Kreu Çmime Disa fakte rreth çmimit “Nobel”

Disa fakte rreth çmimit “Nobel”

Në muajin tetor, Akademia Suedeze u ndan çmimet “Nobel” personaliteteve botërorë të cilët, me veprën, kërkimin apo zbulimin e tyre lënë gjurmë të pashlyeshme në historinë e disiplinës ku vlerësohen. Këto çmime ndahen për kategoritë: fizikë, kimi, mjekësi, letërsi, paqe dhe shkenca ekonomike. Që prej themelimit nga Alfred Nobel në vitin 1895, janë dhënë gjithsej 597 çmime, 112 prej të cilëve në letërsi.

Përgjatë viteve, “Nobel” për letërsinë nuk është dhënë më  1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942, 1943. Sigurisht, mbajmë mend edhe vitin 2018, por “Nobel” i atij viti nuk u anullua, ama u nda vitin passardhës, laureate e të cilit ishte Olga Tokarczuk.

Laureati më i ri i një “Nobel”-i në letërsi është Rodyard Kipling në vitin 1907 kur ishte vetëm 41 vjeç, ndërsa më e vjetra, Doris Lessing e cila në 2007 kur mori “Nobel” ishte 88 vjeçe. Në tërësi, më e reja që ka fituar një “Nobel” është Malala Yousafzai e cila ishte vetëm 17 vjeç kur mori “Nobel”-in për Paqe. Më i moshuari, John B. Goodenough që në 2019, në moshën 97 vjeçare, mori “Nobel” në Kimi.

Në vitin 1958, shkrimtari Boris Pasternak fitoi këtë çmim, por u detyrua nga Bashkimi Sovjetik (vendlindja e tij) të mos e pranonte, ndërsa më1964, Jean-Paul Sartre refuzoi çmimin që ju dha në letërsi, pasi gjatë jetës kishte refuzuar çdo nderim zyrtar.

Mes 57 grave që kane fituar “Nobel”, 15 janë laureate të këtij çmimi në fushën e letërsisë, që nga Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf (1909), deri te Olga Tokarczuk (2018).

Sivjet do të jetë data 8 tetor ajo në të cilën, në orën 13:00, të gjithë do të mësojmë fituesin e “Nobel”-it në letërsi për vitin 2020.

© “ExLibris”

SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

Ju lutem lini komentin tuaj!
Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

Artikujt më të fundit

Dhoma më vete: Aty ku disa nga shkrimtaret më të mira krijuan art

Lauren Marino për hapësirat ku shkruan Virginia Woolf, Toni Morrison, Jane Austen, Maya Angelo, motrat Brontë dhe J.K. Rowling

A është “Ana Karenina” një histori dashurie?

Joshua RothmanThe New Yorker Përktheu nga anglishtja Engjëllushe Shqarri Para disa javësh, një të...

Edmond Cane: Çfarë po ndodh me arbërishten?

Përgjatë dekadave të fundit, dhe përgjatë edhe shqetësimeve në rritje për bjerrjen e arbërishtes në komunitetin italo-shqiptar në Itali, po artikulohet për...

Dy proza të shkurtra nga Franc Kafka

PARA LIGJIT Para ligjit  qëndron një portier. Te ky portier vjen një burrë nga rrethet dhe lutet për hyrje...

KATEGORITË