me shpinë, tek luan me lodrat e qiellit e anijet me vela,

  i trazuar, i përhënur, i dettë.

  Kur brigjet të të marrin, të të afrohen e të të afrohen si kërcënim

  të të shtypin e të të hollojnë si lumë,

  fëmija im i lëngët, mos u anko e as mos bubutij,

  lotët do të të çkripëzojnë,

  do të ndihesh ujë i ëmbël siç janë të gjithë lumenjtë

  i rrjedhshëm nëpër një shteg

  dhe, për ironi, mallin e anijeve të së shkuarës

  do t’ia rrëfesh trungjeve që mbart mbi shpinë.

  Mos mëso të mallkosh, biri im i ujshëm,

  kur të mekesh si dëborë e të tretesh si avull mbi xham

  apo tek kalon mes dy pllakave të tokës aq ngushtë

  sa mes dy duarve të puthitura për lutje,

  atëherë kujto se ke fatin t’i lësh…

  ndaj lëri e lëri vazhdimisht

  e udhëto për të zbuluar forma të reja të vetes nën shtypje

  derisa të kuptosh forcën e qindrafishuar që ke brenda vetes

  për të gdhendur shkëmbinj nëntokësorë

  për ta gjetur rrugën tënde me thonj

  derisa ta shpikësh një të çarë për të gjetur dritën

  dhe të shpërthesh, i mahnitshëm, i epërm, ylberor, si një ujëvarë

  duke mbretëruar me kurorën e mjegullës

  si një mjellmë me aureolë.


  Nurie Emrullai

  Atij që erdhi

  Ti je pjesa më e trishtuar e trupit tim:

  Një gisht i thyer kur të mbaja për duarsh,

  Një dhëmb i rënë prej fjalëve pavend,

  Ca flokë të thinjur nga pyetjet e kota…

  Po s’do e doja veten pa këto, jo.

  Ti je pjesa më e trishtuar e shpirtit tim:

  Kujtime të harruara deri te detajet më të zakonshme,

  sy të zbehtë që i përvidhen të tanishmes,

  buzëqeshje e formuar nga trishtimi,

  puthje e dhënë shkarazi dhe kur je vetëm.

  Një ëndërr e parë veç për ta harruar mëngjeseve.

  Trëndafil i këputur vjeshtës së vonë,

  I vyshkur tashmë.

  Një gjeth i shkelur në tokë

  Nga kalimtarë që nuk nguten për askund.

  Askush as nuk i kërkon.

  Ti je

  Një dridhje e lehtë toke

  Dhe veç ata që e presin dridhjen të ndjejnë.

  Ti je një kuti shkrepëse

  E lagur nga shiu në pallton e njeriut që s’pi cigare.

  Ti je ballë i rënduar

  Nga hallet që s’qenë kurrë të tuat.

  Ti je lule dielli, që diellit kurrë si ra ndërmend të të rrisi.

  Ti je vetë dritë dielli por, parë në netët me hënë.

  Ti je ylber krijuar

  Veç me një ngjyrë…

  Ti je çast

  I pajetuar

  Dhe të të jetonte kush

  S’do kishte guxim.

  Ti mund të jesh gjithçka për dikë

  Po asnjëherë ndjenjë.

  Ti je pranverë e vonshme jetuar në dimrin e hershëm.

  Ti je ujë i mbledhur nëpër duart e atyre

  Që digjen nga etja.

  Je një vijë e hollë

  Varur në mur

  Që imiton hijet e njeriut.

  Ti je një zë

  Ardhur nga pylli atëherë kur ishte lule malli.

  Andaj je ngjyrë dheu.

  Ti je njeriu i parë

  Që erdhe,

  që puthe,

  që dhe

  Atë

  që askush s’mund ta jepte para teje.

  Ti je ajo gjuhë e vdekur

  Që jep jetën e një bote të pajetuar.

  Je çdo shkronjë që s’mund të shkruhet,

  Çdo tingull që nuk shqiptohet.

  Çdo pasthirrmë që shuhet nga heshtja

  Dhe unë të thërras nga toka e nëndheshme.

  Eja këtu i dashur pranë meje,

  Dhe ji çdo gjë në mua, veç ji. Ashtu siç je, veç dhé.

  Gjithë trishtimi i trupit dhe shpirtit tim, ji!


  Kushtrim Thaqi

  Pushim


  do ta baj pallatin tim

  mbi vetëdijet e vdekura të të gjitha veteve të mija.

  asgja mbrenda nuk do t’ketë:
  asnji tavolinë, shtrat, karrike,
  pikturë, libër, shkrime…
  asnji mendim të vdekun të heronjëve të vdekun
  asnji tregim të trilluar të udhëheqësve shpirtërorë,

  asnji qiri, asnji pushkë, asnji shpatë, asnji gjini…
  vetëm dritare në secilin mur;
  në kulm
  po ashtu!

  unë do të ulem aty në qendër,

  e do t’lahem nga drita

  që nuk flet për t’vdekun…
  vetëm këtë gja do ta shijoj,

  vetëm këtë gja,

  vetëm këtë gja,

  asgja ma shumë,

  do ta zhbaj veten,
  do ta krijoj nji tjetër unë.

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË