More
  KreuLetërsiBibliotekëPoezi nga Ballsor Hoxha

  Poezi nga Ballsor Hoxha

  Duke kërkuar “A Clean Well Lighted Place”

  Se si në disa momente para mbrëmjes
  Kur dhemb aq mirë
  Hapet qyteti
  Si mushkëri universi
  Si fyt mendjehumbur
  Si zemër në ndërmjetësinë e ëndrrës

  Dhe është rrezik
  Dhe është paqe
  Dhe është rrëshqitshëm, si në hënë
  Dhe nuk mund ta ndalë veten
  Nuk mund të mos dalë
  Te troshitet deri në asht
  Nga kjo hapësirë

  Njerëzit faqet pakthyeshem si era
  Asfalti jehon, artikulon kujtimin, vetë dhembjen
  Ndërtesat janë pështjellë, humbur në gjumë, me batanije
  Dhe të gjitha, të gjitha kafenetë pamjaftueshëm të ndriçuara


  Shkëputur nën hapësirën e lirisë së dhembjes

  Çka është kjo, banesë, pa derë
  Pa hyrje pa dalje
  Me hyrje me dalje
  Terri ndërmjet banorit, apo banorëve si elefant i ulur
  Çuditërisht i prekshëm, i përshkueshëm
  Drita, përkundrazi, zbuluese, verbuese
  Si muri nga ku goditet, jehon shikimi i banorit, apo banorëve
  Dyshemeja e gjelbër si lum i dërmuar
  E gjelbër si kokë e kthyer anash
  Dritaret, në këtë banesë, shfaqjen e ikur
  Shfaqjen që e shpërbën qielli
  Çka është kjo banesë
  Hyrjen pa numër
  Daljen pa emër
  Ndoshta është hija e shpirtit?


  I liruar nga liria

  E kafta e tavolinës shpaloset, oqean
  Dy bishtat e cigareve të tymosura para
  Gjigantë, dy balena te lehta, mbi ujë
  Duke rrotulluar cigaren e radhës, me maje të gishtave, mbi ta
  Shpërbëhem në tymin përreth
  Sa më shumë qe i prekë me gacë,
  derisa zbuten, sikur mblidhen
  Aq më shume rrah zemra
  E zbuluar theqafëse si gur i rrokullisur
  Kafshon hapësirën si qen
  Pastaj fiki dhe të tretën cigare
  Zhyten balenat, janë hiç
  Hiç janë
  Hiç bëhen
  Hiç janë bërë
  (assesi të ketë kuptim kjo gjë!)
  Shkëputem
  Ti, tjetri, si reflektim i lirisë
  Ritëm, apo gjurmë e saj
  Nuk ishe për këto momente


  Të vuash lirinë, (qoftë me Borgesin apo pa të)

  Është në burg
  (qoftë me leopard, qoftë pa të)
  (qoftë me Borgesin, qoftë pa të)
  Muret e bëjnë të lirë pafundësisht
  Dhuna e rendit, ndonjë thyerje e krahut etj, edhe më shumë
  I zoti dhe shërbyesi, i burgosuri
  Shërbyesi i lirë nga frika prej vdekjes
  I lirë nga mundësia e lumturisë
  (dhe për këtë i lumtur)
  (dhe për këtë pafundësia brenda mureve)

  Fluturojnë vitet, çdo vit një tullë e hequr
  Ia hapin derën, “i lirë je”, i thonë me një të shtyrë
  Tërë ditën e parë, tërë ditën e vetme
  Kërkon një derë, jo për ta hapur
  Por për ta mbyllur
  Hapësira, liria, kjo robëri e pa peshë
  E udhërrëfen për në kopsht zoologjik
  Ku shitet për tigër
  Në tërë lehtësinë e pafundësisë brenda mureve të burgut
  I janë lëkurëzuar vijat e uniformës së burgut, si tigër
  Apo, si duket, nga lehtësia e pafundësisë
  eshtrat nga brenda i janë vijëzuar si linja tigri
  (ndërmjet njeriut tigër dhe determinimit të lirisë)


  Përballë lisit

  Shkoqur
  Një copë lëkure
  Sa thellë, sa qenie e zezë, e prekshme
  E mbanë në dorë dhe shikon lisin
  Shfaqen lëngjet, rrëshira që rrëzëllejnë në trung
  Zbulojnë gjallimin e tij
  Por copa që mbanë në dorë e pakthyeshme
  Në prekje
  E në gjallim
  Në mëvetësinë e saj kthehet në arkë
  Në të vërtetë, i marrë nga shkëlqimi i gjallimit të lisit
  Arkë, në arkë i duket vetja
  Bashkë me luhatjen e trungut, degëve, gjetheve
  Arka luhatet si barkë

  I lumtur është, i mjafton ta quaj liri
  Shkoqur copën e lëkurës, zbuluar prekjen
  E lisi mvetëson
  Luhatet, luhatet, luhatet


  Determinimi i lirisë

  Duke tymosur pyetet ç’ është liria
  E kjo, robëri
  (tymosja?)
  (pyetja?)
  (apo liria?)
  (apo çdo gjë?)
  “le të themi”, e jep, e vendosë, “liria është lumturi”
  Tymosë
  Në thellimin më të madh të lumturisë
  Përballë, shiun e majit duke rënë rrëmbim
  Tymosë
  Brenda në akustikë druri norvegjez
  Dëgjon banesën duke frymëmarrë
  Bashkë duke lundruar në xhaz
  Tymosë
  Dhe i bllokojnë mushkëritë në moment
  Kollitet, i dhemb
  Më nuk është i lumtur
  Më nuk është i lirë, mendon
  Por tymosë
  Nuk e din
  E ndjek dhembjen si flutur bezdisëse
  Se dhembja e liron nga çdo gjë!

  SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

  Ju lutem lini komentin tuaj!
  Ju lutemi shënoni emrin tuaj këtu

  Artikujt më të fundit

  KATEGORITË